HAK: Zbog jakoga vjetra na Jadranskoj magistrali ograničenja u prometu
Povjesničarka Carla Konta kao nezavisna kandidatkinja na Škorinoj listi
Stranka s imenom i prezimenom: Hrvatska je šampion rastrošnosti
Škoro: HDZ gubi svaki dodir sa stvarnošću
Božinović: Rad nedjeljom zbog povoljne epidemiološke situacije
Sabor: Najaktivni zastupnici 9. saziva su Bulj, Maras i Pernar
Stranka Demokrati i Hrvatski laburisti građane pozvali na izbore

  Prosvjeta

Srednjoškolci izradili prvu hibridnu klupu sa rasvjetnim stupom

  Petar Žarković/glasslavonije.hr           26.04.2018.         2088 pogleda
Srednjoškolci izradili prvu hibridnu klupu sa rasvjetnim stupom

Ispred Industrijsko-obrtničke škole na Trgu Ruđera Boškovića u Slatini održana je zanimljiva prezentacija. Učenici prvih razreda za strukovna zanimanja mehaničar poljoprivredne mehanizacije i automehaničar u toj školi Jurica Šafar, Mate Dorčak i Davor Kristić izradili su prvu hibridnu klupu i rasvjetni stup s integriranim USB ulazom za punjenje mobitela ili tableta i sličnih uređaja na području Virovitičko-podravske županije, pa je taj značajan rad predstavljen gostima škole u sklopu obilježava Dana planeta Zemlje.

Učenici i njihov voditelj-mentor Vedran Runje klupu su predstavili i pustili u rad u nazočnosti virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, predsjednika Županijske skupštine Mirana Janečića, županijske pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesne Šerepac, ravnatelja škola i drugih ustanova te učenika i profesora škole. Nazočili su i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i predsjednik Gradskog vijeća Dario Vrbaslija te indijski veleposlanik u Zagrebu Sandeep Kumar sa suradnicima, koji su Slatinu posjetili u okviru pokretanja suradnje s Pučkim otvorenim učilištem.

Prema riječima ravnatelja škole Mladena Graovca, cilj projekta bio je zainteresirati učenike i pokazati im da svojim radom na školskoj praksi mogu sami izraditi nešto sebi korisno i zabavno, a time je povećana kvaliteta praktične nastave i nazočnost na nastavi.

– Osim svega što je zadano u nastavnom planu, učenici su naučili nešto o ergonomiji, tehnološkom slijedu izrade, praktičnom i poduzetničkom razmišljanju te rješavanju problema, a obuhvaćene su nastavne cjeline ručna i strojna obrada odvajanjem čestica, zavarivanje, lemljenje, lijepljenje, zakivanje, vijčani spojevi i zaštita od korozije - rekao je ravnatelj Graovac.

Klupa je većim dijelom izrađena od recikliranih materijala, ima integrirani USB ulaz za punjenje mobitela, tableta i sličnih uređaja koji se pune naponom od 5,2 V, ima dva metra prostora za sjedenje i središnji rasvjetni stup s četiri USB vodootporna ulaza s integriranom redukcijom napona 12 V - 5,2 V, solarni panel od 20 W, solarni regulator (10 A), solarnu bateriju 55A h, 12 V, dva svjetleća inoks vodootporna prekidača, LED svjetlo te automatski prekidač svjetla s integriranim luksmetrom.

– Postavljanjem hibridne klupe u krugu škole, a svjesni modernih trendova (mobiteli), nastojimo zadržati učenike na području škole prilikom odmora i slobodnih aktivnosti te ih poučiti o obnovljivim izvorima energije, osvijestiti ih o zaštiti okoliša te koristiti klupu kao pokazni model i primjer budućim naraštajima učenika obrazovnog sektora strojarstva - rekao je Graovac.

Učenicima i profesorima škole čestitali su gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Ovakvi projekti sigurno su budućnost pa ste i vi ovim inovativnim projektom izašli iz okvira klasičnog održavanja nastave i učinili je zanimljivijom te potaknuli poduzetničko razmišljanje i rješavanje problema na poduzetnički način. Ovo je primjer kako škola može pripremati učenike za život prepun inovacija - rekao je župan Andrović.

Učenici inovatori i župan Andrović potom su priključenjem svojih mobilnih uređaja na punjač pustili u rad prvu hibridnu klupu i rasvjetni stup s integriranim USB ulazom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.