Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Slatina

Slatinski vatrogasci već 140 godina gase požare

  Dragutin Šantoši/Večernji list           09.09.2012.         2670 pogleda
Slatinski vatrogasci već 140 godina gase požare

Samo nekoliko sati nakon što su u obližnjem selu Kozice ugasili požar slatinski vatrogasci obukli su svečane uniforme i pridružili se ostalim članovima i gostima koji su danas sudjelovali u mimohodu gradskim ulicama i na svečanoj sjednici obilježavanja 140. Godišnjice uspješnog postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slatina. Gradonačelniku Slatine Ivanu Roštašu prijavak je predao Mile Javorović, zapovjednik DVD Slatina nakon čega je u Domu kulture Slatine održana prigodna svečanost.

-Te davne 1872. godine 'Slavonsko dobrovoljno društvo Slatina' osnovali su: Salamon Deutch, Krsta Popović i dr. Franjo Kviring. Prvi je predsjednik bio Otto Rokraher tadašnji upravitelj vlastelinskog podruma, a poslije ga je zamijenio Leopold Witezek. U vatrogasnom vodstvu te i slijedećih godina bili su i Ladislav Sclinger, Romano Prestini, Vencel Varva, Đuro Gresmang i Ferdinand Minuti. Trubljački sastav osnovan je početkom 20. stoljeća, a 1908. godine nabavlja i prvo vatrogasno vozilo. U okviru DVD-a 1964. godine  u Slatini je osnovana profesionalna vatrogasna jedinica, podsjetio je sudionike svečanosti Dragan Medvedović, predsjednik DVD-a Slatina.

U DVD-u 159 dobrovoljaca

Članovi jednog od najstarijih slavonskih i hrvatskih DVD-a dali su veliki doprinos osnivanju novih vatrogasnih društava po okolnim selima te u gašenju požara ne samo u Slavoniji već i u svim dijelovima bivše Jugoslavije i u okviru današnjih granica Republike Hrvatske. Za ostvarene uspjehe DVD i brojni njegovi članovi odlikovani su i nagrađeni a Virovitičko-podravska županija ove je godine slatinske vatrogasce nagradila i Poveljom humanosti.

-U zaštiti i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, tijekom proteklih 140 godina, prošli smo kroz brojne teškoće i odricanja. Danas okupljamo 159 članova, među kojima je 60 članova vatrogasne mladeži, rekao je predsjednik Medvedović naglasivši da društvo nikada, pa ni tijekom ratnih zbivanja, nije prekidalo rad.

Slatinskim vatrogascima na značajnom jubileju čestitali su: Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik u Republici Hrvatskoj, župan Tomislav Tolušić, Željko Palković, predsjednik ŽVZ Virovitičko-podravske, Josip Job, pročelnik Područnog ureda DUZS, Kruno Fabijanac, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Slatine i brojni drugi uzvanici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina