Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Smanjenje proračuna ugrožava 200 tisuća OPG-a!

  Marija Lovrenc/VLM           30.01.2012.         3327 pogleda
Smanjenje proračuna ugrožava 200 tisuća OPG-a!

Savez poljoprivrednih udruga Hrvatske reagirao je na najavljeno smanjenje poljoprivrednih subvencija za milijardu kuna te umanjenje potpora za oko 40 posto. Ovi potezi Vlade, smatra najveći savez poljoprivrednika u Hrvatskoj, koji u jedanaest županija okuplja više od pet tisuća članova, udar je na cijelu agrarnu proizvodnju za ovu godinu.

- Dodatnim smanjenjem od milijardu kuna direktno bi se ugrozilo dvije stotine tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, cijela prerađivačka i prehrambena industrija, sjemenarstvo i rasadničarstvo kao i poljoprivredna trgovina i usluge - upozorava Miroslav Filipović, predsjednik saveza.

On ističe da će se posljedice ovih odluka odraziti i na radna mjesta u agraru, u kojem danas radi oko 450.000 ljudi. Savez upozorava da će nove odluke utjecati na veći uvoz hrane, smanjenje dodane vrijednosti i negativne posljedice na dohodovnu stranu proračuna koja sada iznosi oko osam milijardi kuna.

- Ne podržavamo ovakav stav Vlade prema poljoprivredi. Dvadeset dana pokušavamo doći do ministra Tihomira Jakovine kako bismo otvoreno razgovarali o gorućim problemima u poljoprivredi. Ovaj potez prelio je čašu strpljenja - ogorčen je M. Filipović.

Svaki dan, dodaje, u savez se javljaju deseci nezadovoljnih poljoprivrednika.

- Na potezu od Varaždina do Vukovara organiziraju se sastanci udruga poljoprivrednika na kojima će se uskoro donijeti konkretan odgovor poljoprivrednika na mjere Vlade. U slučaju da nas ministarstvo i Vlada i dalje ne doživljavaju ozbiljno, predlažu se i prosvjedi. To nije isključeno ako ne budemo imali drugog načina - upozorio je M. Filipović koji je dodao da poljoprivrednicima nije želja pritiscima i prosvjedima nego komunikacijom s nadležnima rješavati probleme.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
3.2.2012. 9:30
Kolega NOVI Todorić nije samo jedan od najvećih zemljoposjednika u Hrvatskoj, već jeIvica Todorić i jedan od najvećih zemljoposednika u Srbiji.
www.akter.co.rs/ekonomijaprint/4157-jedan-od-najmocnijih-tajkuna-u-srbiji.html

Naravno da o rabotama Ivice Todorića i spezi s političkim moćnicima koji su mu omogućili sticanje imperija Državno odvjetništvo ima na stotine dokaza, ali svi ti dokazi kao i mnoštvo drugih prašnjavih dosijea o privatizacijsko pretvorbenoj plački skupljaju prašinu u Bajićevim i Cvitanovim ladicama. krtica.eu/hr/vijest/prosvjednici-protiv-todorica-odakle-mu-prvi-milijun/7546
dalje.com/hr-hrvatska/bajic-istrazuje-stroka-luksica-i-todorica/75920
www.e-novine.com/mobile/region/region-hrvatska/45149-Todoriev-prvi-milion-vraaju-graani.html
www.nacional.hr/clanak/121285/cimic-nadam-se-da-ce-se-sad-istraziti-afera-kamensko

Kako i nebi kada je Zoki jasno poručio da se nova vlast ne želi baviti lupežima ogrezlim u mitu, kriminalu i korupciji. Pametan je Zoki i oprezan, jer vrlo dobro zna da hobotnica nije gledala i birala svoje podanike i izvršitelje po stranačkim bojama, već po nedostatku poštenja, nemorala, gramzivost i nepotizma koji je postao osnovni uvjet napredovanja u stranačkoj hijerarhiji.
www.nacional.hr/clanak/122694/uskok-istrazuje-m-san-zbog-plinacroa
www.nacional.hr/clanak/122644/uskok-istrazuje-m-san-zbog-plinacroa

PS:Linkovi u predhodnom komentaru su bili loše odvojeni pa sam zato ponovio komentar.
pljuska
3.2.2012. 9:25
Kolega NOVI Todorić nije samo jedan od najvećih zemljoposjednika u Hrvatskoj, već jeIvica Todorić i jedan od najvećih zemljoposednika u Srbiji.
www.akter.co.rs/ekonomijaprint/4157-jedan-od-najmocnijih-tajkuna-u-srbiji.html

Naravno da o rabotama Ivice Todorića i spezi s političkim moćnicima koji su mu omogućili sticanje imperija Državno odvjetništvo ima na stotine dokaza, ali svi ti dokazi kao i mnoštvo drugih prašnjavih dosijea o privatizacijsko pretvorbenoj plački skupljaju prašinu u Bajićevim i Cvitanovim ladicama. krtica.eu/hr/vijest/prosvjednici-protiv-todorica-odakle-mu-prvi-milijun/7546 dalje.com/hr-hrvatska/bajic-istrazuje-stroka-luksica-i-todorica/75920 www.e-novine.com/mobile/region/region-hrvatska/45149-Todoriev-prvi-milion-vraaju-graani.html
www.nacional.hr/clanak/121285/cimic-nadam-se-da-ce-se-sad-istraziti-afera-kamensko

Kako i nebi kada je Zoki jasno poručio da se nova vlast ne želi baviti lupežima ogrezlim u mitu, kriminalu i korupciji. Pametan je Zoki i oprezan, jer vrlo dobro zna da hobotnica nije gledala i birala svoje podanike i izvršitelje po stranačkim bojama, već po nedostatku poštenja, nemorala, gramzivost i nepotizma koji je postao osnovni uvjet napredovanja u stranačkoj hijerarhiji.
www.nacional.hr/clanak/122694/uskok-istrazuje-m-san-zbog-plinacroa
www.nacional.hr/clanak/122644/uskok-istrazuje-m-san-zbog-plinacroa
stole123
2.2.2012. 18:55
novi zar misliš da jaca nije dobila neku proviziju za takvo nameštanje u kupovini .ja sumljam
NOVI
2.2.2012. 15:12
Sinoć gledam otvoreno,kaže gosp. Kuštrak,potpredsjednik Agrokora kako njima moguća najava rezanja poticaja neće mnogo utjecati u poslovanju jer oni proizvode i iznad evropskog prosjeka,da,vjerojatno čak govori istinu,ali,postoji jedna "mala"kvaka gdje se mi,OPG-ovci nemožemo mjeriti sa njima.
Neznam sjeća li se netko ovdje na vtc netu kupovine pika Belje,kada se Jaca hvalila kako nam trebaju takvi investitori kao Todorić,čak mu je nudila mjesto savjetnika.
E.sad ono što nije rekla hrvatskoj javnosti,da je kupio zemlju svu posijanu,zemlju koju je dobio po višestruko nižoj cijeni od tržišne,da je kupio nemalo pune silose žitarica,da je ON glavni krivac za Đakovštinu,što potvrđuje domaće stanovništvo ali ne i sudovi,zanimljivo.
Želim reći da bi i mi ostali poljoprivrednici u takvoj situaciji imali kapitala i nebi nam bile bitne potpore.
Ima tu još mnogo toga,prešutnih dogovora koji su ga doveli u situaciju da mu se nemože ništa jer je jednostavno stasao u prevelik zalogaj.
pljuska
2.2.2012. 14:43
Najava vlada da će smanjeiti poljoprivredne subvencije za milijardu kuna te umanjiti potpore za oko 40 postoislim da nije nikakvo iznenađenje.

Ovi potezi Vlade, samo pokazuju nespremnost Zokija da se pozabavi racionalizacijom preglomazne administracije državnog aparata.

Umjesto čerupanja povećanjem na 25 posto PDV-a i rezova u poljoprivredi pod hitno je potrebno:
Smanjiti broj županija, gradova i općina.
Smanjiti broj zastupnika u saboru na maksimalno 80- 90 zastupničkih mjesta.
Smanjiti razne državne agencije koje uzimaju velik novac,
i na taj način decentralizirati državu, a državnu upravu racionalizirati i natjerati je da radi u korist građana.

www.dnevno.hr/vijesti/novac/paradoks_vladinih_reformi_kako_ce_kronicni_drzavni_gubitasi_potaknuti_rast_gospodarstva/561544.html
www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/osam_dokaza_da_kukuriku_koalicija_vlada_jednako_lose_kao_i_hdz/557447.html
www.dnevno.hr/humor/karikature/vlada_najavila_radiklane_mjere_u_borbi_protiv_recesije/555092.html www.dnevno.hr/humor/karikature/hihihihi_mirela_holy_ozbiljno_shvaca_svoj_posao/555903.html

NOVI
1.2.2012. 18:52
...Feral...,vidi se ironija u tvojoj rečenici,ali si u pravu.
Pitam ovdje gospođu Nadu Čavlović neka se prisjeti kako nam je na prosvjedima govorila da smo u pravu i da nam zakonski pripada puni iznos poticaja.
Zašto sada nestane u obranu tih istih seljaka,neka javno kaže da se neslaže sa rezanjem samo nama seljacima,ili će ipak biti u pravu oni koji kažu da je samo vojnik partije.
neutralni
1.2.2012. 18:18
Novi , ispričavam se ako moj komentar na bilo koji način vrijeđa poljoprivrednike ili nešto slično.
Vidljivo je iz teksta da se subvencije smanjuju , nisam za umanjivanje subvencija poljoprivrednicima , imam rodbine i prijatelja koji se bave poljoprivredom i nešto znam o tome. Što je tko obečavao u predizborno vrijeme vjerujem da o tome ne treba komentar , politika je politika... jasno je da se teret krize neće prebaciti na umirovljenike , jer oni su koaliciski partneri , neće se teret krize prebaciti na banke , jer one su potrebne građevinskom lobiju , a taj lobi je u vladi izuzetno moćan znamo preko koje stranke , znamo gdje je najmoćniji turistički lobi ( istra ) znamo i koja stranka u vladi brani te interese , zašto se ne dira u državni aparat , odgovor je jednostavan zato što je najviše zaposleni u državnoj službi u velikim gradovima , a ti isti su biračko tijelo vladajući. Što je ostalo , ostalo je selo i tu se najviše udarilo sa skidanjem proračuna. Jasno je da ni jedna stranka vladajući nema program za poljoprivredu , jer oni se time nikad nisu ni bavili njima je poljoprivreda nešto što je teret u ovoj složenoj gospodarskoj sitvaciji. Da li je HSS izigrao i prevario seljake u posljednjim godinama , ne mogu komentirati jer ne pratim tu problematiku , ali da se je deklarirao kao stranka koja je u svojim redovima imala najviše seljaka je. Tako da smatram da vi poljoprivrednici nemate političku opciju koja može braniti vaše interese , već ste na neki način ostali u nekom " vakumu" i ovo što se dešava logičan je slijed. O imenima koje spominješ novi , ne znam mnogo , ali me čudi gdje je onaj " krezubi " koji je urlao po cesti prošle godine , kad su seljačke udruge razgovore vodile u ministarstvu , njemu milijarda sada ne treba ili je došao u svoje političke vode pa sad šuti . Tako da tko je čiji igrač kod vas poljoprivrednika bi se moglo dosta dugo raspravljati. Što se tiče velikih i moćnih u Hrvatskoj njima politika će uvijek biti naklonjena , pogledaj kadrovsku križaljku u ministarstvima i sve će ti biti jasno. Osobno smatram da vama poljoprivrednicima jedini način da branite svoje interes je da sabijete glave na jednu hrpu , bez prozivki i branite svoje interese , jer nažalost ostali ste sami i jedino sami možete nešto učiniti , a od politike nemojte puno očekivati.
Feral
1.2.2012. 18:13
Čemu panika, pa imate doministra poljoprivrde iz Virovitice. Možete njemu eleborirati problematiku i on će sigurno naći rješenje za vas.
stole123
1.2.2012. 17:39
e moja gospodo poljoprivrednici nepiše vam se dobro što se tiče poticaja,predlažem vam da sačuvate barem jedan rezervar goriva da možete izići na ulice jer kako su krenuli nećete imati goriva ni izići na cestu a kamoli obrađivati polja
NOVI
1.2.2012. 16:35
...neutralni...,zar je tebi drago što se seljake stavlja pred gotov čin,režemo,i to je to.Da,dobro znamo da je glavni problem Todorić i uvozni lobi,ali kako to promijeniti,to je već problem.Prošla vlast mu je pogodovala na sve načine,od ove smo očekivali da će barem poštenije i pravednije dijeliti potpore.
Da,i ja sam bio za plan 21,ali zar te to čudi,HSS se prodao za fotelje i uništio selo,HDZ je nastavio pogubnu politiku za seljake,pa normalno je da smo tražili promjene.
Zoki je obećao te promjene,narod je povjerovao da su ONI rješenje za bolje sutra,znam da nemože bez rezova,ali te iskreno pitam zar očekuješ da selo,pričamo o malim OPG-ima jedini ostanu bez potpora i da ne poduzmu jedino što im preostaje,prosvijedovati,da bi natjerali vlast da razgovara sa nama.
Ponoviću ono najbitnije opet,nismo MI protiv rezova,ali ako nama ide dole 30%,samo tražimo da i sebi skinu plaće za 30%,da skinu plaće državnim službama 30%,vjeruj mi na riječ neka to naprave i nećemo prosvijedovati.
Nažalost,bojim se da če i ova vlada probati dokle je seljak spreman ići.
E tu se bojim da imaju lošeg savjetnika,moglo bi im se vratiti kao bumerang,nije stvar kolega "guru" da seljaci žele rušiti ovu vlast.
Dapače,želimo raditi,ali država mora urediti tržište i zakone za sve jednako,a ne da jedino seljak plati ceh.
Možda da pojasnim zašto ova vlada griješi sa prosvijedima,nije ista situacija kao na prošlim,sada če se pored svih nas koji smo pokrenuli one prosvijede biti daleko više ljudi na cesti.
Udruge tipa Filipovića,Aragovića i svih koji nisu smijeli iz koje kakvih razloga biti vani na cesti,jer je bilo takvo vrijeme da nije bilo pametno pokazati da si protiv HDZ-a,sada će sve to izaći.
E,tu ja vidim mogući veliki problem,nemoj se smijati ako ti kažem da bi se u Slavoniji mogli dogoditi neredi kao u Grčkoj.
Misliš li da će i radnici koji nemaju plaću,otpremnine a zaradili su ih mirno promatrati priliku da pokušaju u toj situaciji nešto ušičariti i za sebe.
Svašta je tu moguće,i zato kažem da netko loše savjetuje Zokija.
Survive
1.2.2012. 14:01
Već se javljaju tzv. stručnjaci koji opravdavaju ove poteze, dežurni mrzitelj domaće poljoprivrede Stipan Bilić i nezavisni konzultanti. Iza svega stoji uvoznički lobi kojem je cilj uništiti domaću poljoprivredu i zarađivati na uvozu.
neutralni
1.2.2012. 12:51
Ponovo problemi u poljoprivredi. No neznam što bi poljoprivrednici htjeli , pogotovo oni koji su podržali plan 21. Survive je u pravu kada kaže da se i prije izbora znalo da će se poljoprivrednicima kresati proračun. Jedino valjda sada bi trebalo pronaći krivca za to i seljacima reći tko je kriv. Uvijek ista prića bili na vlasti lijevi ili desni. No jućer gledam TV i vidim da su većina poljoprivredni udruga sastala u Zagrebu i najavila prosvijede. Tako da mi se ćini da u ovom trenutku nije u pitanju politika nego sila. Smatram da zaključak gore navedenog članka je dobar , da treba kroz razgovore i pregovore naći riješenje , a ne prosvijedovati , jer u konaćnici ni jedan prosvijed nije dao dugotrajno riješenje.
vwvtc
1.2.2012. 10:43
Sve su kolege forumaši već rekli samo žalosno je da Filipović kao predsjednik saveza povrtlara sad priča kao i predsjednik saveza poljoprivrednih udruga!!! E pa dok su takvi ljudi birani na takve položaje nema nam spasa.Aragović,Filipović gdje ste bili dok je grmjelo? E da bili ste protiv prosvjeda pa eto sad onda bolje šutite!!!Btw fali nam i selak svih selaka,pa gdje si javi se!
guru
1.2.2012. 7:36
Novi ne moraš se bojati da će seljaci smjeniti bilo koju vlast. Nije to uspjelo Matiji Gubec pa neče ni ovih dvijesto udruga ili koliko ih ima. Seljak je uvijek bio samo glasač a politiku su vodili drugi.
Kolika je snaga seljaka govori dovoljno da im se stranka raspala.
Budimo iskreni i priznajmo da su politiku sela vodili krivi ljudi. Sve dok Agrokor drži sve što je bilo najbolje u poljoprivredi i prima poticaje seljaku se ne piše dobro.
Kad je gosp. Pecek (bivši ministar malog poduzetnišva) tražio javnu objavu največih primatela poticaj nestao je sa političke scene.
Ima li itko viziju kako riješiti 100 000 sudbina ljudi koji su u OPG-u a možda nemaju ni traktor da izađu na blokade.Seljak treba pomoč ali ne ovako da su mnogi dobili državnu zemlju, povrat kapitalnih ulaganja za mehanizaciju, objekte sijemo pšenicu (tavanušu) a od poticja dobro živimo.
Mene samo zanima tko će ujediniti seljake od Vukovara do Istre. HDZ očito neće jer kod njih traje borba za krunu i fotelje.
Ponovo se vračamo na isto seljaci bačeni ste u arenu među evropske lavove (čitaj birokrate) traktore neki imate pa se borite . Tko će opstati pisat će povjest.
maky_horzic
1.2.2012. 1:41
France kraj 18. stoljeća, to nama treba, pa da vidimo onda kako i koliko brzo se laže, a bi bilo kukanja, kmečanja i plača... BANDO LOPOVSKA
stole123
31.1.2012. 23:23
e pa karlo da ti pokušam odgovoriti i ako se nebavim poljoprivredom. hdzeu je bilo puno lakše potplatiti 2-3 čovjeka koja su se predstavljala kao predstavnici seljaka a osim toga su bili i članovi hssa a znamo da je friščić bio i u koaliciji sa hdzeom pa je njima bilo puno lakše potkupiti par ljudi nego pošteno isplatiti svima ono što su dogovorili i obećali.
karlo01
31.1.2012. 22:03
Otkuda sad naknadna pamet i hrabrost nekakve županijske udruge koja kao zastupa seljake i selo.Sve ove godine su šutjeli kada se nisu poštivali rokovi isplate i kada su neki drugi zatvarali ceste , smrzavali se i završavali na sudu u izmišljenim procesima.Možda pretjerujem ali ovo mi smrdi na Splitsku Rivu i pripreme za nekakvo dizanje tenzija i pripreme za nešto drugo!
Survive
31.1.2012. 7:53
Ako treba štedjeti neka svi korisnici proračuna dadu svoj doprinos a ne samo poljoprivrednici. A ovo smo znali i prije izbora da gdin Čačić i njegova stranka traže ukidanje poticaja poljoprivredi, jer oni protežiraju velike kompanije i korporacije. Ako SDP bude svirao po njegovim notama ne piše nam se dobro.
NOVI
30.1.2012. 23:13
Da pojasnim,i sam sam poljoprivrednik,prvi sam ovdje na vtc netu pitao i sebe i druge zar će seljak opet biti i prva i jedina "očerupana guska".
Ali nemogu ne komentirati izjavu čovijeka koji sebe predstavlja kao nekoga koji jedini može pregovarati oko problema u poljoprivredi i na selu.
Poanta je u tome da taj gospodin Filipović za vrijeme prošlih velikih prosvjeda seljaka zbog ukidanja 40% poticaja od strane HDZ-ove vlade nije prstom mrdnuo.
Dapače,davao je izjave zajedno sa gosp. Aragovićem da ONI ne podržavaju seljake koji prosvijeduju.
Sada se postavlja pitanje pa koga taj čovijek zastupa,mada je meni itekako jasno bilo onda a i sada da je postavljen od HDZ-a.
Onda da "miniraju" prosvijede,a sada da isprovociraju veliko nezadovoljsto seljaka,pa možda ako se dosta zakuha i smjenu vlasti.
Ponoviću opet da sam prvi za prosvijede bio onda a i sada jer je nepošteno da seljak jedini plati rezanje proračuna.
Ovdije pozvam SVE poljoprivrednike da se riješe takvih predstavnika koje nisu birali seljaci nego politika,koji su pričali samo po nalogu HDZ-a.
Glasao sam za ovu vladu na izborima očekujući više pravde i poštenja,sa gorčinom moram priznati da gosp. "pljuska"ima nažalost pravo u nekim razmišljanjima o ponašanju i potezima nove vlade.
Da zaključim,ako se potvrdi da je točno ovo sa poticajima,da,idemo na cestu,jer nemamo izbora,ali ne sa OVIM ljudima na čelu,ne zaslužuju da kažu da su predstavnici seljaka.
hdznedajboze
30.1.2012. 23:10
Gospodine Filipović vi stvarno pričate gluposti,šta nam je HDZ-e napravio sa svojim proračunom kad nam ništa nisu isplatili.Postoji dug iz 2008,2009,2010 i 2011.Nama seljacima nemože biti gore nego što je bilo sa HDZ-eom a vi ste sve ove godine šutjeli,koji je bio razlog vaše šutnje,zašto niste izašlo sa traktorima kada je zato postojao opravdan razlog.U svakom slučaju nemožemo dobiti manje nego 2011 jer te godine nismo dobili ništa.A sa Ministrom ima tko će pregovarati vi više niste u poziciji da postavljate svoje uvjete.Volio bi da izađete sa traktorima na blokadu cesta po ovoj zimi pa da svi krepate jer drugo niste ni zaslužili,dosta smo se mi smrzavali dok ste vi grijali jaja.Zanimljivo VI nešto tražite a MI sada nedamo,koji smo mi to a koji ste vi to,i zašto nismo svi zajedno o tome ste trebali razmišljati prošlih godina.


Još iz kategorije Poljoprivreda