Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Glazba

Slatinski razgovori flaute i gitare

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr           26.09.2016.         1452 pogleda
Slatinski razgovori flaute i gitare

Komorni duo EmmaLee, koji čine mlade zagrebačke glazbenice Lidija Ljubičić (flauta) i Ema Stein (gitara), privukao je velik broj mladih ljubitelja ozbiljne glazbe na koncert koji je organizirala Osnovna glazbena škola Slatina. Ponosan što svojim učenicima i građanstvu nude kvalitetne glazbene događaje, je i ravnatelj škole Antonio Brzica.

Nakon nekoliko rumunjskih plesova Bele Bartoka (nastalih u prvoj fazi autorova stvaralaštva početkom 20. st.) i Tri dijaloga za flautu i gitaru Borisa Papndopula (iz 1982.), glazbenice su izvele suvremenu skladbu “The Golden Flower Visitation” Dušana Bogdanovića (r. 1955.), koju je autor, i sam klasični gitarist, posvetio članici dueta Emi Stein. Nakon “Historie du tango” Astora Piazzolle, koncert je završio dojmljivom izvedbom Amasie za flautu i gitaru Laurenta Boutrosa. Zagrebačke su glazbenice uspješno prenijele dašak orijenta koji donosi ova skladba, iako je Boutros rođen 1964. nedaleko Pariza. Glazbenike često nadahnjuju daleki i nepoznati krajevi pa se nerijetko i sami otisnu na “daleke pute”. Tako su i Boutrosove destinacije bile Turska i Armenija, daleka Kuba, i mnogo bliže Mađarska, Crna Gora i Maroko. Posebice je zanimljiv podatak da su slatinske gošće skladbu “Amasia” izvele i pred samim autorom, na njegov osobni zahtjev. Poziv je došao kao rezultat njegova velikog zadovoljstva izvedbama dueta EmmaLee.

Izvedbom Tri dijaloga za flautu i gitaru, od kojih je posebice dojmljiv bio “In uno”, duo EmmaLee podsjetio je na velikog Borisa Papandopula. Od 26. rujna do 1. listopada u Zagrebu se održava Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u kategorijama violina, viola, flauta, klarinet i saksofon. Natjecanje je dobilo naziv po Borisu Papandopulu jer je riječ o jednom od najvećih skladatelja u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti glazbe, autoru oko 440 djela različitih vrsta i sastava nastalih u više od šest desetljeća njegova umjetničkog stvaranja.

Osim klasičnih skladbi za flautu i gitaru, duo EmmaLee na svom repertoaru ima i narodne i židovske pjesme.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Glazba