I sindikat visokog obrazovanja traži veće plaće u svom sektoru
Štromar ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora, ali vjeruje i u dogovor Vlade i sindikata
Mediji i mentalno zdravlje: Trivijalizacija dovodi do click-baitova na uznemirujuće sadržaje
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sinčić: Hrvatsku očekuje kolaps svih sustava
U osnovnim školama štrajka 89, a u srednjim 85 posto zaposlenih

Srce u tinti Svjetlane Carić


  Kultura           Vladimir Grgurić/Glasslavonije.hr           30.12.2016.         4687 pogleda
Srce u tinti Svjetlane Carić

Rijetkost je danas da mladi ljudi poslom ili na bilo koji drugi način s mora dolaze na kontinent, uglavnom je smjer suprotan i na moru se ostaje. No, ova priča je po tome, ali i po mnogočemu drugome posebna. Priča je ovo o ženi koja je udajom s Hvara došla u Orahovicu, zaposlila se u Čačincima, a onda nakon rastave počela živjeti sama s dvoje djece, te uz posao postala zapažena pjesnikinja ovog dijela Slavonije te sve to skupa prošla s velikom dozom optimizma i neuništivim osmijehom na licu. Ona je Svjetlana Carić (38), Hvaranka u duši, Slavonka po mjestu življenja - Slatini.

- Ja sam ponajprije majka dvoje djece, Frančeske od 11 godina i Josipa od 8, to je moje sve. Profesorica sam pedagogije u OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci i talijanskog jezika i književnosti, što volonterski predajem u Župi svetog Josipa u Slatini. Volim reći da sam u životu spojila tri najljepša dalmatinska mjesta: rođena u Splitu, odrasla na Hvaru i studirala u Zadru. Udajom sam došla u Slavoniju i evo me tu već punih 12 godina – kaže Svjetlana.

- Moj prvi susret sa Slavonijom je bio 2004. oko Svih svetih i ono što mi je ostalo su hladnoća i magla, mislila sam da će mi se dah smrznuti i odmah sam se poželjela vratiti na svoje more. No kako je vrijeme prolazilo, navikavala sam se, upoznavala sam prirodu i jednostavno sam se morala brzo početi prilagođavati jer sam odmah nakon dolaska dobila ponudu za posao, dakle čim sam diplomirala. Prvo sam počela raditi u Mikleušu, a potom sam dobila stalan posao u Čačincima. Jako mi je nedostajalo more, to moram priznati, i znala sam u Orahovici večerima sjediti uz potok, da bar malo osjetim neku vodu pokraj sebe, što će me makar na trenutak vratiti kući. U društvenu zajednicu brzo sam se uklopila unatoč svim životnim problemima koji su me pratili – nastavlja Svjetlana.

Sve što je prošla, Svjetlana je morala nekako izraziti, a najbolji način bio je staviti sve na papir. Tako je počeo njezin spisateljski rad. Nedavno je na 2. Pjesničkoj večeri u Čačincima promovirala svoju prvu zbirku pjesama pod nazivom “Srce u tinti”.

- Moje je pisanje zapravo počelo još doma na Hvaru, jer more mi je vječna inspiracija, s morem uvijek možeš razgovarati. Ali na skupljanja tih zapisa i pjesama odlučila sam se ovdje u Slavoniji. Svi me pitaju otkad pišem, imam ja datum, ali oduvijek volim pisanu i govornu riječ, koja mi je kao veliki prijatelj. Znala sam svoje misli prijateljima pisati kroz neku poruku ili duži mail, u razgovoru, i tako... Nekako, kako je to u mom životu krenulo, rekla bih, trnovitim putem, nedostajao mi je dijalog u bližoj okolini, a jednostavno čovjek uvijek ima potrebu puno toga nekome reći. Imam osjećaj da je baš taj nedostatak dijaloga i razumijevanja okoline u meni probudio želju da sve što želim reći stavim na papir. Pišem o svemu, o ljubavi, pejzažima koje sam ovdje u Slavoniji upoznala, ali o svojim s mora, imam i refleksivnih pjesama i sretna sam što sam uspjela sve to staviti u jedne korice i objaviti - pojašnjava Svjetlana kojoj ne ponestaje inspiracije pa tako već priprema novu zbirku poezije.

Sljedeća knjiga na čakavskom, a onda možda i na češkom

- Posebno sam zahvalna profesoru Goranu Remu, koji mi je napisao sjajnu recenziju za knjigu. Ilustracije za knjigu su dječji crteži mojih Frančeske i Josipa, što mi je bila posebna želja. Sada mi je želja napisati zbirku na materinjem čakavskom narječju, već radim na tome, a budući da mi je majka Čehinja i često sam u djetinjstvu znala biti u Češkoj, na studiju sam pokušala pisati i na češkom, i možda i to jednog dana zaživi – najavila je Svjetlana.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: