Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Slavonci će 2013. struju dobivati iz slame, piljevine, silaže, stajnjaka...

  Glas Slavonije           02.11.2011.         2555 pogleda
Slavonci će 2013. struju dobivati iz slame, piljevine, silaže, stajnjaka...

Ostvare li se planovi brojnih investitora i realiziraju li se pompozno najavljivani projekti, bioenergane će preplaviti Slavoniju. Pogoni za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora niču gotovo u svim jedinicama lokalne samouprave. Na području županjske Posavine investitori su zainteresirani za Gradište, Cernu, Babinu Gredu, Drenovce, Gunju i Vrbanju gdje će 2012. biti sagrađen najsuvremeniji bioenergetski centar. Obuhvaća kogeneracijsku elektranu na šumsku biomasu i pogon za proizvodnju bioplina iz zelene mase, koju će osiguravati poljoprivrednici, te stakleničku proizvodnju. I vlasnici Sladorane namjeravaju kvalitetno iskoristiti nusproizvode šećerane i Slavonija Nove za proizvodnju energije. Godišnje 14,3 tona šumske biomase.
U Vinkovcima se pokreće projekt gradnje energane, na lokaciji Vinkovačkog vodovoda. Godišnje će trošiti 14,3 tona šumske biomase od Hrvatskih šuma. Investicija je vrijedna 36,5 milijuna kuna, a povrat uloženog novca očekuje se za 7,5 godina. Na području nekadašnje toplane u Vukovaru sljedeće godine počinje gradnja energane od 12 MW, koja će struju proizvoditi iz slame. Godišnje potrebe bit će oko 100 tisuća tona slame od pšenice, zobi, ječma, soje, raži i uljane repice. Glavni je dobavljač Agrostramen d.o.o. koji sklapa desetogodišnje ugovore sa zadrugama i većim proizvođačima žitarica po cijeni od 28 eura za tonu. Vlasnici PZ Osatina iz Semeljaca odlučili su iskoristiti viškove stajnjaka i sagraditi dva bioplinska postrojenja na farmama u Ivankovu i Tomašancima, snage 4 MW/h, što Osatinu čini prvakom ovakve proizvodnje električne energije. Kupljeno je i zemljište za gradnju trećeg postrojenja. I Valpovština računa na bioenergiju. U Magadenovac i Šljivoševce stigla su pisma namjere za proizvodnju električne i toplinske energije iz biomase i korištenje geotermalnih izvora te gradnju mini energane iz drvne mase. Uzor su im energane u Mađarskoj, gdje izvoze silne količine drveta, jer je gotovo 4.000 hektara općine Magadenovac pod šumom.
Tvrtka Green power u Virovitici namjerava graditi energanu na otpadnu biomasu, vrijednu 34 milijuna eura. Orahovica je prije dvije godine u projekt gradnje energetskog parka. Uz foto naponsku elektranu, u tijeku su i pripreme za izgradnju kogeneracijskog postrojenja na drvnu biomasu, drvni ostatak i piljevinu koja će uz električnu proizvoditi i toplinsku energiju.
Pet bioplinskih postrojenja

Na slatinskom području, u poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci uskoro će krenuti realizacija projekta proizvodnje bioenergije iz silaznog kukuruza, energetskog bilja i stočarskog ekskrementa, vrijednog između 25 i 35 milijuna kuna. Postrojenje u Slatini ima snagu jednog MW električne energije i 1,2 MW termičke energije, s loptom vodom raspona temperature između 60 i 95 stupnjeva. Slatinska tvrtka Energy radi na ostvarenju projekta energane na šumsku masu u poduzetničkoj zoni Trnovači.

Na proljeće kreće i gradnja nove tvornice celuloze i energane na bazi termomineralne energije projekta PAN-integral, Grupe PAN papirne industrije zagrebačkog poduzetnika Marinka Mikulića, koji je tvornicu papira iz Zagreba odlučio dislocirati u Slatinu. I Donji Miholjac će u rujnu 2012. dobiti postrojenje za proizvodnju bioplina iz biomase s poljoprivrednih površina i otpada s farmi, snage 1 MW. Proizvedena energija potpunosti će se isporučivati HEP-u. Isto takol e Grupa trebala bi uskoro početi gradnju pet bioplinskih postrojenja i četiri postrojenja na drvnu masu u kojima bi se kao pogonsko gorivo koristilo stajsko gnojivo i kukuruzna silaža te šumska biomasa.
U gradnju devet postrojenja za proizvodnju električne energije, koja se planiraju sagraditi i pustiti u rad do kraja 2016. godine, Nexe Grupa planira uložiti 57 milijuna eura, što vlastitih, što kreditnih sredstava. Gradnja bioplinskog postrojenja kod farme Osilovac u Feričancima trebala bi završiti 2012. godine, a od 2013. počela bi proizvodnja električne energije u statusu povlaštenog proizvođača. S velikim očekivanjima u Nexe Grupi ulaze u taj projekt, koji bi im, uz nova zapošljavanja, mogao osigurati i prihod od prodaje energije od 19 milijuna eura godišnje. Također, u suradnji Našica i Europskog instituta za obnovljive izvore energije iz Gussinga u Austriji, kreka se gradnja energane na šumsku biomasu u Našicama

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo