Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Ekologija

Spašavanje crne rode

        12.08.2010.         2774 pogleda
Spašavanje crne rode

Na dojavu savjesnog građanina Maria Jularića iz Slatine, 10. kolovoza 2010. godine oko 22 sata, Ivan Darko Grlica i Zvonimir Zečević  prevezli su u Viroviticu ozlijeđenu crnu rodu pronađenu u blizini Kapinaca. Već godinama pomažemo u spašavanju ugroženih vrsta, pogotovo ptica u gradu i surađujemo s Centrom za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih životinja - AWAP (www.awap.hr) koji pruža stručnu medicinsku pomoć ozlijeđenim divljim životinjama. Zbog toga smo žurno idućeg dana transportirali crnu rodu na liječenje u Centar. Mlada ptica imala je slomljene obje potkoljenice, vjerojatno uslijed sudara s vozilom. U Centru su joj pružili odgovarajuću njegu i stručnu pomoć. Da nije na vrijeme pronađena vjerojatno bi uginula.

Crna roda je znatno rjeđa od bijele rode. Gnijezdi u šumskim područjima panonske Hrvatske. Selica je. Hrani se ribama, vodozemcima, kukcima i njihovim ličinkama, a manje i sitnim sisavcima. Ugrožena je uređivanjem šuma, nestajanjem močvarnih područja i dr. Rijetka je, samim tim je i više ugrožena.

Danas sve veći broj građana ima razvijenu svijest o potrebi spašavanja ozlijeđenih životinja i na taj način doprinose suživotu čovjeka i divljih životinja. Bitno je pri tome kontaktirati sa stručnim osobama.

Priredila. mr.sc. Jasna Razlog-Grlica
Prirodoslovno društvo „Drava"

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija