Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Sramota Virovitičkog lista – gdje je nestao sajam?

  Ivan Žada           12.03.2015.         3995 pogleda
Sramota Virovitičkog lista – gdje je nestao sajam?

 

Bio je to najbolji Viroexpo, piše na naslovnici Virovitičkog lista od prošloga četvrtka. No netko neupućen, sudeći prema fotografijama uz naslov pomislio bi da se radi o seoskom derneku sastavljenom od nastupa lokalnih plesnih skupina, modne revije i natjecanju u spravljanju kotlića, a ne o jednom od najvećih i najuglednijih hrvatskih gospodarskih sajmova. Pazi se tko je na fotografiji i pomno ih se odabire po kriteriju čije je dijete, sestra, brat ili stric na njoj. Niti jedna od tih devet ne oslikava sajam, sajamski prostor ili nekoga od izlagača. Na drugoj i trećoj stranici lista stoji naslov „Sajam Viroexpo otvorila predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović“ i ponovno o sajmu gotovo niti riječi. Sudeći prema fotografijama prije bi čitatelj mogao shvatiti da se radi o konvenciji najveće oporbene stranke. Među 12 fotografija, na njih 11 su političari i „funkcioneri“, a na dnu jedne od stranica  prikrala se fotografija nagužvanih ljudi s koje se ne može razaznati radi li se o sajmu ili gužvi na subotnjem placu.

Na četvrtoj stranici lista posvećenoj sajmu ponovno nema gospodarstvenika i izlagača. Na najvećoj fotografiji vidimo sjednicu izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Što taj događaj ima uopće veze sa sajmom zaista je teško proniknuti, a ostali se „ficleki“ od tekstova odnose na nekoliko stručnih predavanja u popratnom programu sajma, birokratski napisanih. Sve u maniri nekadašnjih partijskih biltena u kojima su se prvenstveno morali nabrojati „funkcioneri“ koji su prisustvovali, a sam sadržaj je bio manje bitan. Na ovoj stranici glavna je zvijezda Tugomir Majdak, pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU VPŽ. Njegovo ime se provlači kroz čak 3 od sedam tekstova na toj stranici. Ugledni profesori i predavači s hrvatskih fakulteta Tugomiru očito nisu ni do koljena jer su spomenuti tek usput kao nevažne figure, a  trebali su biti glavne zvijezde tih predavanja. To nije ni malo čudno jer u uređivačkoj politici Virovitičkog lista nije važan nitko osim lokalnih političara. Njihova lica redovno krase gotovo sve fotografije objavljene u ovom nekad uglednom tjedniku, a danas biltenu vladajuće stranke upregnutom samo u veličanje njihova lika i djela. Da je tome tako svjedoči podatak da su u broju iz kolovoza godine 2012. na 20 stranica lista objavili 15 fotografija gradonačelnika Ivice Kirina i 14 fotografija predsjednice Gradskog vijeća Lahorke Weiss.  Nešto slično nikada nije zabilježeno u povijesti novinarstva. Takav prosjek nema ni sjevernokorejski „dragi vođa“ Kim Jong Un.

O novinarstvu u ovom listu uopće je teško govoriti. Većinu tekstova objavljenih u Virovitičkom listu i na njihovom internetskom portalu pišu zapravo „medijski magovi“ u gradskoj i županijskoj Upravi. Kolege iz lista ih bez srama, potpuno neprofesionalno, nenovinarski samo kopiraju, doslovno.  Svatko to može provjeriti čitajući Virovitički list, u potpisu umjesto imena autora stoji  VPŽ, skraćenica Virovitičko-podravske županije. Pitanje je onda i što onda zapravo radi gomila „novinara“ u toj redakciji. U karijeri, a ni u ovih nekoliko dana koliko sam istraživao pripremajući se za ovaj tekst nigdje nisam pronašao ni približno sličan primjer. Kolege imaju problem i s osnovama novinarskog zanata. Kako odgovoriti na osnovna novinarska pitanja tko, što, kada, gdje, zašto i kako? Od tih šest pitanja na osam stranica lista, da podsjetim od ukupno njih 20 , nismo dobili odgovor na tri pitanja –  što, zašto i kako. Doznali smo samo da je u petak u Virovitici otvoren sajam Viroexpo, dakle, odgovore na pitanja gdje, kada i tko. Uz to, u novinarskim izvještajima ili reportažama sa sajamskih priredbi uobičajeno je izlagače pitati je li priredba ispunila očekivanja. Virovitički list pitanje je postavio, no ne izlagačima, već ponovno političarima. Od 15 izjava u kojima sugovornici odgovaraju na to pitanje redom su gradonačelnici i načelnici općina u Virovitičko-podravskoj županiji i samo dva gospodarstvenika, jedan iz Pitomače i drugi iz Gradine. Reklo bi se nogometnim rječnikom istočnih susjeda – promašili ste ceo fudbal.

Ovogodišnja zemlja partner na sajmu je bila Mađarska. Ni razgovora s njihovih 50-ak izlagača, ni fotografije štanda, inače jednog od najvećih na sajmu. Nije bolje prošao ni grad partner Velika Gorica. Ni njihove gospodarstvenike, čak ni njihove političare nitko nije ništa pitao. Stoji tek fotografija da se grad partner predstavio nastupom KUD-a Gradići iz Velike Gorice. Dragi kolege, pa nije održana smotra folklora. Cijela priča oko sajma odrađena je na način, da usporedim – kao da odete izvještavati s koncerta Rolling Stonesa, a ne snimite koncert, ne uzmete izjavu od Micka Jaggera, već snimite šank i pričate s konobaricom koja još uzgred sluša cajke. No sve ovo ne bi bio toliki problem da je medij nečija privatna prćija koju koristi za svoje interese, pa sramoti samoga sebe. No nije. On je u vlasništvu Grada Virovitice i općina Lukać, Gradina, Špišić Bukovica i Suhopolje. Dakle plaće dobivaju iz džepova građana, a ne rade u interesu tih istih građana. Da ne govorimo da se izdavač, Informativni centar Virovitica,  koristi za uhljebljivanje stranačkih kadrova HDZ-a, djece, supruga, kumova i ostale rodbine gradskih i županijskih glavonja. No to je za jednu drugu, nikako manje važnu priču.

I na kraju. Sve ovo pišem jer me je sram kao novinara i kao Virovitičana. Nikada do sada nisam pisao o kolegama, drugim redakcijama, no kako je ovo jedinstven primjer kako se ne treba raditi, naprosto sam morao. Dopustio sam si to kao član Hrvatskog novinarskog društva, kao novinar s gotovo 20 godina iskustva u nekima od najuglednijih medijskih redakcija u Hrvatskoj koji je za svoj rad nagrađen nagradom HND-a Marija Jurić Zagorka za istraživačko novinarstvo pa stoga valjda nešto o tom poslu i znadem.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Autor Lj.R.W.
14.3.2015. 0:44
@UooH
"Kritika jednog umišljenog kolumniste?" Pa zar ti stvarno ne vidiš da se radi o LAVINI KRITIKA na ICV, Virovitički i Toplaka sa svih strana? Da ima obraza "gosp. direktor" i da itko ovdje drži do obraza, Toplak bi već nakon LAVINE KRITIKA podno ostavku!
UooH
13.3.2015. 18:08
@slobodagovora je rekao sve kako je, treba jos dodati da bi glupo bilo ocekivati da ce ga smijeniti zbog kritika jednog umisljenog kolumniste.
Franjo Knežević
13.3.2015. 17:12
Ljubo dao si novac za virovitički, mogao si bolje to potrošiti platiti i popiti kavu, zašto bi Toplak bilo kome odgovarao, oni kojima odgovara da ga plaćaju i da nikome ne odgovara, dok to njima odgovara. On šuti a plaća ide, on je KT nije on pjevać MPT kojem plaćaju da ne pjeva ako njima ne pjeva......
Autor Lj.R.W.
13.3.2015. 14:44
@slobodagovora
Ni Papa nije nezamjenljiv, zašto bi nezamjenljiv bio Kristijan Toplak? I dalje sam uvjeren da takav poslušnik ne mora biti po volji i onima koji su ga postavili! Jer, vjerujem, da je i njima bar malo neugodno da imaju nesposobnog i bahatog čovjeka na čelu ICV-a! Evo prilike oporbenjacima na Gradskom vijeću (Aktualni sat) da postave pitanje čemu ovakav ICV (i Virovitički list) koji ne odgovara interesima građana! Jer, ako sve ostane kako je predlažem da se Informativni centar Virovitica (ICV) ubuduće preimenuje u Zaglupljujući centar Virovitica (ZCV). Ili, neka Kristijan Toplak pokaže člankom da zna pisati pa da JAVNO ukrstimo koplja! Jer, njegova šutnja sada već bi se mogla protumačiti da se slaže sa Žadinom, mojom i kritikom drugih! Dakle, ZCV! (Ispričavam se pojedincima i pojedinkama i ZCV-eu koji ne spadaju u Toplakovo kolo!)
slobodagovora
13.3.2015. 9:36
Gospodine Autor, oni koji su postavili K.Toplaka na tu poziciju neće ga mjenjati,zato su ga i postavili.On odrađuje svoj zadatak na icv-u kao što neki " joze" odrađuju ovdje.
Autor Lj.R.W.
13.3.2015. 1:43
Nakon moje kritičke kolumne o ICV-eu, Toplaku i Vladi koja je oprostila dugove (?) s obzirom da je u kolumni postavljeno više pitanja, NAIVAN kakav ponekad znam biti, kuoio sam najnoviji bilten grada i VPŽ, te nekoliko općina. Očekivao sam bar spominjanje kolumne, ako ne i odgovor da li je Vlada RH oprostila dugove ICV-eu, o kojem se iznosu radi, pa i precizno objašnjenje zašto su dugovi nastali i što se planira pooduzeti da se oni smanje ili potpuno uklone. Naravno, nijedne riječi o kritici iz kolumne TREBA LI KARTAGU RAZORITI...objavljenoj na ovom portalu, a kamoli odgovora vrhovnog bossa ovog "agitpropa" Kristijana Toplaka! Vjerojatno sluti da bi mu bilo odgovoreno, a polemike, očito, nisu mu jača strana. Jer, za kvalitetnu polemiku treba i znati pisati, a ne samo prepisivati jer u broju koji kolega Žada kvalitetnom analizom sadržaja razgolićuje, previše je iniicijala i apstraktnih "www.icv.hr" i sl. Tako je i u najnovijem broju. Ali, u ovom najnovijem VL-u naći ćete ŠOKANTNU naslovnicu: "Legla sam na sina spašavajući ga od psa, bila je to borba na život ili smrt" (potpis "B.S" ispod dramatičnog opisa slučaja.) Razumijem, radilo se o djetetu, ali dojma sam da je tekst sročen tako da bi se u budućnosti lako potraživala odšteta od nemarnog vlasnika američkog stafordskog terojera. Tekst o toj stravi ispisan je sramotno senzacionalistički, u sredini je o "Vatri" (OK!), ali lijevo "Neven Kovač akreditiran, a Zvonko Kožnjak introniziran u Bratovštini vinskih knezova", članak sa fotografijom koja asocira na - masonske lože!?? Aklo gospodin Toplak misli da će se na ovaj način riješiti dugova (najgorim žutilom koje je moguće zamisliti), onda se grdo vara!
Nadam se da će uskoro Gradsko vijeće raspravljati o ekipi ICV-a na čelu sa Toplakom, čiji je medij ICV i VL, i do kada će prezentirati Viroviticu i VPŽ na neprofesionalan, senzacionalistički način, daleko od svakodnevice? I da to neće biti 18-ta ili 19-ta točka dnevnog reda! Ono što držim preduvjetom bilo kakve demokratizacije medija u VPŽ, je da se smijeni Kristijana Toplaka sa odgovorne dužnosti jer očito, nije joj dorastao, da se pročešljaju pravni akti ICV-a, imenuje DRUŠTVENI SAVJET koji bi imao prvenstveni zadatak da osmisli suvremenu koncepciju lokalnog lista, i počne je realizirati.
Oglušavati se o sve kritičke primjedbe znak je bahatsti "gosp. direktora"! I nisam posve siguran datakvo vodstvo ICV-a odgovara i županu, i gradobnačelniku.. da sada nas čitatelje i višedesetljetne novinare ne spominjem! Ako se ne napravi reda i bitno poboljša ICV i VL onda ćemo s pravom zaključiti: KARTAGU TREBA RAZORITI!
Franjo Knežević
12.3.2015. 22:20
Ljudi, čemu čuđenje, sajam je bioi prošao i da ne bi one tuče u dvorani i posle bio bi nezapažen, ali evo fotki biltena kojem otpisuju dugove, ali nem aim oprosta grijeha za činjenje odnosno nečinjenje u sveri informiranja pučanstava našeg grada. Uz slike velikana nedostaje još sastav samo njihove kakice.
Nema sranja koje ove novine ne mogu da obrišu.
siniša prpić
12.3.2015. 21:00
Bitno da je u industrijske zone ulupano 32 milijuna kuna.
Isplatilo se. Novozaposleni se broje u tisućama.
Između ostalih novozaposlenih, iz zadnjeg izvješća o radu virovitičkog gradonačelnika mogli smo saznati da je u jednoj od ind. zona uposleno i 30 ljudi u zgradi šumarijske uprave.....
Osim što je broj zaposlenih veći, radi se o istim ljudima koji su 2011. preselili u Vinkovačku.
I na plotu svašta piše. Tako i u Hdz-ovim "biltenima".
Ma(r)šala i navike ....

Evo jedne za stado koje je u stampedu prešlo u Hdz.

youtube.com/watch?v=zF089lfWct0
mirovnjak2
12.3.2015. 17:54
Siniša
"Mujo kuje, a majka ga kune"
Fabijan
12.3.2015. 17:04
Gospodine Prpić, svaka nova runada veselit će stomatologe...
siniša prpić
12.3.2015. 16:52
@freeman, tipujem nulu (0).
S obzirom na pulene, biti će tu još poneko poluvrijeme.
Nešto financijski, a nešto u naturi.
Bije Mujo, al` bije i Alija.
slavujj
12.3.2015. 16:46
Tekstu gospodina Ivana se nema što dodati, ali se naprosto ne može ne primijetiti njihova upornost i "sljepoća".
Njihova je sljepoća da ne vide činjenicu kako građani Virovitice nisu ovce, koje bi donosile zaključke na temelju pisanja ICV-a.
Svašta.I onda se čude kako gube izbore u gradu Virovitici?
freeman
12.3.2015. 14:32
jel pišu i o trećem poluvremenu u lokalnim birtijama, a bilo je svašta
mirovnjak2
12.3.2015. 13:02
Ispravak:
Umjesto TOLLIST treba TOLELIST
mirovnjak2
12.3.2015. 12:58
Valjda je svima jasno da bi jedina korektna gesta gospode iz nekadašnjeg Virovitičkog lista bila da promijene ime po uzoru na nekadašnji komunist i da ga nazovu recimi TOLLlIST ili JOPALIST ili KIROLIST.
U ovome je i kvaka. Njima bi jedini problem bio koja od ova 3 naziva upotrijebiti, sva 3 ne mogu, a nema dogovora za to se promjena imena odgađa.


Još iz kategorije Aktualnosti