Banner
MORH: Upis u vojnu evidenciju nema obavezu služenja vojnog roka
Influenceri sve traženiji, postaju atraktivno zanimanje
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Matica hrvatska

Srebrna povelja Matice hrvatske ''Dogodjajima svieta''

  D.B./foto M. Cvjetko/Matica hrvatska           22.06.2016.         1319 pogleda
Srebrna povelja Matice hrvatske ''Dogodjajima svieta''

Proteklog vikenda sa subote na nedjelju u junačkome gradu Sinju i njegovim glasovitim Alkarskim dvorima' članovi Matice hrvatske, naše najstarije kulturne ustanove, održali su redovnu Glavnu skupštinu uz dvodnevni prigodni program u kojemu je sudjelovalo mnoštvo zastupnika iz 125 ogranaka širom domovine i iseljeništva koji su nakon radnog dijela iskoristili jedinstvenu priliku da uz rad i druženje upoznaju kulturno - povijesne znamenitosti ovoga glavnog grada cetinske krajine kao što su franjevački samostan sa slikom ''Gospe sinjske'' i njegovu jedinstvenu arheološku zbirku, zatim Muzej sinjske alke te ostale gradske znamenitosti u kojima prednjače radovi velikog hrvatskog kipara Stipe Sikirice.

U svečanom dijelu programa virovitički ogranak je iz ruku predsjednika MH Stjepana Damjanovića dobio jedno od većih priznanja, Srebrnu povelju, za pretisak knjige iz 1792. godine ''Dogodjaji svieta'' , obogaćenu stručnim dodatcima i pogovorom, našeg velikog znanstvenika, prosvjetitelja i domoljuba Mirka Danijela Bogdanića, rođenog Virovitičana. Knjigu je priredio Ivan Zelenbrz a nastala je u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Na Glavnoj skupštini Virovitičko - podravsku županiju zastupali su još Zorica Varga iz OMH Slatina i Zorislav Milković iz Orahovice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Matica hrvatska