Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Slatina

Slatina nabavila stroj za sabijanje otpada

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr Foto: Robert Turkalj           13.01.2014.         1387 pogleda
Slatina nabavila stroj za sabijanje otpada

Komunalna tvrtka Slatina kom d.o.o. nabavila je stroj za sabijanje komunalnog otpada na gradskom odlagalištu u Radosavcima, što će omogućiti odlaganje na toj lokaciji još nekoliko godina.

Odlaganje komunalnog otpada na slatinskom deponiju počelo je 1953. godine. Bilo je to prvo divlje odlagalište, a od 1982. godine gradska komunalna tvrtka Komrad preuzela je brigu o organiziranom odlaganju. Prema riječima predsjednika Uprave današnjeg Slatina koma Dragutina Vuka, poslije sanacije dijela smetišta 2011. godine, kad je sagrađena nova kaseta za odlaganje, pojavio se problem sa sabijanjem otpada.

Zajedno s Gradom obratili smo se Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gdje su nam izašli u susret i obećali financirati 40 posto nabave rabljenog stroja za odlagalište jer je procijenjeno da novi stroj nije potreban za tako malo odlagalište u zatvaranju. U javnom nadmetanju odabrana je leasing kuća OTP Leasing iz Zagreba kao ponuditelj, a kao isporučitelj O-K-TEH d.o.o., također iz Zagreba. Na novoj plohi predviđeno je odlaganje još četiri do pet godina i nabavljeni stroj zadovoljit će potrebe u tom razdoblju, a načelno je dogovoreno da ga tada O-K-TEH d.o.o. otkupi po tržišnoj cijeni. Komunalni otpad odvozit će se na novo regionalno ili županijsko odlagalište - pojasnio je direktor Vuk.

Nabavljeni stroj težak je 128,6 tona, a namijenjen je isključivo za rad na deponijima komunalnog otpada koje treba urediti, sanirati i u dogledno vrijeme zatvoriti. Boris Sabolić iz tvrtke O-K-TEH d.o.o., koja je zastupnik Bomaga, proizvođača opreme, kaže da u Hrvatskoj ima tridesetak strojeva takve veličine.

Strojem se obavlja kompaktiranje, sabijanje smeća za spuštanje razine deponija da bi on dulje trajao i da se spriječi mogućnost samozapaljenja u ljetnim mjesecima. Potiskivanjem otpada istiskuju se zrak i plinovi koji mogu stvoriti probleme - kaže Sabolić.

Vrijednost kupljenog stroja je 1,25 milijuna kuna uz otplatu na 60 mjeseci, a tvrtku Slatina kom ta će investicija ukupno stajati oko 1,5 milijuna kuna. 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina