Banner
Ugostitelji će od 15. veljače moći prodavati sve što imaju u ponudi
Lenart: Novim zakonom o sjemenu čini se šteta najslabijima
Oporba pozdravila popuštanje mjera, ali smatra to nedovoljnim
Za čak 75 posto porastao broj smrtnih ozljeda u građevinarstvu
Večernji list: Tisuće Hrvata žele po cjepivo u Rusiju
B.a.b.e. odgovorile Milanoviću - nećemo trivijalizirati temu seksualnog nasilja
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Glazba

Slatina uz bok Londonu i Beču

  Peta Žarković/glasslavonije.hr           01.10.2018.         1737 pogleda
Slatina uz bok Londonu i Beču

Uobičajeno je da se uoči održavanja Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena održavaju najavni koncerti ili neki drugi prigodni programi. Ove godine u suradnji s Konfucijevim institutom iz Zagreba predstavljene su neke kineske borilačke vještine, a kulturno događanje koje su organizatori slatinskog festivala priredili u četvrtak bilo je na izuzetno visokoj glazbenoj razini. Uz kazivanja Gorana Končara o glazbi, glazbenim instrumentima, Kelemenu i slatinskom festivalu, koncert su održale sjajne glazbenice, japanska violinistica Kimiko Nakazawa i hrvatska pijanistica Petra Gilming.

– Doista nam je velika čast da u Slatini možemo ugostiti svjetski poznatu violinisticu Kimiko Nakazawu, koja je u Slatini gostovala na 19. Danima Milka Kelemena. S njom je nastupila vrsna mlada pijanistica Petra Gilming, koja je na našem festivalu sudjelovala u izvedbi Kelemenove skladbe Aureal, rekla je uvodno direktorica festivala Jadranka Srdoč. Ona je najavila otvorenje festivala 6. listopada u župnoj crkvi sv. Josipa, kada u Slatinu dolazi Cantus, jedini hrvatski ansambl za suvremenu glazbu, i njegov utemeljitelj Berislav Šipuš. Predstavljajući ukratko program ovogodišnjeg festivala, direktorica Srdoč navela je nastup mladih glazbenika koji sudjeluju u natjecanju Papandopulo, predstavu kazališta Marka Torjanca Planet Art „Posljednja Freudova seansa“ i izložbu umjetničke fotografije.
Gradonačelnik Denis Ostrošić pohvalio je zanimljive i bogate programe festivala i zahvalio se direktorici Srdoč i umjetničkom voditelju Goranu Končaru na energiji koju ulažu da bi se festival održao i da bi sljedeće godine o 25. obljetnici njegova postojanja bio još bolji i još kvalitetniji.
Goran Končar predstavio je novo notno izdanje Koncerta za violinu i simfonijski orkestar, koji je Milko Kelemen napisao daleke 1953., u vrijeme kad je diplomirao na Muzičkoj akademiji.
– Bilo je to doba kad se trebalo odvažiti krenuti u suvremenu glazbu i ovaj koncert povezuje klasičnu puninu tona, možda i formu, s onim što je donijela avangarda. Paralelno s promjenama u nauci, mijenjala se i umjetnost. U ovom koncertu upravo ta unutarnja energija, mnogo novih ideja i forma u potpunoj su ravnoteži. Koncert će Zagrebačka filharmonija izvesti u Slatini sljedeće godine na jubilarnom, 25. festivalu DMK, najavio je Goran Končar.
Naglasio je da prvi Dani Milka Kelemena bez velikog skladatelja kreću u jednom zadanom smjeru, ali s mnogo novih mogućnosti prema svim promjenama u glazbi. – Dani Milka Kelemena čvrsto su ubilježili Slatinu na svjetsku kartu značajnih glazbenih zbivanja. Zahvaljujući danas možda svjetski najznačajnijem graditelju violina dr. Muneyuki Nakazawi, koji je izradio i violinu Tsunami, Kelemenov Koncert za violinu i simfonijski orkestar bit će snimljen sa Češkom filharmonijom u Pragu.
Dr. Muneyuki Nakazawi i njegova supruga violinistica Kimiko Nakazawa nalaze se na europskoj turneji i u Slatinu su došli poslije Londona, Milana i Beča, a program izveden u Slatini umjetnica je izvela nekoliko dana ranije u Beču. Na taj način Slatina se povezuje s velikim europskim metropolama i ima pravo bogatstvo glazbenih događaja upravo zahvaljujući festivalu Dani Milka Kelemena.
Goran Končar upoznao je slatinsku publiku, najvećim dijelom srednjoškolske mladeži, s instrumentom na kome je svirala japanska glazbenica, a riječ je o jednom od najvrjednijih instrumenata na svijetu. Takvi se instrumenti inače čuvaju u sefovima pa i vrsni glazbenici vrlo rijetko imaju mogućnost čuti takvu violinu. Njihova vrijednost cijeni se na 25 do 30 milijuna eura pa je ozbiljan i opsežan program u Slatini svjetski poznata violinistica izvela na instrumentu nedostižne vrijednosti. Končar je istaknuo da su najvrjedniji gudački instrumenti načinjeni od drveta javora iz hrvatskih i bosanskih šuma. – Naše šume pjevaju u tim starim instrumentima građenim u 17. i 18. stoljeću, dodao je Končar.
Kimiko Nakazawa i Petra Gilming izvele su Sonatu u D-duru, op. 1, br. 13 Georga Friedricha Händela, Sonatu za violinu i klavir br. 3 u Es-duru, op. 12 Ludwiga van Beethovena, Sonatinu u G-duru, op. 100 Antonina Dvořáka i Sonatu br.1 u G-duru, op.78 Johannesa Brahmsa. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GlazbaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.