Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Priroda društva

Školska meditacija na ulogu kralja

  Davor Suhan/Moja Rijeka           08.07.2016.         1030 pogleda
Školska meditacija na ulogu kralja

Nekada davno – daleko prije prve povijesne revolucije i pojave zapadne demokracije – kada su brigu o svijetu brinuli plemenski starješine i kraljevske dinastije, postojaše jedan vrlo neobičan historijski znamen: „Vladarski moralni kod“. Svjedočanstvo o tome nalazimo u mnogim povijesnim izvorima i književnim vrstama, no rijetke su prigode da o njima možemo slušati i učiti. Nastavni udžbenici ih ne bilježe, a školska lektira mahom zaobilazi. Na svu sreću postoje i brze prečice do znanja kojima školske lekcije iz daleke prošlosti lako prelaze put do sadašnjosti. Neke od njih skupila je Vesna Krmpotić i sažela pod naslov Priče mudrosnice. A među njima jedna prava bisernica, veoma pristala uz postojeće prilike na nebu i zemlji.

Riječ je o kratkoj poučnoj priči o kralju pravedniku, iz bogate zbirke Mahabharate, koja zorno oslikava autentičnu duhovnu kulturu vedske Indije, čiji se cjelokupni kulturno-povijesni kontekst vječite borbe između dobra i zla odvija na živoj političkoj sceni, sa nizom  karakternih likova, mahom članova kraljevske loze.

Sumirajući tjedna politička zbivanja, čini mi se vrlo aktualnom i savršeno prikladnim mjestom za odmaranje uma i duše – žedne predaha od navale domaće dinastije pravednika koji se spremaju u novu borbu za osvajanje vlasti.

No budimo smireni, razumni i konstruktivni. Ne gajimo predrasude – radije pročistimo duhovno ozračje. U to ime propustimo se mašti i unesimo sebe u vlastitu ulogu kralja, jer Kraljevstvo nebesko ionako je u nama.

Judištira i pas

Kralj Judištira penjao se na visoku planinu neba. Bio je sam i umoran. Duboko dolje ostajala je zemlja i njezina stvorenja, kraljevski grad i bojno polje. Sve je izgubilo važnost. Na vrhu planine nazirala su se vrata u rajske predjele.

Judištirina žena i braća putem su izdahnuli. Samo se jedan preplašeni pas lutalica priključio samotniku. Judištira je bio sam, kao što je čovjek sam pred licem smrti.

Odjednom na strmini više njega zablista nešto prekrasno. Bila je to kočija nebeskoga kralja Indre. Kočija se zaustavi kraj Judištire. Bog Indra pozove kralja u kočiju, kojom će ga odvesti u raj.

Ali Judištira reče Indri, bogu neba:

"Neću unići na rajska vrata, ako ona nisu otvorena i za moju ženu i braću".

"Tvoja kraljica i tvoja braća već se nalaze u raju", blago odgovori bog Indra.

Judištira tada koraknu prema kočiji, radostan. Pas ga je slijedio. Reče tada Bog neba:

"Oj kralju, nebo nije za pse! Ova nečista životinja ne može u istu kočiju s Bogom"!

Judištira zastade.

"Onda ni ja ne mogu u kočiju", tiho reče. "Onda ni ja ne mogu u raj"!

"Ne budali, kralju", nato će Bog. "Nisu svi pozvani u nebo. Ti si nebo zaslužio svojim neporočnim životom. Ovaj pas je niže biće, bez svijesti i savjesti. Takvo biće nema pristup u raj! Poslušaj me i uđi u kočiju, tvoja te braća i  žena čekaju u mojim dvorima"!

"Ah", reče kralj Judištira, "vrati se u nebo i ostavi me ovdje, s ovim jadnim psom koji se meni utekao za zaštitu. Jer ja za života nikada nisam napustio bića koja su u mene potražila utočište, koja su me zamolila za pomoć. Ja neću napustiti ovoga psa ni za kakve rajske slasti i lasti"!

I kralj se okrenu da pođe. No imao je što i vidjeti: pred njim više nije stajao kukavni, preplašeni pas, već bog pravde i ispravnosti, Dharma, u svemu svojemu sjaju i moći. A s nebesa zaori pjesma u čast kralja koji je bio voljan žrtvovati raj za ljubav bespomoćna i napuštena psa.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.