Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Slavlje ili ratna zona! Dokad će blagdansko vrijeme u Hrvatskoj unositi strah među građane i životinje?

  Prijatelji životinja           29.12.2015.         4703 pogleda
Slavlje ili ratna zona! Dokad će blagdansko vrijeme u Hrvatskoj unositi strah među građane i životinje?
O problemu korištenja pirotehnike i drugih eksplozivnih naprava radi ''slavlja'' za blagdane gotovo se jednoglasno izjašnjavaju svi – od građana kojima je dosta terora pojedinaca te žele mir i sigurnost za sebe i svoju obitelj do medija koji svake godine upozoravaju na opasnost pirotehnike za ljude i životinje.
 
Nakon više od 15.000 potpisa koje su Prijatelji životinja predali u svrhu zabrane petardi, Ministarstvo unutarnjih poslova obećalo je da će drastično postrožiti Zakon o eksplozivnim tvarima, ali pirotehnika je i dalje dostupna posvuda, od ulica do supermarketa. U sklopu akcije MUP-a ''Mir i dobro'' samo tijekom proteklih blagdana zabilježeno je više od 60 ozljeda ljudi, dok brojne ozljede životinja nisu niti zabilježene.
 
Poznato je kolika opasnost predstavlja pirotehnika, osobito za neoprezne maloljetnike koji, nerijetko radi dokazivanja vršnjacima, namjerno riskiraju ozljedu. Pirotehnička naprava može raznijeti šaku, nanijeti fatalne povrede oka i očnog živca, oštetiti slušne organe te nanijeti opekline kože trećeg stupnja.
 
Uz ljudske žrtve koje se gotovo podrazumijevaju u vrijeme blagdana, zbog petarda najviše ispaštaju životinje. Glasna pucnjava prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i ozlijeđene. Velika razina buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta, pokušavajući se zaštititi od buke nastale eksplozijama.
 
Ako u vrijeme blagdana primijetite da i vaša životinja proživljava ozbiljan strah zbog pirotehnike, nemojte ju puštati izvan kuće, a u kući joj osigurajte mjesto na kojem se osjeća zaštićeno. Pustite smirujuću glazbu polaganog tempa koja će nadglasavati petarde, svojem štićeniku pristupajte smireno kako ga ne biste dodatno uznemirili, a u krajnjem mu slučaju dajte neki od preparata za smirenje namijenjenih životinjama.
 
Odbijanjem državnih institucija da ove eksplozivne naprave učine nelegalnima tijekom cijele godine, i dalje se šalje poruka o poželjnosti pirotehnike na slavljima. Također, pojedinci misle da neće biti sankcionirani zbog kriminalnog ponašanja koje se svake godine počini uz pomoć pirotehnike.
 
Prijatelji životinja pozivaju da akcija ''Mir i dobro'' ne ostane tek mrtvo slovo na papiru zbog profita proizvođača pirotehnike. Udruga Prijatelji životinja traži uvažavanje volje građana i donošenje adekvatnog Zakona o eksplozivnim napravama koji bi jednom zauvijek zabranio prodaju i uporabu pirotehnike II. i III. razreda tijekom cijele godine. Dugujemo to našim sugrađanima, našoj mladosti i našim životinjskim prijateljima koji uz nas već ionako previše pate.
 
Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti