Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

Slatinski pčelari proizvode 200 tona meda godišnje

  Vinko Gazdik/Slatinski petak           29.08.2009.         6788 pogleda
Slatinski pčelari proizvode 200 tona meda godišnje

SLATINA - Stotinjak pčelara - članova Udruge pčelara Lipa iz Slatine tradicionalno se okupilo na slatinskom Bunariću kako bi proslavili završetak pčelarske sezone. Ivica Sertić, predsjednik udruge, tom je prigodom izrazio zadovoljstvo postignutom kvalitetom proizvedenog meda, međutim, požalio se na uvjete ispaše pčela tijekom ljetnih mjeseci. Članovi ove udruge protekle su godine proizveli dvije stotine tona meda, a riječ je uglavnom o proljetnoj paši voća, trava, uljane repice, bagrema, lipe, suncokreta. Livadnoga meda ove godine gotovo i nema.

- Pčelarsku sezonu 2009. godine mogu ocijeniti osrednjom, proljeće je bilo odlično, bagrem izuzetno kvalitetan, ali, nažalost nakon toga, doslovce katastrofa. Prisiljeni smo hraniti pčele i opet sanirat ćemo to sve. Trenutno se malo popravila situacija na tržištu meda, stabilizirala se, a više nemamo ni problema s otkupljivačima, kaže Sertić. Ove godine su, tvrdi, proizveli oko 200 od ukupno 800 tona meda koliko se proizvede na području cijele županije.

- Virovitičko-podravska županija ima strahovito dobre predispozicije postati regionalni lider po pitanju pčelarstva, kako u sakupljanju pčelinjih proizvoda tako i njihovoj distribuciji. Postoje dvije firme na području županije koje se bave otkupom meda. Naglasio bih tu Agrofavorit iz Slatine jednog od rijetkih otkupljivača koji je u prošloj godini isplatio na vrijeme sve svoje pčelare, rekao je Branko Tomšić, predsjednik županijskog Saveza pčelara. Rekao je i kako se namjerava kandidirati na mjesto predsjednika Saveza pčelara Hrvatske. Bude li predsjednik razvijat će pčelarstvo kao gospodarsku djelatnost. Zadovoljstvu uzgajanjem meda zasigurno doprinosi i relativno dobra zarada ili dobar dodatni izvor prihoda. Pčelari su proteklih godina znali imati ogromnih poteškoća s isplatama otkupljivača. Otkad surađuju sa slatinskim Agrofavoritom, tog problema nemaju.

- S obzirom da je naša županija poznata po proizvodnji meda, od samog početka smo tim ljudima željeli osigurati siguran otkup. Sve što otkupimo namijenjeno je izvozu, a za domaće ga tržište pakujemo u male staklenke. Važno nam je da svaki pčelar zna kako će za svoj proizvod dobiti novac. Bilo bi nam drago da naš čovjek, koji je već godinama profesionalni pčelar, bude na čelu pčelara Hrvatske. Uz prave ljude na pravom mjestu imamo mogućnost povećati trenutnu proizvodnju za najmanje pedeset posto. S trenutnih 800, možemo povećati proizvodnju meda na preko tisuću tona meda godišnje, rekao je Zoran Bilen, direktor slatinskog Agrofavorita.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo