Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Šokantna kampanja ujedinjenih hrvatskih udruga u Mreži za zaštitu životinja dobila nastavak Video: Ili žmiriš ili si za kastraciju

  Prijatelji životinja           05.04.2018.         1522 pogleda
Šokantna kampanja ujedinjenih hrvatskih udruga u Mreži za zaštitu životinja dobila nastavak   Video: Ili žmiriš ili si za kastraciju

Mreža za zaštitu životinja početkom prošloga tjedna pokrenula je projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. Javnost je zgrožena grubom realnošću na jumbo plakatima koji su osvanuli na ulicama Zagreba i Osijeka te šokantnom fotogalerijom koja kruži internetom, a sada je plasiran i video koji se može pogledati na www.prijatelji-zivotinja.hr. Nitko ne može ostati ravnodušan na prizore potresnih slučajeva koje je dokumentiralo više od 25 udruga koje godinama rade ujedinjeno i na dojmljiv način šire svijest o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije.

- Video s potresnim fotografijama prikazuje zašto je uvođenje obavezne sterilizacije jedino rješenje

Ivana Crnoja iz Udruge Pobjede koja vodi osječki azil za napuštene životinje, uime Mreže za zaštitu životinja, apelira: „Nemojmo žmiriti na neprekidnu patnju životinja. Neželjene životinje svakodnevno nastaju i znamo kako završavaju. To što ne vidimo kako umiru ostavljene u šumi, bačene u vodu ili ugušene u plastičnoj vrećici ne znači da ne postoje. To što na tisuće životinja u Hrvatskoj očajnički traži dom jasno govori o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije i udomljavanja umjesto kupnje.”

Članovi Mreže ističu zašto je važno da gradovi i općine propišu obaveznu sterilizaciju pasa i mačaka: 
- zbog izostanka trajne sterilizacije u Hrvatskoj ima na tisuće neželjenih i napuštenih životinja
- prepuna skloništa nemaju mjesta za toliki broj životinja
- napuštene životinje nastaju od životinja koje imaju skrbnike koji ih nisu kastrirali 
- manji troškovi zbrinjavanja životinja za gradove i općine
- manji troškovi za skrbnike životinja jer je kastracija daleko jeftinija od zbrinjavanja pomladaka
- manji troškovi za ljude koji plaćaju tuđu neodgovornost
- manje problema sa zdravljem životinja, sprječavanje patnje zbog nezadovoljavanja spolnog nagona 
- manje odbjeglih, nesretnih, zgaženih, utopljenih, udavljenih i ugušenih životinja.

Previše je neosjetljivih pojedinaca koji bacaju neželjene štence i mačiće na ulicu ili samo „čuvaju” svoju kuju ili mačku. Oni koji imaju nekastrirane muške životinje ne brinu se čak ni oko toga jer neće se njima dogoditi neželjeno potomstvo. Zato je važno da se trajna sterilizacija propiše kao obavezan način kontrole razmnožavanja. Ne samo da je propisivanje obavezne trajne sterilizacije potpuno u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja nego je i poželjno jer Zakon omogućava gradovima da konkretno odrede kako provesti kontrolu razmnožavanja.

Iako trajna sterilizacija pomaže psima i mačkama na mnoge načine, zbog nedovoljne informiranosti postoje predrasude zbog kojih svaki dan stradavaju životinje. Kampanjom se širi jako važna poruka: trajna sterilizacija jedino je humano i učinkovito rješenje alarmantnog problema napuštanja životinja. 

Iscrpljene su sve mogućnosti za kontrolirano razmnožavanje životinja jer već od 2006. godine Zakon o zaštiti životinja nalaže skrbnicima kontrolu razmnožavanja njihovih životinja. Unatoč svemu trudu te promociji odgovornog skrbništva i udomljavanja, broj napuštenih životinja stalno se povećava.

Trajna sterilizacija je najučinkovitija mjera kontrole, odnosno sprječavanja nekontroliranog razmnožavanja pasa i mačaka. Propisivanje trajne sterilizacije pasa i mačaka kao obavezne mjere pridonijet će rješavanju aktualnog problema napuštenih pasa i mačaka, čime će se ujedno poboljšati rad skloništa za životinje i uvjeti u njima.

Mreža za zaštitu životinja podržava mnoge gradove i općine koji su odlučili riješiti ovaj gorući problem i kroz gradsku odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca propisati trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Pritom se izuzimaju životinje u uzgoju, a mogu se propisati i drugi izuzeci. Rješavanje uzroka problema rezultirat će sprječavanjem patnje životinja i znatnim smanjenjem troškova koje općine i gradovi izdvajaju zbog neodgovornosti građana.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.