Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Novinarstvo i mediji

Šta će nam "pametni" gradovi bez pametnih gradonačelnika?

  Goran Gazdek           06.04.2023.         3076 pogleda
Šta će nam "pametni" gradovi bez pametnih gradonačelnika?

Gradonačelnik Orahovice Saša Rister nedavno se u novinama pohvalio kako je tri dana boravio u Šibeniku kao jedan od predavača na Smart city summitu pod geslom „Inovacije i tehnologije koje podižu kvalitetu urbanih i ruralnih sredina“. „Predstavio sam kako smo odradili transparentnost; danas su sve isplate s gradskog proračuna javno vidljive na stranica Grada jer sugrađani imaju pravo znati i vidjeti na što se troši javni novac. Svaki petak se na web stranici ažurira stanje utrošenih sredstava u proteklom tjednu“. Spomenuo je i druge smart novitete – elektronske sjednice Gradskog vijeća, pametne klupe i električne bicikle, a čeka se i implementacija E uprave. Zaključio je kako je siguran da će svi gradovi i općine uskoro postati pametni jer taj način donosi nove mogućnosti.

Lagano se Saši na kojekakvim samitima (vjerojatno organiziranim o trošku poreznih obveznika) razmetati pameću o pametnim gradovima (daleko od grada u kojem stoluje)  gdje svojim istomišljenicima (bio je to skup gradonačelnika, načelnika, predstavnika LAG-ova i tvrtki sa smart rješenjima) može prodavati šarene laže o transparentnosti kao nešto revolucionarno i poželjno. Da nije Europske unije koja ih na to prisiljava lokalni budžeti bi za javnost i dalje bili zatvoreni kako bi lokalni šerifi po njemu nesmetano haračili.

Transparentnost je, prema definiciji, izraz koji u društvenom, odnosno političkom kontekstu označava javno djelovanje pojedinaca, društvenih skupina, organizacija, institucija i državne vlasti koje karakterizira otvorenost odnosno spremnost da se podaci o njemu što je moguće više učine dostupnim javnosti i na taj način odgovornim prema široj zajednici.

Računajući na Risterovu otvorenost kojom se hvali nazvao sam ga telefonom u namjeri da javnosti odgovori na nekoliko pitanja vezanih za otkaz novinaru Radio Orahovice Vladimiru Grabovcu, generalnom stanju na Radiju i drugim gradskim firmama i da prokomentira činjenicu učestalih otkaza u tom mediju. Nije odgovarao na pozive pa sam mu 27. ožujka poslao mail sa sedam pitanja na koja mi, u neskladu s rečenom transparentnošću o kojoj zbori, do danas nije odgovorio. A pustio sam deset dana da smisli odgovore ili ode u komitet po mišljene. Evo što sam ga pitao:

Poštovani gospodine Rister,

Žao mi je što se ne želite javiti na telefonski poziv pa Vam pitanja šaljem ovako. Molio bih Vas da nam kao gradonačelnik i predsjednik Skupštine Radio Orahovice do sutra, 28. ožujka, prijepodne odgovorite na sljedeća pitanja.

1. Zašto je Skupština donijela odluku o ukidanju neoporezivih dodataka na plaću (oko 110 eura mjesečno) i smanjenju radnog vremena na 6 ili manje sati, što bi u konačnici rezultiralo dodatnim smanjenjem plaće za radnike Radija?

2. Jesu li su li razlozi financijske poteškoće i da li je situacija tako teška u svim gradskim poduzećima. Ako je, što to konkretno znači? Kolike su diboze na Radiju? Kako je financijski završila prošla godina?

3. Koja gradska poduzeća su u problemu i kakvom? Ako su i ona u problemu zašto svi ne podnose jednako teret te krize, već se to uvijek prelama preko leđa djelatnika Radio Orahovice koji su u periodu od 2012. do 2017. godine već bili na minimalnoj plaći?

4. Hoće li i djelatnici Gradske uprave i ostalih gradskih poduzeća biti obuhvaćeni mjerama štednje?

5. Hoće li biti sankcionirane odgovorne osobe koje su, dokazano nezakonitim otkazima, prouzročile veliku materijalnu štetu i dovele do situacije u kojoj se Radio danas nalazi?

6. Zašto je djelatnik Radio Orahovice Vladimir Grabovac dobio izvanredni otkaz?

7. I molim Vas, kako komentirate činjenicu da je u manje od dvije godine kolega Grabovac, druga osoba koja je morala napustiti lokalni radio, a 2015. također je bilo otpuštanje radnika i to nezakonitih. Je li to poruka novinarima da paze što pričaju i pišu i izravni atak na slobodu medija i javnog izražavanja?

I tako, dok mu se avlija urušava pod teretom neimaštine, nepotizma, korupcije i nezakonitosti, onako uglađen i ušminkan, Rister šeta samitima i s figom u džepu govori o transparentnosti i pametnim gradovima, a pri tome ne poštuje zakone ove države, dijeli otkaze novinarima i ne odgovara na njihova pitanja. Dražestan je taj njegov optimizam o gradovima i općinama budućnosti,  ali nešto se kopka - šta će nam bate mili pametni gradovi bez pametnih gradonačelnika?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji