Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Gospodarstvo

Slovaci zainteresirani za med i ljekovito bilje Virovitičko-podravske županije

        28.10.2014.         1410 pogleda
Slovaci zainteresirani za med i ljekovito bilje Virovitičko-podravske županije

Mogućnost poslovne suradnje s pčelarima Virovitičko-podravske županije i proizvođačima ljekovitog i aromatičnog bilja razlozi su jučerašnjeg posjeta Virovitici veleposlanika Slovačke u Hrvatskoj Juraja Priputena i prvog tajnik Borisa Petrika. U prostorijama HGK-Županijske komore Virovitica sastali su se voditeljem Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica Željkom Vrbosom, predsjednikom Udruge pčelara Virovitica Dubravkom Milanovićem, pčelarima Slavkom Švrakom i Dubravkom Balinotom te direktorom tvrtke Dam iz Lozana Marijanom Marekovićem.

Goste su pozdravili predsjednik i direktor HGK-Županijske komore Virovitica Ivan Slamić i Milan Vanđura.

"Naša robna razmjena je 330 milijuna eura godišnje. U 2012. godini smo dosegli razinu 2008. kada je počela gospodarska kriza. Postoji veliki prostor da bi naše dvije zemlje proširile suradnju i ostvarivale najmanje 400 tisuća eura. Veže nas sličan jezik, povijest, mentalitet i veličina zemlje. Hrvatska je prva država po broju turista iz Slovačke, Slovaci rado dolaze u Hrvatsku i isto tako postoji interes za gospodarskom suradnjom, prije svega u energetici i graditeljstvu. Jedna velika slovačka kompanija kupila je 60 posto Varaždinske banke i zainteresirana pratiti projekte, slovačka ulaganja u Hrvatsku i obrnuto", rekao je veleposlanik Priputen naglasivši kako Veleposlanstvo i Ministarstvo vanjskih poslova želi pomoći malim i srednjim poduzetnicima "jer veliki imaju svoje kanale".

Slovačka je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Virovitičko-podravske županije - gospodarska razmjena je 500 tisuća dolara od kojih je izvoz 400 tisuća dolara. Izvozimo prehrambene proizvode i ljekovito bilje, a uvozimo elemente za potrebe naših reprodukcijskih procesa.

Uz konkretna pitanja vezana za med i pčelinje proizvode te ljekovito bilje iskazana je inicijativa za plasmanom finalnog proizvoda drvne industrije u Slovačku.

Gosti iz Slovačkog veleposlanstva posjetili su tvrtku Spider grupa u Pitomači, a prethodno su ih u Županiji primili virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić i u gradskoj upravi gradonačelnik Ivica Kirin.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo