Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Prosvjeta

Slatinčanke na Festivalu tjestenine u mađarskom gradu Csurgó osvojile pehar

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr Foto: Danijela Fabric Fabijanac           10.06.2017.         3377 pogleda
Slatinčanke na Festivalu tjestenine u mađarskom gradu Csurgó osvojile pehar

Slatinska gastroekipa i ove je godine uspješno sudjelovala na Festivalu tjestenine u mađarskom gradu Csurgó. Rezultat je to suradnje uspostavljene 2014. godine, kad je Pučko otvoreno učilište Slatina bilo nositelj projekta prekogranične suradnje ART CBC Slatina-Csurgó-Voćin-Virovitica, a Općina Csurgó u Mađarskoj bila je jedan od projektnih partnera. Tada je slatinska ekipa prvi put sudjelovala na 10. Csusz festivalu, manifestaciji koju organizira Gradska samouprava radi očuvanja gastronomskih tradicija. Ove godine održan je 13. Festival tjestenine, a budući da je to i Dan grada, osim gastronomskog natjecanja priređeni su i drugi cjelodnevni programi. Na ovogodišnjem Festivalu tjestenine sudjelovala je i kuharska ekipa Industrijsko-obrtničke škole Slatina, a činile su je maturantice u obrazovnom programu kuhara Izabela Klopotan, Ana Marija Mudri, Kornelija Džepina i Sanda Batrac s mentoricom Blaženkom Kovač.

– Pripremili smo “tjesteninu iznenađenja”, koja je simbolizirala mađarsku zastavu. Radili smo tjesteninu od cikle u gornjem dijelu tanjura, običnu tjesteninu u sredini i zelenu tjesteninu od špinata u donjem dijelu. Tjestenina je bila servirana poput umotanog poklončića s mašnicama, a u njoj je bilo pirjano pileće meso sa sirom i gljivama. Uz pripremljeno jelo servirali smo vino Pinot sivi PP-a Orahovica, jer se na tom festivalu ocjenjuje baš sve, izgled, boja, okus, kvaliteta, pa i usklađenost jela i pića. Servirano jelo estetski je vrlo lijepo izgledalo i osam ocjenjivača dalo nam je visoke ocjene, sve desetke, pa smo dobili pehar za izvrsnost i kvalitetu i posebnu pohvalu - ispričala nam je mentorica Blaženka Kovač.

Organizatori festivala i mađarski novinari zapazili su da kuhari IOŠ Slatina već drugu godinu zaredom sudjeluju na tom festivalu i da su vrlo uspješni, jer su prošle godine osvojili drugu nagradu s tjesteninom od kopriva. Prema riječima mentorice Kovač, boravak u Mađarskoj bio je prelijepo iskustvo, jer uz čak 23 ekipe natjecatelja i “tako mnogo predivne tjestenine morate i nešto novo naučiti.” Iz preventivnih razloga uzorak svakog pripremljenog jela morao je biti izdvojen za sanitarnu inspekciju, što stvara dodatni osjećaj sigurnosti u zdravstvenu ispravnost jela.

Osim kuharske ekipe Industrijsko-obrtničke škole Slatina, u programu festivala nastupili su i učenici Osnovne glazbene škole Slatina Ivan Rončević, Marko Marković i Manuel Čolak pod mentorstvom Roberta Čavlovića i Silvija Gumbarevića. Predstavilo se i Kulturno-umjetničko društvo Podravac iz Sopja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta