Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Kultura

Srednjovjekovna utvrda Ružica grad ide u obnovu

  Vladimir Grgurić/Glas Slavonije           05.03.2019.         3380 pogleda
Srednjovjekovna utvrda Ružica grad ide u obnovu

Najočuvanija srednjovjekovna utvrda u Hrvatskoj, orahovačka Ružica grad, napokon dolazi na red za obnovu. Javna ustanova Park prirode Papuk, na čijem se teritoriju nalazi Ružica grad, pokrenula je inicijativu za spas te vrijedne građevine i kulturnog dobra od potpunog propadanja - piše Glas Slavonije.

- Dobivenim sredstvima izradit će se potrebna dokumentacija za nastavak arheoloških istraživanja, obnovu i prezentaciju ovoga iznimnoga srednjovjekovnog zdanja. Također, izrađena konzervatorska studija bit će podloga za izradu dokumentacije kojom će se aplicirati na fondove EU-a kako bi se dobio novac za višegodišnja istraživanja, obnovu, sanaciju, djelomičnu rekonstrukciju, revitalizaciju lokaliteta te stavljanje u funkciju nekih dijelova grada. U srpnju 2018. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uputilo je Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu. Javna ustanova PP Papuk prijavila je izradu konzervatorske studije sa smjernicama za nastavak arheoloških istraživanja, obnovu i prezentaciju Ružice grada te joj je odobreno 140.000 kuna za izradu konzervatorske studije s programom obnove Ružice grada – kaže ravnatelj PP-a Papuk Alen Jurenac te naglašava kako je srednjovjekovni Ružica grad jedan u nizu srednjovjekovnih burgova u Hrvatskoj koji je prepušten propadanju, o kojem nitko ne vodi nikakvu skrb.

- Od 1965. do 1990. na Ružici gradu kontinuirano su se, gotovo svake godine, izvodili konzervatorsko-zaštitni radovi i arheološka istraživanja. Republika Hrvatska, JU PP Papuk i u manjem dijelu lokalna zajednica svake su godine ulagali određena sredstva za istraživanje, čišćenje od vegetacije i obnovu. To je omogućilo da Ružica grad sačuva svoju graditeljsko-prostornu cjelinu i krajobrazni identitet. Nažalost, od 1990. do danas Grad je prepušten propadanju, zidovi se doslovce raspadaju i postoji realna opasnost od urušavanja većih dijelova građevine. Jedini pozitivan zahvat koji je u tom razdoblju napravljen jest detaljan digitalizirani snimak postojećeg stanja, koji je izradila tvrtka Vectra iz Varaždina - zaključuje Jurenac, a o ciljevima obnove priča arheologinja Parka prirode Marijana Lukačević:

- Osnovni je cilj pokrenuti sustavnu skrb o Ružici gradu, kreirajući sveobuhvatnu strategiju spašavanja od daljnjeg propadanja, kao i postavljanje jasnih kriterija za zaštitu i obnovu. Krajnji je cilj zaustaviti rapidno propadanje, završiti arheološka istraživanja, osmisliti održivi program obnove kompleksa, građevinski sanirati najugroženije dijelove i pripremiti dokumentaciju za njezinu trajnu prezentaciju kao slojevite povijesne arhitekture, uz sadržajni razvoj i stavljanje u funkciju kulturnog turizma - kaže Lukačević i dodaje kako je Ružica grad u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske te da je to zapravo olakotna okolnost u priči oko obnove.

- Republika Hrvatska je u vlasništvu Ružice grada 1/1 i to je nama zapravo najbolja solucija, jer se on nalazi i na području Parka pa mi imamo pravo punog raspolaganja njegovim biološkim i kulturnim dobrom. Ono što je najvažnije jest to da se konačno krenulo. Mi imamo veliku želju obnoviti ovu iznimno povijesno bogatu utvrdu, jer ona doista danas izgleda tužno i vrijeme je da se nešto za nju napravi. Intenzivno se sada radi na tome i zapravo jedva čekamo da sve skupe počne - zaključila je Lukačević.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.