Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Slatina

Slatina u borbi protiv ambrozije

  gg           30.07.2003.         1771 pogleda
Slatina u borbi protiv ambrozije
Grad SLATINA, 30. srpnja - Slatina je prva jedinica lokalne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji koja je uputila javni poziv građanima da se «odmah i bez odlaganja» uključe u temeljito, organizirano i sustavno suzbijanje ambrozije na svojim posjedima. Poziv se odnosi i na pravne osobe na čijim parcelama raste taj opasni korov kojeg narod još zove i partizanka. Upravni odjel za graditeljstvo i komunalne poslove organizirao je kontinuiranu i aktivnu kampanju uništavanja tog korova koji u ljetnim mjesecima, a posebno, od polovice kolovoza do početka rujna kada koncentracija peludi zbog pune cvatnje najveća, uzrokuje probleme s disanjem, žarenje u očima, šmrcanje i mnoge druge alergološke probleme. Angažirana je radna snaga i strojevi tvrtki «Komrad» i Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda slijeva Karašica-Vučica iz Donjeg Miholjca. Pročelnik Odjela Tomislav Vukelić ističe kako ce se u Slatini borba protiv opasnog korova temeljiti na iskustvima Osijeka koji je prvi u Hrvatskoj prije nekoliko godina pokrenuo kontinuiranu akciju uništavanja.
Upravni odjel otvorio je i dežurne telefone (551-109 i 551-357) na koji građani mogu dojaviti o ambroziji na javnim i privatnim površinama svakim radnim danom od 7 do 15 sati.
No, sporadično uništavanje ambrozije, upozoravaju stručnjaci, ne može dati očekivane rezultate ako se taj korov ne uništava na širem području. U drugim općinama i gradovima Virovitičko-podravske županije o tom se problemu gotovo nije ni razgovaralo. HSS je, doduše, u predizbornoj kampanji obećavao da ce se pozabaviti ambrozijom, ali je sve ostalo tek na prijedlogu iznesenom na sjednici Kolegija načelnika i gradonačelnika. Virovitičko-podravska županija jedina je u kontinentalnom dijelu Hrvatske koja još uvijek nema program uništavanja tog opasanog korova. Možda uzrok leži u izjavi jednog visokog županijskog dužnosnika koji je, kada su mu predložili uništavanje ambrozije rekao da prijedlog treba dobro razmotriti i izvagati donosi li nam to više štete ili koristi jer se u njoj legu prepelice, omiljena meta deviznih lovaca.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije SlatinaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.