Sabor: MIP predložio pokretanje kaznenog postupka protiv Kuščevića
Sabor u petak o konačnom prijedlogu Zakona o službenoj statistici
Saborski odbor prihvatio izvješće pučke pravobraniteljice za 2018.
Saborski odbor prihvatio izvješće pučke pravobraniteljice za 2018.
Kina: najranije cjepivo protiv koronavirusa biti dostavljeno na ispitivanja krajem travnja
Samsung se ispričao zbog slučajne obavijesti poslane korisnicima
Amsterdam planira erotski kompleks umjesto Crvene četvrti

  Blog urednika

Sramota RTL-ove bešćutnosti

  Goran Gazdek           27.02.2009.         4395 pogleda
Sramota RTL-ove bešćutnosti

Vijest da na nekom odjelu virovitičke Opće bolnice već dvije godine leži pacijentica čija obitelj traži eutanaziju u Viroviticu donijeli su suradnici one besprizorne komercijalne televizije kojoj je senzacija u pravilu ispred informacije, čiji novinari ne znaju nalaze li se u Virovitici ili Vinkovcima i čiji urednici, sudeći po sramotnom prilogu u kojemu su bolesnu ženu nazvali noćnom morom, ne znaju  ili ne žele znati što je to etika u novinarstvu.  

Bila je srijeda, po hodnicima i odjelima virovitičke bolnice, šepurio se ministar zdravstva Darko Milinović hvaleći se uspjehom zdravstvene reforme i velikom podrškom kolega. Pustio je u rad neke važne uređaje i svjedočio potpisivanju ugovora o gradnji nove bolnice vrijedne 85 milijuna kuna nazvavši ih dijelom antirecesijskog programa. Urednike RTL-a, međutim, ništa od toga nije zanimalo - njihovi suradnici dobili su zadaću pitati što ministar i ravnateljica Opće bolnice, Ana Bajer Feketić, misle o eutanaziji. Stajali smo pred ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i uredno dobili odgovor na postavljena pitanja da bi u televizijskom prilogu te večeri vidjeli manipulaciju na djelu - novinarke Marina Bešić i Vanja Kranic, koje nisu ni bile u Virovitici, tvrde kako liječnici o tom slučaju nisu htjeli govoriti.

To je, naravno, bezočna laž plasirana samo da bi novinarke imale priču. Dr Ana Bajer Feketić, ne samo da je iznijela svoj stav o eutanaziji i zakonskim okvirima nego nas je upoznala i s poviješću bolesti i okolnostima zbog kojih pacijentica već dvije godine leži na Odjelu intenzivne njege. «Nikada nitko ni u razgovoru ni u nekakvom službenom obliku nije spomenuo niti zatražio eutanaziju i ja o tome sada prvi put čujem», decidirano je rekla dr Feketić.

Da su pošto-poto htjeli imati «zanimljiv» prilog, a da nisu znali kako to izvesti jasno govore kontradiktornosti u tekstu: «Obitelj je htjela da liječnici u virovitičkoj Općoj bolnici bolest puste da ide svojim tokom», piše RTL na svom portalu, a samo nekoliko redaka ispod tvrde da «obitelji u ovim trenucima ne pada na pamet eventualno isključivanje s aparata».

Ne treba ovaj prilog pažljivo gledati da bi se zaključilo kako su autori pribjegli nevještoj montaži zloupotrebljavajući neke ranije izjave članova obitelji o zdravstvenom stanju Nedjeljke Grabar kao ilustraciju teme o eutanaziji. Morali su posegnuti u arhiv (i to ne svoje kuće već portala Javno.hr) jer obitelj u srijedu nije željela medije i da urednici imaju morala, sućuti i novinarske profesionalnosti nikada ih ne bi koristili za svoje tri minute slave.

Najnovijim slučajem zlouporabe medija trebala bi se pozabaviti novinarska struka, tu ima posla za etičare novinarstva i Sud časti Hrvatskog novinarskog društva, a studentima televizijskog novinarstva prilog mora poslužiti kao ilustracija lošeg i sramotnog novinarskog posla. Struka se jasno treba ograditi od onih koji truju medijski prostor i zbog kojih javnost sve manje vjeruje novinarima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Vira
13.3.2009. 9:19
... izvrstan tekst...
...opet, ¨trebalo bi¨...

neka se konkretno to učini, napiše prijava, tužba.. i podnese se.... ovako.... učinit će lako ponovno...
tko se smatra oštećenim....
mastermind
8.3.2009. 18:11
Kretenska televizija koju treba ukinit! Big Brother, dadilja, klaun osvetnik, cobra 11....šta reći dalje...
terzo
8.3.2009. 17:36
Protiv ovakovih izjava i laznih reportaza postoji zakon (ne samo zakon etike u medijima) nego zakon koji brani od lazi i klevete. Problem je u tome sto se odgovarajuce vlasti ne brinu o zastiti svojih gradana.Mislim da ni taj bijedni RTL nije izvan zakonskih okvira ??????
Davor
1.3.2009. 20:05
Mislim da je ovaj "studentski" prijedlog sa "ilustracijom lošeg novinarstva" - iznesen u zaključku teksta - izvrstan. Vjerujem da ne bi bilo veće kazne za neodgovorne novinare od te da im tekstovi završe u nekom udžbeniku kao primjer kako se ne smije raditi. A možda bi bilo dobro pri nekom institutu Hrvatskog novinarskog društva oformiti internu arhivu sa takvim tekstovima. Vrijeme je da se konačno između novina i tabloida postavi granica.
Danica
28.2.2009. 0:24
Da, baš neprofesionalnost dijela novinara, želja da se po svaku cijenu ima SENZACIONALAN PRILOG stvorilo je od ukupnog hrvatskog novinarstva tužnu sliku. Kao što se ne vjeruje političarima, nažalost, sve se manje vjeruje novinarima. Onima časnima bit će, u takvim okolnostima sve teže raditi! Gazdek ima pravo . kazniti neprofesionalce, kao u svakog drugoj struci! Ili još strože!
mišo 01
27.2.2009. 15:48
Osobno poznam tu časnu obitelj i tu vrijednu i čestitu ženu, zapanjen sam ovim i zgrožen i pitam se što se u ovoj državi mora dogoditi da netko privede nekoga da zaštiti malog sitnog čovjeka, a kada se radi o visokom dužnosniku stranke na vlasti, a netko ga ne daj bože uvrijedi kreću konvoji policije u privođenje.


Još iz kategorije Blog urednikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.