Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Sretan Božić, neprijatelji!

  Boris Pavelić/Novi list           26.12.2015.         2775 pogleda
Sretan Božić, neprijatelji!

Prijateljima i neprijateljima želim sretan Božić i sretna Nova godina 2016. – rečenica sisačkog biskupa Vlade Košića, čija uloga u raspletu postizbornih pregovora zasigurno nije zanemariva, uznemirujućom grotesknošću naznačuje kako bi moglo izgledati razdoblje u koje upravo ulazimo. U trenutku pisanja ovoga teksta još je neizvjesno kako će pregovori o mandataru uistinu završiti, ali kako god to bilo, ostvaruje se ono što se dalo naslutiti još i mnogo ranije: da su protekli izbori, za civilnu, sekularnu i otvorenu Hrvatsku, izgubljeni i prije nego što su održani.

Jer, ako je moguće da poruka jednoga svećenika, ma kako utjecajan u crkvenoj hijerarhiji bio, može dobiti takav publicitet, pa čak i – kako neki tvrde – presudno utjecati na Most da raskine već dogovoreno te prigrli HDZ za koalicijskog partnera, tada su hrvatska politika i društvo ideologijom nacionalističkog katolicizma prožeti do mjere koja zadugo neće dopustiti da zemlja preraste u otvoreno društvo ravnopravnih šansi. Bio bi to problem čak i da je Košić istinski sljedbenik onoga što govori aktualni poglavar Katoličke crkve, pa da neprestance poziva na razumijevanje, snošljivost i prijateljstvo među religijama, politikama i različitim životnim izborima. Ali svi znamo da Košić radi suprotno, i utoliko je odjek njegove poruke još lošiji znak.

Pa pogledajmo, dakle, što je i kako kazao u svoje posljednje dvije facebook poruke. U prvoj, objavljenoj 20. prosinca, u ukupno 13 rečenica dospio je upotrijebiti i ove izraze: »komunisti«, »laž«, »prijetvornost«, »ralje komunista«, »najviše zla u povijesti«, »lopina«, »prevarant«, »naivčina« i »izdajica«. Čovjek koji se izdaje za duhovnika, dakle, izrekao je toliko ostrašćenih optužaba, da bi neupućeni pomislio kako ne živimo u demokraciji – u kojoj »izdajice« po definiciji ne postoje – nego u kakvoj religijskoj državi, zvala se ona katolička ili komunistička, svejedno.

Dan kasnije, iznenađen osudama zbog takvoga govora, za čovjeka vjere naročito nedopustivog, Košić je objavio novu poruku. Mislio je, kaže, »da je Facebook komunikacija koja nije medijska«, i nije se nadao da će njegove rečenice završiti u televizijskim dnevnicima. Govori li Košić istinu ili ne? Govorio, ne govorio, sramotno je oboje: ako govori, tada je pokazao koliko je medijski neobrazovan. Ako ne zna tako elementarnu činjenicu da je Facebook javni medij par excellance, otkud mu pravo da arbitrira u javnim poslovima suvremenog društva? Ako, pak, ne govori istinu – ako je dakle znao i očekivao da će mediji prenijeti njegov stav, što smo ovdje skloniji vjerovati – tada na moralnost takvoga postupka ne bi trebalo trošiti riječi, da Košić ne spada u onu vrst moralista kakvu samo religijsko licemjerje može stvoriti.

Ali nije to sve. Košić piše i ovako: »Ako podijeliš nešto s prijateljima, to ne bi trebali čitati neprijatelji«. Neprijatelji?! Čekajte, tko je kome u Hrvatskoj neprijatelj? Imate li vi, čitatelju, neprijatelja? Autor ovoga teksta nema. Vlado Košić očito ima: priviđaju mu se »komunisti«, užasavaju ga njihove »ralje«, oko njega »lopine«, »prevaranti«, »izdajice«... Da na kraju, onako smjerno odan okretanju drugog obraza, svima nama zaželi ovako: »Prijateljima i neprijateljima želim blagosovljen Božić i sretnu Novu 2016«.

Naširoko smo se ovdje raspisali o Košiću da upozorimo na kakvoj je stranputici čovjek koji raspolaže golemom, premda posve nezasluženom, moći javnoga duhovnog moraliziranja. U dvije kratke poruke Košić je demonstrirao nekoliko osobina opasnih za demokraciju: crkveno upletanje u političke poslove, sklonost vrijeđanju i političkom žigosanju, potom ili potpunu neobaviještenost o suvremenoj javnoj komunikaciji ili hipokritsku političku lukavost, da bi na kraju naciju podijelio, ni manje ni više, nego na »prijatelje« i »neprijatelje«. E pa, ako je takva podjela primjer »narodnog zajedništva« o kojemu bigliše ovdašnje angažirano svećenstvo, i ako je to bog kojega s toliko, je li, smjernog patosa ovih dana zaziva glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, tada, prijatelji i neprijatelji, za Božić još i kako-tako, a poslije – kako vam bude. 

Kolumna Pronađena zemlja Borsa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

terzo
29.12.2015. 12:32
Alo "crni" !
Kojesta tebe cudi , jedino te ne cudi onaj poludjeli "zoki majmunovic" (kojemu bi gospodin Petrov pomogao ludom kosuljom).
Za Vas je ropotarnica jos jedino utociste .
UooH
28.12.2015. 13:24
Kad bih sotonisti odlucivali možda bih ti se ispunila želja, ali posto ste u totalnoj manjini možes samo siktati.
sosa
28.12.2015. 8:06
Moramo se što prije riješiti katoličke crkve i ovakvih kretenčina a la Košić.
crni
26.12.2015. 16:14
Mene ne čudi Košić i ostali "svećenici" više me čude budaletine koje žive na tim pamfletima kao što je Petrov?! Na osnovu čega ti likovi imaju ideološki, politički pa i moralni autoritet???
terzo
26.12.2015. 11:07
Nije mi drago , a nije ni dobro da crkva stavlja svoj nos u politiku , ali gospodine Pavelicu ; zar Vi stvarno mislite da Hrvatska nije puna "lopina , prevaranata , izdajica i komunista (koji hrle u crkvu)"
Mislim da ima i preeeevise .
Da ne kazem ; trc` , trc` pa neki posteni .
Toliko o "prijateljima" i "neprijateljima" u i izvan crkve .


Još iz kategorije Aktualnosti