Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Slatina

Stabla oraha kradu se noću i postaju furnir u Italiji

  D. Š./Večernji list/Foto: M. Šantoši/PIXSELL           08.03.2011.         5847 pogleda
Stabla oraha kradu se noću i postaju furnir u Italiji

Nakon što su srpski stanovnici poslije završetka ratnih operacija na Papuku krajem 1991. napustili petnaestak sela, iduće i sljedećih godina u njihovim dvorištima proradile su "motorke".  U ratnoj panici, po mraku, dobri poznavatelji tržišnih prilika nisu sjedili prekriženih ruku, već su u nekoliko godina, u selima pod Papukom, posjekli, kako se neslužbeno procjenjuje, više tisuća kubika trupaca trešnje, višnje, oraha i kestena, koje su za dobar novac "prošvercali"  u međimurske pilane i potom dalje prodali na talijansko i austrijsko tržište.

Osuđuje sav pošten svijet

Bila je to pljačka koja je prošla bez većih pravnih sankcija za počinitelje. Današnjim uglednim gospodarstvenicima, koji su milijune zaradili na tuđim voćkama, ne pada ni na pamet da se danas bave takvim poslom. Kako je neimaština pogodila i ovo područje, u posljednjih tjedan dana "motorke" ponovo svojim reskim zvukom paraju nebo pod Papukom. 

- Događa se nešto što sav pošten svijet u voćinskom kraju osuđuje. U samo nekoliko dana u selima Voćin, Macute, Jorgić, Sekulinci, pa i drugima (ne)poznati ljudi, u tuđim dvorištima i u voćnjacima, posjekli su više od 50 stabala oraha. Poglavito se radi o domaćinstvima u kojima ne žive vlasnici ili se vlasnici nisu vratili, pa kradljivce nitko ne sprečava u tom poslu. Iako nije golema materijalna šteta, radi se o pojavi koja je loša za našu zajednicu - jer ti isti kradljivci, koji danas ruše i odnose stabla oraha iz tuđih dvorišta, sutra će skidati i krasti krovove s kuća u kojima nema stanovnika. Na takav lopovluk treba reagirati lokalna zajednica, ali i policija koja treba zaustaviti kradljivce - kaže Igor Pavković, zamjenik načelnika Općine Voćin.

Bez šumarskih oznaka

Da je krađa trupaca voćki i te kako unosan posao potvrđuju prodajne cijene. Dok se za kubni metar trupca hrasta lužnjaka na tržištu plaća oko 3500 kuna, kubik trupca trešnje dostiže cijenu od oko 5000 kuna, a kubik oraha više od 3600 kuna.

Srušeni trupci nemaju šumarske oznake, za koji dan završit će u nekoj od pilana gdje će dobiti vlasnika. Dok vlasnik dvorišta otkrije da mu je netko posjekao trešnju ili orah, od istog trupca u Italiji će već biti izrađen skupocjeni furnir.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tipp
9.3.2011. 20:26
ovo je problem, zna se koja ekipa to radi godinama. Radili su ovo u državnim šumama dok ih šumari napokon nisu nagazili. zar se 15 godina pljačke nemože zaustaviti, ovi dečki i nakon ovakvog teksta i dalje sjeku. Znaju da policija nemože ništa jer nema oštećene strane koja to treba prijaviti, ali policija ima instrument zaustaviti robu na javnoj prometnici, jer za takvu robu nemogu dobiti popratnicu bez potpisa vlasnika zemlje.
tomislav
9.3.2011. 11:48
Sićan se tih akcija oslobađanja orasa gdje je stradalo i puno rvackih stabala. Orasi nemaju etničko poreklo zar ne?
branitelji
8.3.2011. 23:32
A šta će im orasi kad su u majčici srbiji.Da su uspjeli sa SAO krajinom,oni bi danas sigurno plakali za naši stablima.
stole123
8.3.2011. 22:45
pa što ti srbi nisu ostali i čuvali svoje orahe
anakonda
8.3.2011. 17:35
zbog nekoliko kg duhana policija opkolila sela, a ovdje je u pitanju nekoliko tisuća kubika stabala????

kako je netko mogao sve to odvesti, a da nitko to ne primjeti?
zagreb
8.3.2011. 17:02
pa oni koji se bave takvim prljavim poslom očito imaju podršku1
fakerlajsna
8.3.2011. 13:41
pa zna se tko se bavi s tim. od Dede pa nadalje...


Još iz kategorije Slatina