Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Komentar

Slonić Tonić – skica za portret suvremenog obrazovanja

  Davor Suhan/Moja Rijeka           20.04.2012.         1347 pogleda
Slonić Tonić – skica za portret suvremenog obrazovanja

Kada bismo ministru obrazovanja (bilo koje vlade) javno postavili pitanje - "čemu služi odgojno-obrazovni sustav?", to bi se vjerojatno doživjelo kao provokacija. No ipak držim da je ono sasvim na mjestu i potpuno sam siguran da je vrijedno jedne posebne točke dnevnog reda ovog resornog ministarstva. Štoviše, bez ozbiljne rasprave upravo o ovom pitanju sasvim je neozbiljno krenuti u bilo koju vrstu školske reforme. Stalno se misli da školstvu nedostaje novaca, ali prava je istina da mu nedostaje smisla.

Prije svega treba razumjeti da je potreba za odgojem i obrazovanjem primarno nagonska, a ne razumska kategorija. U prilog  tome govori činjenica da i druge vrste u prirodi imaju vlastiti obrazovni sustav, a ne samo čovjek.  Razlika je samo u školskom programu. Životinje i ptice uče svoje potomstvo kako  PREŽIVJETI u prirodi, a ljudi se uče kako UŽIVATI u prirodi.

I dok životinje i ptice svojim mladim "učenicima" daju znanje o tome kako se sam prehraniti i kako sam sebi izgraditi nastambu, čovjek cijeloga života uči  da se o tim osnovnim egzistencijalnim potrebama brine država.

Ako do sada još niste shvatili zašto je moderno ljudsko društvo konstantno u krizi, vjerujem da vam je sada jasno.

Sve je bilo dobro dok se neki Slonić Tonić nije razvio u inteligentno ljudsko biće prepuno ludih  želja i počeo gomilati beskorisna znanja, postepeno zanemarujući prirodne zakonitosti vlastitog opstanka. Od tada, naravno, ni priroda više nije ono što je nekad bila - rajski vrt u kojem se ne živi od proizvodnje, već od ubiranja plodova.

Ima li stoga nade da vlastite obrazovne programe uskladimo sa programima dlakavih i pernatih stvorenja, ili pristajemo i dalje vjerovati da je Slonić Tonić kruna ljudske obrazovne evolucije?

Kolumna Priroda društva Davora Suhana na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Komentar