Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  O dizajnu

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

  Krunoslav Kovač           19.01.2023.         1952 pogleda
Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Arhitektonsko dizajnerski studio Week Architecture osmislio je Memorijalni spomenik posvećen stradalim radnicima koji su radili na stadionima i građevinama Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Na gradilištima je radilo više desetaka tisuća radnika iz Nepala, Bangladeša, Indije, Pakistana, Šri Lanke, Ugande, Kenije i Filipina. Prema podacima Amnesty Internationala od 2010. godine, kada je Katar dobio domaćinstvo svjetskog prvenstvu, do 2020. godine poginulo je 6.750 radnika-migranata uslijed katastrofalnih i nehumanih uvjeta rada na gradilištima i u boravišnim nastambama.  

Spomenik je osmišljen još 2014. godine te dizajniran tako da raste sa svakim novim smrtnim slučajem radnika. Već tada je bilo evidentirano alarmantnih 2.500 poginulih te je planirana visina tornja bila 1,5 km.

Spomenik poginulim radnicima dizajniran je kao osmerokutni toranj od naslaganih betonskih blokova. Svaki blok predstavlja jednog radnika za kojega se zna da je umro u Kataru te nosi redni broj poginulog radnika. Pojedini betonski blok visine je 2 m, duljine 10 m, a blokovi su složeni tlocrtno u osmerokut te su međusobno povezani stepenicama.

Kako je spomenik osmišljen da raste sa svakim novim smrtnim slučajem, danas bi trebao biti visok tri puta više od planiranoga, ukupno 4,4 km sa po jednim betonskim blokom za svakog od 6.750 umrlih radnika koliko ih je evidentirano do 2020. godine.

Dizajneri iz arhitektonskog studija Week Architecture, sa sjedištem u Francuskoj i Čileu, svojim projektom imaginarnog tornja posvećenog poginulim radnicima željeli su skrenuti svjetskoj javnosti pozornost na kršenje ljudskih prava u Kataru. Ovaj toranj, kao mjesto žalovanja obitelji poginulih, predvidjeli su smjestiti u blizini Dohe i osam nogometnih stadiona, premda je s vremenom postalo očito da toranj neće nikada biti sagrađen.

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

Spomenik Svjetskog prvenstva u Kataru

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu