Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

Standardi protupotresne gradnje

  Davor Suhan           24.04.2022.         945 pogleda
Standardi protupotresne gradnje

„Ne ubija nas potres, nego loša gradnja“ – prenose izjavu sarajevskog profesora geografije Vedrana Zubića svi nacionalni mediji u regiji, istaknuvši u prvi plan upravo ovu rečenicu kojom završava svoj poduži osvrt na jučerašnji snažni potres u okolici Stoca.

Ova konstatacija iznova je aktualizirala sigurnosne protupotresne standarde u građevinarstvu koje smo usvojili još davne 1963. nakon razornog potresa u Skopju. Na to su nas podsjetili i nedavni potresi koji su pogodili Zagreb i Baniju. Nakon toga – kako među stručnjacima, tako i među laicima – vlada opći konsenzus: budućnost stambene gradnje pripada montažnim i drvenim sistemima.

Podrška takvom razmišljanju svakako dolazi i sa naše strane. Ali kao portal koji sustavno prati ovo područje osjećamo dužnost pozvati na veliki oprez.

Sasvim je sigurno da će mnogi poduzetnici iskoristiti ovu priliku i ponuditi svoje usluge gradnje montažnih i drvenih kuća, čijih posljedica bismo mogli postati svjesni kroz nekoliko godina nakon, nedaj-bože, novih snažnih podrhtavanja.

Razlog tome, sigurno već pogađate, je u šarenilu ponuda koje mame svoje kupce jeftinijim cijenama. U takvoj konkurenciji ne treba dvojiti da će oni sa manje eura/marki/kuna/dinara po kvadratnom metru sigurno imati više posla. Tome se naprosto ne može pobjeći, jer najveći broj naših sugrađana, mora se priznati, teško sastavlja kraj sa krajem. A u takvim prilikama, sasvim je logično, jedini put do vlastite kuće je ušteda na svakom centimetru kvadratnom.

Podcrtavajući takve financijske neprilike razumijemo svačiju odluku da izabere najjeftiniju opciju. No ipak, svima koji kreću u ovu avanturu poručujemo: jeftinija gradnja ima svoju cijenu. Ne mora biti pravilo, ali glede protupotresnih standarda teško je pronaći iznimku. Stoga prilozima koji slijede u nastavku želimo svima poslati poruku: OPREZ U CJENKANJU. Ako ste u mogućnosti ne žalite novca kojim kupujete kvalitetu – jer to je jedina mjera koja vam garantira miran san.

PRILOG br 1.

Seizmička ispitivanja na vibrirajućem stolu u laboratoriju LINEC u Lisaboni (Nacionalni laboratorij za građevinarstvo) u suradnji sa Sveučilištem u Trentu.
Kuća je projektirana u skladu sa zakonskim normama projektiranja na protupotresnu otpornost magnitude 7,1 prema Richteru. Za ovu graničnu vrijednost izabran je crnogorski potres, snage koji može maksimalno opteretiti konstrukciju.
Na kuću je primijenjeno 40 potresnih simulacija promjenjivog ubrzanja od maksimalno 0,5 g što odgovara magnitudi 8,0. Kuća je odoljela prema svim zakonskim normama seizmičkog projektiranja.

Rezultati testa:
Za potres za koji je projektirana kuća nije pretrpjela NIKAKVE ŠTETE.
Potres u L’Aguaili imao je magnitudu od oko 6,3.
Potres u Emiliji imao je magnitudu od oko 5,9
Projektirana kuća izdržala je potres magnitude 8,0.

 

PRILOG br. 2.
Testiranje drvene kuće na magnitudu potresa 7,3 prema Richteru

 

PRILOG br. 3.
Testiranje montažne zgrade. Japan 14. srpnja 2009.

 

PRILOG br. 4.
U sklopu eksperimenta provedenog u Italiji, montažna zgrada austrijske tvrtke WOLF AUSE je prvi put u svijetu izdržala sedam iznimno jakih potresnih podrhtavanja za redom!

 

PODSJETNIK ZA KRAJ:
Ako želite premostiti strah od pogrešne procjene, ne srljajte sami preko mosta. Radije konzultirajte struku. I pazite koga pitate za savjet.

 

Davor Suhan: Blog urednika

Portal Montažne i drvene kuće

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti