Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ljubo Ruben Weiss

Skupština Margelovog instituta: umjesto nekrologa Ljubi Rubenu Weissu

        16.07.2015.         3466 pogleda
Skupština Margelovog instituta: umjesto nekrologa Ljubi Rubenu Weissu

Na internet stranicama Margelvog instituta danas je objavljeno sjećanje na našeg prijatelja i kolegu, kolumnistu Virovitica.neta Ljubu Rubena Weissa. Prenosimo ga u cjelosti.

Dana 9. lipnja 2015. održana je Izborna Skupština Margelovog instituta. Izabrana je nova Uprava Udruge na čelu s Alenom Budajom. Novi direktor Udruge zahvalio se na povjerenju i članove Skupštine Udruge pozvao na minut šutnje za preminule predsjednike židovskih općina u Daruvaru i Virovitici, koji su nas nenadano napustili u travnju ove godine.

Predsjednik Židovske općine Daruvar bio je dugi niz godina gosp. Zlatko Bienenfeld, koji je s nama bio u kontaktu vezano za slučaj Ašner. Od 2013. godine Židovsku općinu Virovitica vodio je eminentni novinar i agilni židovski aktivist Ljubo Ruben Weiss sve do svoje nenadane smrti 22. travnja ove godine. Ljubo je bio, kako je sam za sebe govorio “tvrd orah”, no i najtvrđi pucaju pod teretom nametnutih briga. Tekstovi koje si objavljivao bili su kao crvena krpa za razne antisemite, fašiste i rasiste, koji su te vrijeđali i omalovažavali samo iz jednog razloga: govorio si istinu, a istina je oštrija od mača. Kroz svoj kratak period upravljanja najmanjom židovskom općinom u Slavoniji i Hrvatskoj (više memorijalna židovska općina koja je sjećala na bogatu prošlost i brojno članstvo virovitičkog židovstva prije velike tragedije Holokausta), osebujan predsjednik Weiss nailazio je na nerazumijevanje, neprihvaćanje, gorčinu, podmetanja od svih i svakoga pa i od židovske subraće, a malena židovska općina prolazila je svojevrsnu agoniju i krizu za svoj opstanak.

Ljubo je bio osoba daleko iznad virovitičke malene sredine. Na osobe s takvim židovskim duhom i energijom nailazite jedino u snažnim židovskim zajednicama u inozemstvu, ali ne i u Hrvatskoj. Virovitica i Hrvatska bila su naprosto premalene za njega, a on je bio prevelik da ga se shvati i razumije. Bio je cionista, bio je potomak preživjelog logoraša Marka Weissa iz Auschwitza s brojem 121729.

Ljubo Ruben sin je heroja židovskog naroda. Haver Ljubo, hvala ti za sve žrtve koje si podnio, sve napade i zle jezike koje si otrpio u ime svog hrabrog i socijalnog pravednog židovstva koje si živio, a živio si za ideale, za pisanu riječ koja je kao bujica naprosto izlazila iz tvojeg pera. Iza tebe ostaju tvoja izdana i neizdana djela, nedovršeni projekti, židovska mrtvačnica i groblje u sklopu kojega si pripremao osnovati Muzej Židova Slavonije, ostaje tvoja minijaturna Židovska općina Virovitica koja polako gasne, ostaju sjećanja na tebe. Nastavljamo tamo odakle si otrgnut silom neumitne smrti. Zihrono Livraha!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ljubo Ruben Weiss