Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier: Štedno kreditna zadruga

Slijedeći tjedan presuda u tužbi štediša ŠKZ-a protiv države

        09.09.2009.         3372 pogleda
Slijedeći tjedan presuda u tužbi štediša ŠKZ-a protiv države

Sutkinja Općinskog suda u Virovitici Mirjana Jelavić odbila prijedlog Hrvatske stranke pravne države da se u slučaju koji ta stranka vodi protiv države jer ju smatra odgovornom za nezakonito poslovanje dviju virovitičkih štedno-kreditnih zadruga, sasluša posebni financijski sudski vještak, koji bi na temelju dokumentacije o poslovanju i nadzoru zadruga odgovorio na brojna otvorena pitanja. Zadrugari koji su ostali bez novaca žele saznati, među ostalim gdje su nestali štedni ulozi, a traže i odgovor na pitanje o konkretnim financijskim pokazateljima te o ulozi Ministarstva financija kao nadležnog tijela koje je nad zadrugama nije vodilo nadzor, a trebalo je.  Umjesto saslušanja vještaka sutkinja je za sljedeći tjedan sazvala završno ročište na kojemu će izreći presudu.

«Ministarstvo je prvoj zadruzi, Zanatsko štedno kreditnoj zadruzi uzelo odobrenje za rad u siječnju 2001. godine, te naložilo postupak likvidacije koji je trebala provesti u roku od osam dana. To se nije dogodilo pune dvije godine! Štoviše, isto je ministarstvo samo par dana nakon svoje zabrane, drugoj zadruzi, na istom mjestu i istim ljudima, odobrilo osnutak nove zadruge, Štedno kreditne zadruge, koja je uredno, pune dvije godine poslovala sa Zanatsko štedno kreditnom zdrugom, koja je imala zabranu istog ministarstva. Da je Ministarstvu bilo stalo do poslovanja zadruge i da spriječi nezakonitosti, u dvije godine valjda bi provjerilo jesu li proveli likvidaciju i na taj način spasili novac štediša a zadruge od propasti. Bez odobrenja ministarstva niti jedna zadruga ne može početi sa radom, a jasna je i zakonska uloga ministarstva u njihovom nadzoru», objašnjava odvjetnik HSPD-a Zlatko Gregurić.

Živko Slijepčević, koji u ime Županijskog državnog odvjetnika brani Ministarstvo smatra da su za nastalu štetu odgovorni su isključivo štediše, koje su sjedile u nadzornim odborima i drugim tijelima zadruga. «Oni su vidjele na koji način se provodi poslovanje, a nisu reagirali. Ovo je prebacivanje loptice odgovornosti na državu. Novac je nestao neodgovornošću, neradom i propustima štediša, a ne propustima ministarstva koje je odradilo svoj posao u potpunosti», smatra Slijepćević.

Gotovo 1200 zadrugara koji od države potražuju  75 milijuna kuna vjeruje u pozitivan ishod. «Razočarani smo što danas nije usvojen naš zahtjev za neovisnim sudskim vještakom. Puno stvari je počelo na Općinskom sudu u Virovitici, prilika je da sada krene u susret pravnoj državi. Vjerujem da će se to dogoditi, a ukoliko ne - imamo slučaj gospođe Vesne Balenović pa idemo do Strazbura», izjavio je novinarima mr Siniša Prpić, predsjednik HSPD-a.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
15.9.2009. 8:46
kao što sam napisao, presude ne donose marionete kao što je sutkinja Općinskog suda u Virovitici Mirjana Jelavić, ona ih samo obznanjuje i brine se za to da se diktirana joj obrazloženje odluke, u zakonskom roku pismenim putem, otpravi novim žrtvama suspendirane vladavine prava.

To je sve što je sutkinja Općinskog suda u Virovitici Mirjana Jelavić, u ovom slučaju po službenoj dužnosti i nalogu morala obaviti.
xxll
14.9.2009. 14:29
Što bi se trebalo dogoditi u hrvatskom pravosuđu pa da se počnu rješavati slučajevi kao ŠKZ ili ovakvi:

Milijarde od države
Policija i USKOK istražuju Dalekovod
Zbog štetnih ugovora s HEP-om i HAC-om, policija i USKOK provode krim-obradu nad tvrtkom Dalekovod d.d. Istraga se odnosi na ugovore o gradnji trafostanica na trasi autoceste Zagreb – Split, za koje je HAC Dalekovodu isplatio milijardu i 50 milijuna kuna.
ili
Zbog afere SMS Darko Marinac odlazi iz Nadzornog odbora Podravke?
ŠEF NADZORNOG odbora Podravke Darko Marinac mogao bi uskoro zbog nedavne afere SMS trebao napustiti tu poziciju, piše Jutarnji list. Marinac je, podsjetimo, navodno bez znanja Uprave 2007. godine odobrio pozajmicu od 65 milijuna kuna tvrtki SMS splitskog poduzetnika Srđana Mladinića.

Marinčev nekadašnji zamjenik, potpredsjednik Vlade Damir Polančec, tvrdi kako nije imao veze s pozajmicom SMS-u: "O svemu sam saznao tek nedavno. Odbacujem bilo kakve optužbe da sam sudjelovao u tome i poticao kreditne aranžmane Podravke i SMS-a.

U stvari da pravosuđe postoji, nebi se niti događale ove ali i slične afere.
marshall
13.9.2009. 22:45
....ma puno je na netu komemtiranih i čitanih kolumni i priopćenja, obavijesti, ali svejedno ne znači da je to što tamo piše pametno, ispravno ili što već..
fitilj
13.9.2009. 17:23
Pljuska uvijek govori direktno bez okolišanja i bez dlake na jeziku. Sjetimo se da su njegove kolumne bile najčitanije i najkomentiranije na virovitica netu.
mastermind
13.9.2009. 11:19
Pljuska sve si rekao, svaka čast!
pljuska
13.9.2009. 8:47
Po pitanju Strassbura ne treba se puno zavaravati, jer je put do tamo još dosta dalek. Prvo treba proći sve sveptičke jame hrvatskog pravosuđa, pa su tako pred štedišama septikusi Županijskog, Vrhovnog i Ustavnog suda, sve redom utvrde politički podobnih a ne strukovno moralnih sudaca. Nitko pametan neće vjerovati da će se predmet dodijeliti stručnoj i moralnoj, a ne politički pouzdanoj osobi.

Nažalost kao što su zadnja imenovanja sudaca Ustavnog suda dokazala, tako mi Antuna Palarića i ostatka plutajućih govana hrvatskog pravosuđa, taj film će u Hrvatskoj, još dugo, dugo čekati na prikazivanje.

pljuska
13.9.2009. 8:37
Pametan neki državni odvjetnik kada zastupa mišljenje "smatra da su za nastalu štetu odgovorni su isključivo štediše, koje su sjedile u nadzornim odborima i drugim tijelima zadruga. «Oni su vidjele na koji način se provodi poslovanje, a nisu reagirali. Ovo je prebacivanje loptice odgovornosti na državu. Novac je nestao neodgovornošću, neradom i propustima štediša, a ne propustima ministarstva koje je odradilo svoj posao u potpunosti» " Međutim kvaka je u tome što mu ta pamet funkcionira samo kada je u pitanju obični puk ali ne i onda kada je u pitanju političko smeće i koruptna kriminalna bratija.

Ovdje je vidljivo da je zastupnik mafije koja se u ovom slučaju naziva državom doista sljepac ili kao što mu samo prezime govori Slijepčević, jer da nije tako Živko nebi glumio da je Naivko i prodavao muda pod bubrege.

Svi znamo da je država opljačkana i poslana u kujac i bankrot, a sve to zato što je na vlasti politička mafija, koja se je pobrinula da za "funkcioniranje" pravne države kroz instituciju policije, Državnog odvjetništva i pravosuđa postavi svoje Slepčeviće, čiji je zadatak štititi mafiju, jer da nije tako zatvori bi bili puni onih koji su sjedeći u 20 godina nadzornim odborima i institucijama državnih firmi opljačkali državu.

E pa sada, ako netko vjeruje da je sutkinja Općinskog suda u Virovitici Mirjana Jelavić neke druge, a ne njihove gore list, onda će na izricanju presude doživjeti razočaranje, jer vladavina prava u kojoj bi mafija izvukla deblji kraj još uvijek ne stanuje u Hrvatskoj, a Viroviticu kao što znama i kada bi došla, zbog kadrova koje nam je posvuda nasrala HDZ-ova kadrovska politika, obišla bi u širokom luku!
sivilo
11.9.2009. 15:40
Mene bi zanimalo tko je to bio u spomenutom nadzornom odboru zadruge? Kako su reagirali na klijente koji su dizali kredite od njihove štednje (hajdmo to tako laički reći) sa lihvarskom kamatom? Jesu li i takvi klijenti sjedili u nadzornom odboru ili samo oni koji su imali nevjerojatne uloge? Ljudi, meni tamo nikoga nije žao!
kota 211
10.9.2009. 15:18
Komentar "cuccurina", vrlo blizu istini. Strassburg ili ipak početak raspleta na Općinskom sudu u Vtc.......?! Bio bi to hrvatski pravosudni iskorak od sedam milja.
freeman
10.9.2009. 13:32
Pita mastermind::
"Da li je istina što se pričalo po gradu, da su neki štediše (inače djelatnici pravosudnog sustava) već odavno uspjeli naplatiti svoje štedne uloge, i to sa nekretninama na moru?"

100% ISTINA, u početku, dok je još bilo nekih nekretnina i nekih novaca neki suci su sebi ili svojim bračnim drugovima uspjeli naplatiti potraživanja. To se lako može provjeriti tko hoće. O imenima ne treba ovdje za sada pisati, ali još rade na svojim readnim mjestima
guru
10.9.2009. 10:25
Da mastermind istina je što se pričalo. Ta imena je gos.Prpić izrekao na prosvjedu u Zagrebu pred ministarstvom pravosuđa. Ipak sačekajmo ponedjeljak .
cuccurin
10.9.2009. 8:43
istina je uvijek bolna. jedini koji je osuđen u slučaju zškz ili kako već, je dobio godinu i valjda odslužio. na žalost štediša koji su svoj novac dali na štednju u ovu instituciju ( i ne slažem se da su bili lakomi, jer ta štedna je radila 50-60 godina, dakle legalna ) teško ili nevjerojatnim se čini da će bilo što postići, pa niti na već spomenutom međunarodnom sudu. jer taj sud nije kao sudovi u hrvatskoj pa da netko izvrši pritisak i stigne očekivana presuda. realno, argumenti štediša u ovom slučaju a pred međunarodnim sudom su vrlo tanki, možda nikakvi. jedini koji je mogao te novce ljudima vratiti je ONAJ što je zbrisao ( pa i adlešićka koja se tu kočoperila jedno vrijeme ) jer samo politika to može odlučiti. ili pravosuđe, kada bi htjelo zaplijeniti onima koji su novce otuđili. ali i takvih je bilo puno u redovima štediša ( a priča se da su oni svoju lovu izvukli, čak dosta iza stečaja.....). pored svega želim ekipi oštećenih da uspiju, makar i na međunarodnom.....
bond
10.9.2009. 0:24
Dragi naši štediše kao i gsopodine Prpić
Na žalost u našoj državi je tako da čovijek mora ići do kraja da bi nešto postigao i ostvario svoja prava, no međutim poznata je činjenica da je sudstvo korumpirano i mislim da će stvar završiti u Strassburu. Predlažem da se protiv "bande lopovcke" ide na slijedeći način a taj je da se prijavi jednoj od Agencija za naplatu svojih potraživanja i uvjeravam vas da će biti rezultata.Dakle sve je legalno i po zakonu. (najbolja je agencija u Splitu a svoju proviziju uzimaju tako po naplati)
Pitate gdje ne nova? Pa novac je završio u nekim od inozemnih banaka, brojnih putovanja po svijetu, skupim automobilima itd.
Bandu lopovsku treba srezati do kraja
mastermind
9.9.2009. 20:34
Da li je istina što se pričalo po gradu, da su neki štediše (inače djelatnici pravosudnog sustava) već odavno uspjeli naplatiti svoje štedne uloge, i to sa nekretninama na moru? Inače, nadati se nekoj pravdi kad je u pitanju hrv pravosuđe....hm... Siniša možeš već rezervirati kartu za Strasbourg....
guru
9.9.2009. 18:04
U ovom slučaju sve je moguće. Kao što je moguče isključiti struku iz procesa ,tako je moguče kod nas donijeti presudu koja granići sa zdravim razumom. Ja se iskreno nadam da pravosuđe ne želi još jedan fijasko kao u slučaju gđe. Balenović. Sačekajmo radije ponedjeljak da ne bi nagađali mogući ishod ovog procesa.
DANKO
9.9.2009. 16:16
Siniša naprijed, stranka naprijed, štediše naprijed, mediji naprijed - suci će razmisliti ali bojim se da će ipak štiti državu koja ih plaća!
A da su štediše krive što je nekolicina varala i krala, to je zaista apsurdno!
Ali, u kakvoj državi i društvu apsurda živimo, ništa me ne može iznenaditi! Ipak, iznenađenje će biti odluka suda u korist štediša!
Imao slična iskustva, izgubio spor s državom Hrvatskom, iako sve bilo jasno kao suza! Da, bila je u pitanju pretvorba odnosno denacikonalizacija, ali na isto dođe! Vrana vrano oči ne kopa...Vidim Strassburg Siniša i pitam se tko će platiti putne troškove?
Šteditno-kreditna zadruga!?


Još iz kategorije Dossier: Štedno kreditna zadruga