Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Ekologija

Spašavanje crne rode

        12.08.2010.         2738 pogleda
Spašavanje crne rode

Na dojavu savjesnog građanina Maria Jularića iz Slatine, 10. kolovoza 2010. godine oko 22 sata, Ivan Darko Grlica i Zvonimir Zečević  prevezli su u Viroviticu ozlijeđenu crnu rodu pronađenu u blizini Kapinaca. Već godinama pomažemo u spašavanju ugroženih vrsta, pogotovo ptica u gradu i surađujemo s Centrom za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih životinja - AWAP (www.awap.hr) koji pruža stručnu medicinsku pomoć ozlijeđenim divljim životinjama. Zbog toga smo žurno idućeg dana transportirali crnu rodu na liječenje u Centar. Mlada ptica imala je slomljene obje potkoljenice, vjerojatno uslijed sudara s vozilom. U Centru su joj pružili odgovarajuću njegu i stručnu pomoć. Da nije na vrijeme pronađena vjerojatno bi uginula.

Crna roda je znatno rjeđa od bijele rode. Gnijezdi u šumskim područjima panonske Hrvatske. Selica je. Hrani se ribama, vodozemcima, kukcima i njihovim ličinkama, a manje i sitnim sisavcima. Ugrožena je uređivanjem šuma, nestajanjem močvarnih područja i dr. Rijetka je, samim tim je i više ugrožena.

Danas sve veći broj građana ima razvijenu svijest o potrebi spašavanja ozlijeđenih životinja i na taj način doprinose suživotu čovjeka i divljih životinja. Bitno je pri tome kontaktirati sa stručnim osobama.

Priredila. mr.sc. Jasna Razlog-Grlica
Prirodoslovno društvo „Drava"

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija