Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Slatina

Smrt djece ih povezala u jednu veliku obitelj

  Petar Žarković/Glas slavonije           29.06.2009.         2254 pogleda
Smrt djece ih povezala u jednu veliku obitelj

SLATINA - "Heroji ne umiru - spomenica poginulim braniteljima Domovinskog rata" naziv je knjige u dva toma Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata koju je uredio mr. Dinko Čutura, a koja sadrži 4.718 fotografija branitelja, 60 fotografija spomen-obilježja i 56 domoljubnih pjesama. Na primanju kod gradonačelnika Ivana Roštaša predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina Marija Maračić uručila je knjigu gradonačelniku, jer on, kako je rekla, uvijek ima razumijevanja za potrebe udruge i potporama omogućava njezino djelovanje.

- Na knjizi smo radili pet godina. Teško je bilo prikupiti sve podatke o našoj poginuloj djeci, ali odlučili smo na taj način povezati roditelje koji su članovi 48 udruga u Hrvatskoj. To je i simbolika, jer od svih stradalnika Domovinskog rata roditelji poginulih ostali su jedinstveni od 1993. godine, kad smo se formirali kao Hrvatska zajednica udruga. Smrt naše djece povezala nas je u jednu veliku obitelj, redovito radimo, jer zalog je naše djece pronositi njihovu ideju slobodne i nezavisne domovine - rekla je Marija Maračić. Ona je posebnu zahvalnost izrazila Ministarstvu branitelja i ministrici Jadranki Kosor što je svaki roditelj ili dijete poginulog branitelja dobio besplatno jedan komplet knjige. Roditelji i gradonačelnik Roštaš složili su se da zajedničkim naporima pronađu lokaciju i sredstva za opremanje spomen-sobe poginulih branitelja.

- Mi bismo voljeli imati takav prostor u kome bismo prikazali ratni put naše djece u 136. brigadi, jer u njoj je najviše poginulih, njihove zapovjednike i mjesta njihove pogibelji, ali mjesto spomen-sobe nije u Zavičajnom muzeju. Takve sobe već ima 90 posto gradova u Hrvatskoj - rekla je u ime Udruge predsjednica Maračić. Na primanju je također dogovoreno da se dan osnivanja 136. brigade HV-a, 28. listopada, obilježava i kao dan sjećanja na njezine poginule pripadnike.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina