Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Županija

Spasimo močvare!

  mm           11.10.2003.         3426 pogleda
Spasimo močvare!

dravaVIROVITICA, 10. i 11. listopada - Selo Budakovac, tridesetak kilometara udaljeno od Virovitice skriva neizmjerno prirodno bogatstvo koje je ovog vikenda zainteresiralo Europu. U njemu su, na poziv članova Prirodoslovnog Društva Drava i u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom boravili vodeći europski stručnjaci iz WWF-a (World Wide Fund for Nature), dr. David Reeder i dr. David Ticker, upoznavajući Studiju revitalizacije močvarnih staništa podunavskog sliva. Riječ je o projektu kojeg na 2.000 hektara istražuje Prirodoslovno društvo «Drava».

BUDAKOVAC JEDAN OD TRI U EUROPI

Zahvaljujući bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta, te močvarnih staništa koje se mogu iskoristiti za prirodno pročišćavanje voda, Budakovac je svrstan u jedan od tri europska pilot-projekta zaštite okoliša.

david reeder, wwf

- Projekt se odnosi na smanjenje zagađenja u vodama. Budakovac obiluje močvarnim staništima, ostacima stare Drave i sigurni smo da iskorištavanjem otpadnih voda koje dolaze iz grada Virovitice i bazena tvornice šećera «Viro d.o.o» možemo poboljšati kvalitetu vode koja se proteže na ovom području. Cijeli je projekt u rukama Ujedinjenih naroda – istaknuo je dr. David Reeder, međunarodni koordinator za projekte na rijeci Dravi.

ivan darko grlica, pd drava

O prirodnom pročišćavanju voda koje danas ne može pratiti ni moderna tehnologija objasnio je Darko Grlica.
– Otpadna voda s koncentracijom nitrata i fosfata specifičnom za vode pete kategorije nakon što prođe kroz močvarnu vegetaciju postaje voda prve kategorije. Pokazala su to naša mjerenja na području Županijskog kanala – rekao je Grlica.
Što od projekta imaju domaći istraživači, što on može učiniti za ljude koji žive uz Dravu, a što on znači Europi kada jednog dana prijeđe iz pilot-verzije u stvarnost, zanimalo je mještane Budakovca i okolnih naselja.
- Za ljude koji ovdje žive to je povratak vode u bunarima koju su izgubili u zadnjih desetak godina, za ribiče i turiste to znači više ribe, rekreaciju i sport, a za istraživače poput nas to je više vode u onim područjima gdje je danas nema - kaže Grlica. Na Europskoj razini, istraživanja o Budakovcu utječu na druga dva projekta, u Rumunjskoj i Slovačkoj.

RIJETKE BILJNE I ŽIVOTINJSKE VRSTE

caplja danguba

Do druge faze projekta, u kojoj će iz europske blagajne biti izdvojeno oko 60.000 eura za potrebe istraživanja, u Budakovcu je prioritet zaštita prirode. Studija u kojoj je sudjelovalo nekoliko desetaka institucija, pokazala je da na širem budakovačkom području još uvijek ima biljaka i životinja koje su nestale u Europi. Dovoljno je reći da od 123 vrste ptica njih 16 je na popisu ugroženi, 8 vrsta označene su kao kritično ugrožene. Na budakovačkim močvarnim staništima danas se još uvijek može naći, primjerice, deset čaplji dangubi dnevno, a nema ih u cijeloj Europi, slično je sa dropljom, ribom crnkom ili biljkama poput šilja, strelice i resca. Ondje živi i sedam vrsta šišmiša, a od ukupno 73 vrste vretenca u Hrvatskoj u Budakovcu ih se može naći čak 48.
- U Zapadnoj Europi nema ovakvih sela i vjerujem da bi ljudi dali sve da mogu ovdje doći, zaključio je dr. Reeder.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.