Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Slatina

Slatina ne može nadoknaditi milijunske štete nanesene velikim poplavama

  Glasslavonije.hr           02.12.2014.         1538 pogleda
Slatina ne može nadoknaditi milijunske štete nanesene velikim poplavama

Gradonačelnik Ivan Roštaš izvijestio je vijećnike o štetama od vremenskih nepogoda koje su nekoliko posljednjih mjeseci zahvatile područje Slatine. Nakon velikih poplava 5. kolovoza, stručno povjerenstvo za procjenu šteta u razdoblju od 13. kolovoza do 22. rujna zaprimilo je 179 prijava.

Članovi povjerenstva obišli su i procijenili stanje oštećenih objekata u vlasništvu Grada i načinili opis šteta na komunalnoj infrastrukturi. Ukupna šteta na građevinama i opremi u vlasništvu fizičkih osoba iznosi 3.861.000 kuna, a ukupna šteta na infrastrukturi u vlasništvu Grada iznosi 2.407.000 kuna, što je ukupno 6.268.000 kuna.

Stručna povjerenstva pravnih osoba obavila su procjenu šteta na poslovnim objektima i javnoj infrastrukturi te je utvrđena skupna šteta četiri pravne osobe (Hrvatske željeznice, Hrvatske šume, Kemomix i Europastil) u vrijednosti 1.798.000 kuna.

Temeljno gradsko povjerenstvo za procjenu šteta na području Slatine procijenilo je štete u poljoprivredi na 1.488.000 kuna. Ono je objedinilo sve procjene i utvrdilo štete od poplavnoga kišnog nevremena 5. kolovoza na svim prijavljenim građevinama, opremi i poljoprivredi u vrijednosti od 9.642.493 kune. Procjena je predana Županijskom povjerenstvu i proslijeđena Državnom povjerenstvu te se očekuje dodjela pomoći za sanaciju šteta.

Vijećnik SDP-a Srećko Bosak osvrnuo se na velike štete na poljoprivrednim kulturama koje je nadležno povjerenstvo evidentiralo u višemilijunskim iznosima. On je ustvrdio da su poljoprivredni proizvođači na rubu propasti i da će procijenjena šteta ostati samo podatak za statistiku, kao i broj propalih poljoprivrednih proizvođača. Upitao je na koji će im način Grad pomoći.

Gradonačelnik je ponovio da je na komunalnoj infrastrukturi šteta procijenjena na 2,5 milijuna kuna i da su do sada ispostavljeni računi na više od 500.000 kuna. Grad nema dovoljno kapaciteta da podmiri i sanira sve troškove u poljoprivrednoj proizvodnji. Očekuje se pomoć države, jer ono što je Grad napravio u saniranju prelazi mogućnosti sredstava gradskog proračuna. Gradonačelnik je pozvao vijećnike iz stranaka koje su na vlasti na državnoj razini da utječu na dodjelu novca iz ministarstava ili EU za sanaciju šteta od poplave.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina