Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Politika

Slatina i N. Bukovica za Josipovića, Čađavica i Voćin za Hebranga

  Vinko Gazdik/Slatinski petak           04.01.2010.         2321 pogleda
Slatina i N. Bukovica za Josipovića, Čađavica i Voćin za Hebranga

SLATINA - Na području Slatine je, stoji u dopisu Gradskoga izbornoga povjerenstva, upisano 14.367 birača, a glasovalo ih je 5.849. Nevažećim je proglašeno 74 listića, a na biralištima nije bilo problema.

Najveći broj glasova u Slatini osvojio je Ivo Josipović (1.958) ili 33,48%. Drugo mjesto, za razliku od nacionalnog rezultata, nije pripalo Bandiću nego Andriji Hebrangu (1.012) - 17,3 %. Bandić je na trećem mjestu (885) ili 15,13 %. Relativno dobro su kotirali i Nadan Vidošević (633) - 10,82% i Dragan Primorac (403) 6,89%. Josip Jurčević osvojio je 109 glasova, Damir Kajin 122, Boris Mikšić 155, Vesna Pusić 262, Vesna Škare Ožbolt 80, Miroslav Tuđman 104, Slavko Vukšić 52 glasa.

U Novoj Bukovici, kad je o trojcu Josipović, Bandić, Hebrang riječ, isti poredak: Josipović 302 glasa 33,01%, Hebrang 185 ili 20,22% i Bandić 174 glasa 19,02%.

Hebrang bi bio predsjednik po glasovima Općine Čađavica koja mu je dala 286 glasova što je 27,85 %. Čađavčani su Josipoviću dali 257 glasova što je 25,02 %, a Bandića su postavili na treće mjesto s 190 glasova ili 18,5%.

Žitelji Voćina 'ne vole' Josipovića i od tri kandidata koja ovdje razmatramo dodijelili su mu posljednje mjesto. Najviše cijene Hebranga kojemu su dali 274 glasa ili 34,34%, potom slijedi Bandić s 242 glasa ili 30,33%, dok je Josipoviću svoj glas dalo 117 Voćinjana što je 14,66%.

Za mišljenje o proteklim izborima upitali smo i predsjednike dvije najjače stranke u Slatini - SDP-a čiji je kandidat pobjednik prvoga kruga i HDZ-a čiji kandidat nije prošao u drugi krug. Milanu Bandiću podršku je pružio slatinski HDSSB.

- Mislim da su ljudi konačno shvatili da izbore nose oni koji u ovom društvu nešto znače, koji nisu okaljani, imaju programe i zastupaju pravdu. Toga je u našoj državi jako malo, kaže Srećko Bosak, predsjednik Gradske organizacije SDP-a u Slatini. Upitan za komentar konkurencije, među kojima je bio i dr. Andrija Hebrang koji nije prošao, kaže da mu je teško procijeniti, ali osobno procjenjuje da je HDZ, možda, imao i nekog boljeg kandidata. - Ono što se trebalo dogoditi na prošlim izborima to će se dogoditi sad na predsjedničkima, pa nadam se i na parlamentarnim, a možda čak i na izvanrednim izborima, kaže Bosak.

Razlog za prolazak Josipovića u drugi krug, navodi, leži u činjenici da taj čovjek iza sebe nema nikakvih afera, da je dostupan građanima, jednostavan, obrazovan. Bosak smatra da je prolasku u drugi krug pridonio i Josipovićev program protiv korupcije koja je postala rak rana hrvatskoga društva. Za Bandića kaže kako je u svoje vrijeme puno učinio za SDP, ali ga smatra nevjerodostojnom i pomalo bahatom osobom.

Prilikom posjeta Milana Bandića Slatini otvorenu mu je podršku pružio i HDSSB Virovitičko-podravske županije. Sada kada se ispostavilo da se to pokazalo relativno uspješnim potezom - relativno uspješnim jer još nije poznat konačni ishod, zanimalo nas je mišljenje Milana Jankovića, Slatinčanina, HDSSB-ovca koji je, uz Nikolinu Tomić, bio i član Bandićevog Izbornoga stožera za Virovitičko-podravsku županiju.

- Milan Bandić je za ovaj dio Slavonije od svih kandidata može dati najviše. Što se tiče samih izbora smatram ih dobrima. Dobro je što se uključio veći broj kandidata, jedino smatram da bi postotak potpisa za predsjedničkoga kandidata morao biti puno veći nego sada. Za predsjednika države deset tisuća potpisa je malo. Zato se mogu kandidirati marginalci, a prikupljanjem recimo 25 tisuća potpisa anulirali bi se 'autsajderi', kaže Janković. Novinarsko pitanje o očekivanoj potpori predsjedničkom kandidatu Slavku Vukšiću jer se deklarirao kao svojevrstan 'borac za Slavoniju' Janković kaže kako to ni na trenutak nije bilo mišljenje HDSSB-a.

- Vukšić nije bio ozbiljan kandidat. To je bio njegov hir. On je dokaz da kad čovjek ima malo novaca može sebe upisati u povijest. Nakon sto godina pisat će kako je Vukšić bio kandidat za predsjednika države kao peti, sedmi ili slično. Po mome, to nije to. Da je uvjetovan veći broj potpisa za predsjedničkoga kandidata, on to ne bi dobio, prigovara Janković.

Od drugoga kruga ovih predsjedničkih izbora očekuje ravnopravnu 'borbu za svaki glas' te smatra da Bandić ima ozbiljne mogućnosti postati 'broj jedan' u utrci za Pantovčak. Računa da će Bandiću glasove svih građana Hrvatske s tim da će, ipak, ljevica podržati Josipovića. Na upit za mišljenje o rezultatima HDZ-ovog Andrije Hebranga smatra da on i nije bio njihov najbolji kandidat. - Činjenica je da je Virovitičko-podravska županija možda čak i bastion HDZ-a. U njoj je dobio dosta glasova, međutim, u Virovitici je to bila katastrofa; 38 % glasova Virovitica je dala Josipoviću, a 18% Hebrangu. To je pokazatelj koji je, po meni, zabrinjavajući, kaže Janković.

Komentirajući rezultate prvoga kruga predsjedničkih izbora na području Slatine i županije Robertino Repić, predsjednik Gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice u Slatini smatra da HDZ-ov kandidat dr. Andrija Hebrang u drugi krug nije prošao zbog rasipanja biračkoga tijela. Glasovi koji su inače, tijekom parlamentarnih izbora na primjer, bili poklonjeni HDZ-u, ovoga puta podijeljeni su na još četiri kandidata desne opcije. - Čak je i gospodin Bandić dobio dobar dio glasova glasačkoga tijela desne  opcije i Hrvatske demokratske zajednice. Analizirajući izbore, primijetili smo da je jedino biračko tijelo gospodina Josipovića ostalo kompaktno i tu nije došlo do rasipanja glasova na kandidata Milana Bandića. Za razliku od toga  i gospoda Vidošević, Primorac, Tuđman dobili su dobar dio glasova HDZ-a i njegovih dugogodišnjih simpatizera, kaže Repić.

Na novinarsko pitanje što smatra razlogom svojevrsne podjele članova HDZ-a prilikom glasovanja Repić ne smatra da su članovi bili podijeljeni. Drukčije su nego do sada glasovali simpatizeri stranke. - Imali smo naputak, Gradska organizacija je stajala iza toga, da je naš predsjednički kandidat dr. Andrija Hebrang, ali dobar je dio naših simpatizera, od kojih uvijek dobivamo određenu podršku, ovoga puta sam odlučio kome bi dao svoj glas. Vjerujem da je i izlazak pojedinih predsjedničkih kandidata iz HDZ-a zbunio neke birače, a s druge strane gospodin Bandić se zbilja približio toj jednoj, desnoj opciji u potpunosti. Napustio je svoju 'lijevu' stranu - može se to vidjeti i po tome što je dobio najviše glasova od dijaspore. Dobiti oko pedeset posto od dijaspore, malo je kome uspijevalo, kaže Repić.

U daljnjoj borbi za predsjednika Hrvatske Repić priželjkuje fer odnose, bez niskih udaraca i iznošenja nečijeg prljavog rublja. HDZ, tvrdi, neće poduprijeti niti jednoga kandidata, a članovima stranke ostavljen je pri tome potpuno slobodan izbor. Procjenjujući situaciju kaže da Josipović neće moći dobiti preko pedeset posto glasova bez HDZ-a, a dobrim dijelom na to će utjecati i glasovi centra.

Repić je na kraju razgovora istaknuo korisnu primjedbu, nevezanu uz predsjedničke kandidate, ali već godinama prozivanim problemom - biračkim popisima. Naime, osim što je i kod nas zabilježen neobično mali odaziv nemoguće je ne primijetiti kako je broj registriranih birača gotovo jednak broju stanovnika. Drugim riječima, prema ovome podatku gotovo svi su stanovnici slatinskoga područja punoljetni jer, samo oni smiju biti upisani u biračke popise. Negdje očito postoji „višak".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

zzzz
6.1.2010. 12:25
Ako sam sebe još uspoređuje s konjem, ona se stvara prava slika o Bandiću.
zzzz
6.1.2010. 10:21
Zapamtite da BANDIĆA nemože nitko više degraditi nego što može on sam. Koliko je izrekao gluposti do sada čudo je da već nije odustao??????????
Nekoliko bisera:
Josipović uzvraća:
`Bandić se razveo da bi mogao otkupiti stanove`

Bandić: Nobela za mir dao bih onome tko izmisli lijek protiv opake bolesti
Azašto se zove NOBEL ZA MIR??????????
crna guja
5.1.2010. 22:33
ovaj članak je očito napravljen da degradira Bandića ,ali nećemo se crveniti upamtite.


Još iz kategorije Politika