Ministarstvo omogućuje školama terensku nastavu u Jasenovcu
Sinčić: Staviti moritorij na uvođenje 5G tehnologije
Predstavnici SPC-a bojkotirali ekumensku molitvu za jedinstvo kršćana
Atifašistička liga: 75 karanfila za žrtve holokausta na Trgu žrtava fašizma
Ministar Kujundžić nema izbora, ili će sam odstupiti ili će ga smijeniti
Bunjac napušta Pernarovu stranku
Odbor za obrazovanje: Promicati radnu definiciju antisemitizma

  Turizam

Sopjanske turističke manifestacije

  Petar Žarković/glasslavonije.hr           11.03.2018.         935 pogleda
Sopjanske turističke manifestacije

„Mijoljska potkova“ i „Ribarski dan na rijeci Dravi“ dvije su manifestacije koje je Općina Sopje prijavila na javni poziv Hrvatske turističke zajednice za potpore kulturnirn/zabavnim, sportskim, eno-gastronomskim, povijesnim I tradicijskim događanjima u pred i posezoni koje organiziraju pravne I fizičke osobe. Riječ je o manifestacijama za čije održavanje HTZ može odobriti 50 posto prihvatljivih troškova, a u sopjanskom slučaju to su manifestacije na kojima se njeguje tradicija i običaji sopjanskoga kraja.
Mijoljska potkova tradicionalna je manifestacija koja se u mjestu Gornje Predrijevo uz Dravu održava u nedjelju poslije blagdana sv. Mihaela, zaštitnika mjesta (ove godine 30. rujna). Gornje Predrijevo u općini Sopje broji tek nešto više od 50 stanovnika, ali cjelodnevni program, izvornost i povijest običaja, povorka konjskih zaprega i konjička natjecanja te kulturno-zabavni program uz tradicionalna jela sopjanskoga kraja privuku i više od tisuću posjetitelja. Program redovito počinje svetom misom u 11 sati, slijedi mimohod zaprega kroz selo, a nastavlja se u 14 sati službenim otvorenjem konjičkih natjecanja u western-jahanju, natjecanju zaprega i galopskim utrkama. Mijoljska potkova završava gastro, kulturnim i zabavnim programima.
Ribarski dani na rijeci Dravi održat će se 3. lipnja na rijeci Dravi nedaleko od Sopja, na jednom od najljepših dijelova rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Bit će to spoj ribičke tradicije s ribljim delicijama i eno-etno-gastro sadržaja, prigoda u kojoj će napokon oživjeti bošpor, tradicionalno jelo sopjanskoga kraja. Osim ribičkih udruga, na manifestaciji će sudjelovati sopjanski folkloraši, čija je nošnja zbog kolorita i specifičnih uzoraka ušla u povijest svjetske etnologije. Tradicionalno ribolovno natjecanje bit će obogaćeno etno-eno, kulturno-umjetničkim i gastro sadržajima. Posjetitelji će imati priliku kušati domaći fiš, šarana na rašljama i bošpor, a cjelodnevni program nastavit će se tamburicu, nastupe folkloraša, pjesmu i zabavu. Posjetitelji će imati priliku čamcima se odvesti rijekom do hostela Dravska priča u Noskovcima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije TurizamVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.