Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kazalište

Snježana Lančić: Festivalom ne želimo postići déjà vu efekt

  Sandra Pocrnić Mlakar           15.08.2018.         5556 pogleda
Snježana Lančić: Festivalom ne želimo postići  déjà vu efekt

Nakon devetog izdanja Festivala dramskog odgoja (FeDOr), organizatorica Snježana Lančić ne krije zadovoljstvo odazivom polaznika i publike. Festival je održan u dva dijela i dva termina - FeDOr revija, održana je krajem školske godine kao prezentacija dramskih ostvarenja školske djece, dok je drugi dio bila ulična revija “Vremeplov - tragovima Bele IV”, koja se oblikovala kroz nekoliko dramskih radionica. Već pet godina po istom konceptu ulična revija održava se i na Rabu, u partnerstvu s udrugom Kocka iz Raba.

Snježana Lančić ponosno najavljuje kako će fotografski materijal sa svih revija uskoro biti objavljen na stranici www.pricalica.org, , a za Virovitica.net razgovaramo o počecima FeDOra, o Beli IV. i uličnom igrokazu, o vještinama koje se stječu na dramskim radionicama te o polaznicima koji su sudjelovali u programima proteklih devet godina.

Kako je nastao Fedor? Tko je inicijator i kako je inicijativa dočekana u Virovitici?

-   FeDor je nastao iz potrebe razvoja i popularizacije dramskog i kazališnog odgoja, afirmacije dramskog stvaralaštva djece i mladih i dramsko pedagoške struke. Inicijativu je pokrenuo Ivan Slavić, jedan od osnivača udruge Pričalica, koji je u ovom trenutku pri završetku stručnog postdiplomskog studija dramske pedagogije u Zagrebu. Svoje znanje i iskustvo - koje je stekao na međunarodnim dramsko-pedagoškim radionicama i seminarima između ostalih kod prof. Allana Owensa (UK), Douglasa Petersen (USA), Augustoa Boala (Brazil) - odlučio je staviti u funkciju kroz festival. Pripremio je program, a ja sam prema njegovim uputama slijedila plan, sudjelovala u organizaciji i realizaciji. Ivan je u to vrijeme radio kao nastavnik engleskog jezika u školi i kao dodatnu aktivnost vodio dramsku grupu, a ja sam uz glumački angažman, drugu godinu vodila dramski studio Kazališta Virovitica.

Prva rečenica oko koje smo se složili bila je: “Festivalom ne želimo postići déjà vu efekt”. Nizom svježih ideja realizirali smo 1. FeDOr Virovitica 2010. i zainteresirali ogroman broj mladih za kreativan stvaralački rad, omogućili im stjecanje znanja i razvijanje sposobnosti i vještina; dobili su priliku potvrditi svoja dostignuća na javnim nastupima. Djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova dobili su priliku stjecati znanja i razmijeniti iskustava i metode u nizu nastavnih područja.

Danas se Ivan Slavić bavi organizacijom međunarodnih dramsko pedagoških tečajeva u okviru programa Erasmus+ za odrasle, no i dalje je sa dr.sc. Vladimirom Krušićem savjetnik festivala.

Koliko je djece dosad obuhvaćeno radom Fedora? Koje su dobi najčešći polaznici? Koji su uvjeti za pohađanje programa Fedora?

- Do sada je preko 600 polaznika, djece, mladih i odraslih u dobi od 10 do 60 godina direktno sudjelovalo u aktivnostima festivala, a pristupiti mogu svi zainteresirani za igru i spremni za istraživanje svojih kreativnih , verbalnih i neverbalnih mogućnosti.

Zašto ste izabrali baš lik Bele IV. za igrokaz koji pripremaju mali glumci na radionicama?

- Čitajući strategije kulturnog razvoja nekih europskih zemalja - u nedostatku naše - uočila sam da se zaštita nematerijalne kulturne baštine provodi i podržava upravo u obliku javne manifestacije i ulične predstave. Činjenica da je kralj Bela IV. u Virovitici Zlatnom bulom proglasio Zagreb slobodnim kraljevskim gradom svakako je prvorazredna kao sadržaj ulične predstave i ona je uvijek, koliko god da se godina izvodi, edukativni materijal kako za polaznike tako i za gledatelje. Nadam se da ćemo s udrugama u Zagrebu otvoriti prostor za realizaciju festivalskih aktivnosti.

Kako upoznavanje osnovnih glumačkih tehnika i glumačka edukacija pridonosi samopouzdanju pri javnom nastupu i prezentacijskim vještinama malih polaznika?

- Gluma je specifična umjetnička disciplina koja zahtijeva puno vježbanja, usudila bih se reći barem jednako kao i ples i glazba i nema tog polaznika dramskog studija koji nije zamjetno poboljšao svoju komunikaciju i osobnu prezentaciju. Osnovne vještine na kojima inzistiram su koncentrirano slušanje i jasan i artikuliran govor. Puno radimo na mimici i gesti i neizostavnom vježbanju ravnoteže. Kada spominjem ravnotežu, onda mislim na onaj trenutak kada se glumac kreće po sceni i govori određeni sadržaj, a vama se u publici čini da nedostaje sklad u tim radnjama.

FeDOr je kratkotrajna manifestacija i kao takva može pridonijeti povećanom interesu za kontinuiranim aktivnostima u dramskom studiju, koje onda neminovno pridonose jačanju samopouzdanja i razvoju prezentacijskih vještina svih polaznika.

Pratite li kasniji razvoj polaznika Fedora? Na koji način ostaju vezani uz kazalište?

- Devet godina je dugo razdoblje, neki polaznici prvih festivala do danas su završili fakultete i rade. Kada se sretnemo u Virovitici zadovoljni su, rado se sjećaju sudjelovanja, zadovoljni su što se održao i proširio na Rab, te nude pomoć u organizaciji ako je potrebna. Ima polaznika koji su se nakon FeDOra uključili u dramski studio Kazališta Virovitica, zamijetno razvili svoje komunikativne i prezentacijske vještine i ove godine upisali medijsku kulturu ili predškolski odgoj. Do sada je ukupno četvero mladih upisalo glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, od kojih su svi imali kazališno ili filmsko iskustvo. Želim vjerovati da ćemo za njih u Kazalištu Virovitica osigurati profesionalni angažman.

 FeDOrov međunarodni tim

Dolaskom dramskih pedagoga iz zemlje i inozemstva, dr. sc. Vladimira Krušića (stručno područje znanost o umjetnosti, HCDO – Zagreb), Doris Grgurin (Split), Dijane Lipovac (Novigrad), Umjetničke udruge Krpe i Konci iz Varaždina, doc. Arona van der Leija (Umjetnička akademija, Amsterdam, Nizozemska), festival je prešao razine gradskog i županijskog događaja.

Suradnja s Kazalištem Virovitica, Gradskim muzejom Virovitica, Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica, Gimnazijom Petar Preradović Virovitica, OŠ Vladimir Nazor Virovitica i OŠ Ivana Brlić Mažuranić Virovitica, pokroviteljima: Grad Virovitica, Županija virovitičko-podravska, Turistička zajednica grada Virovitice, Turistička zajednica Županije virovitičko-podravske , “Viro“ tvornica šećera d.d. Virovitica, “Plin“ Vtc,“ Grafiti Becker“ Virovitica, „Definicija“ Zagreb, „Uzor“ Virovitica, Ministarstvo vanjskih poslova RH, medijski pokrovitelji: Informativni centar Virovitica, Virovitica.net, HRT; samo govore u prilog tome da je inicijativa prepoznata kao javni interes.

Hrvatski centar za dramski odgoj Pričalici je 2010. godine dao priznanje za poseban doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj za organizaciju FeDOr-a.

Brojni zaslužni pojedinci za trajanje festivala do danas svakako su; Suzana Sokele, Lidija Šunk Kozjak, Danijela Duvnjak, Jasmina Jurković Petras, Ivana Molnar, Višnja Matovina, Tomislav Slavić, Ana Cmrečnjak, Mihael Elijaš, Davor Tarbuk, Dorotea Blažinčić, Matea Bartulović, Izabela Kisić, Martina Žagar.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište