Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Sladorana Županja predstavila novi proizvod Sladoliq

        28.01.2010.         2738 pogleda
Sladorana Županja predstavila novi proizvod Sladoliq

Sladorana Županja predstavila novi proizvod «Sladoliq» koji spada u red tekućih krmiva na bazi melase. Proizvod je danas predstavljen u restoranu Kristal u Županji nakon dvomjesečnog testiranja provedenog na mliječnim kravama, a predstavio ga je dr. Stanislav Latos. Također  je održano predavanje na temu Suproizvodi industrije šećera u ishrani krava prof. dr. Darka Grbeše s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a iskustva pokusa na farmi Popovac prenio je dr. Antonio Maltar, glavni nutricionist tvrtke Agrokor zadužen za ishranu krava muzara.

Sladoliq je proizvod namijenjen je poboljšanju okusa krmiva. Korištenje takvih tekućih krmiva široko je prihvaćena praksa u državama s razvijenim govedarstvom, a osobito krmiva na bazi melase zbog njihovih povoljnih utjecaja. Krmiva poput Sladoliqa povoljno djeluju na organizam preživača poboljšavajući fermentaciju i uvjete fermentacije u buragu, najvećoj želučanoj komori, opskrbljujući tako organizam energijom i bjelančevinama te povećavajući sintezu bjelančevina, što povoljno utječe na sastav mlijeka.

Sladoliq se sastoji od min. 50% suhe tvari, 18% bjelančevina, te sadrži ukupno 27% šećera. Omjer količine Sladoliqa i povećanja količine mlijeka može se izraziti na način da se uporabom 1 kg Sladoliqa količina mlijeka povećala za 2 l. Uporabom Sladoliqa u prehrani krava povećane su masnoće u mlijeku do 1%, dok je servisni period skraćen.  

Uvođenju proizvoda na tržište prethodio je dvomjesečni eksperiment proveden u razdoblju od 22. listopada do 22. prosinca 2009. godine na mliječnim kravama na farmi u Popovcu, koja primjenjuje suvremene metode hranidbe.

Tekuće krmivo na bazi melase za krave u laktacijskom periodu

U državama s razvijenim govedarstvom među uzgajivačima stoke u sklopu hranidbe preživača, gdje postoji mogućnost za to, široko je prihvaćena praksa primjene tekućeg krmiva. U prvome su redu popularna ona tekuća krmiva na bazi melase koja osim poboljšanja ješnosti krmiva raspolažu i povoljnim biološkim utjecajem.

Poboljšanje ješnosti krmiva ima posebno veliki značaj u slučaju hranidbenih tehnologija koje primjenjuju oblik hranidbe kompletnom mješavinom stočne hrane, a koja se temelji na bazi tzv. voluminozne hrane, fermentiranog masovnog krmiva. U tom slučaju presudnu važnost s aspekta proizvodnih, reproduktivno-bioloških i zdravstvenih očekivanja ima maksimalizacija količine unosa hrane.

SLADOLIQ

U red tekućih krmiva na bazi melase za poboljšanje okusa krmiva spada Sladoliq, koji na razne načine povoljno djeluje na organizam preživača, ali prije svega pozitivno utječe, odnosno poboljšava fermentaciju, nadalje uvjete fermentacije u buragu.  

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo