Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Prosvjeta

Škola optužena za šikaniranje učenika

  Vesna Latinović/Glas slavonije           16.07.2009.         5794 pogleda
Škola optužena za šikaniranje učenika

ZDENCI, CRNAC - Moje je dijete nepravedno optuženo da je ukralo mobitel. To je samo kap u moru sustavnog šikaniranja i maltretiranja koje smo doživjeli u OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Zdencima. Rezultat svega je da je moj sin pao šesti razred sa šest negativnih ocjena", priča nam S.H., ogorčena majka dvanaestogodišnjeg dječaka. Ta žena skrbi još za dvoje djece, jedno predškolske dobi te školarca koji pohađa Područnu školu u Crncu, a njezin suprug nalazi se u mirovnoj misiji na Bliskom istoku.

- Nedavno se renovirala škola u Crncu, a ravnateljica Mirjana Buneta Knežević bez suglasnosti roditelja odlučuje da djeca idu u školu u Veliki Rastovac. Negodovali smo jer su djeca koja pohađaju razrednu nastavu trebala putovati s djecom iz viših razreda. Vrhunac šikaniranja bio je prilikom otvaranja škole u Crncu kada u programu, umjesto naše djece iz Crnca, nastupaju djeca iz Zdenaca, priča naša sugovornica. Zajedno sa skupinom nezadovoljnih roditelja odlazi na razgovor kod ravnateljice te doživljava, kaže, niz uvreda. Kaže da joj je ravnateljica pred svima govorila da su joj djeca zabrinjavajuća, a najstariji sin problematičan te da je prijetila policijom i socijalnom službom. Naša sugovornica donijela nam je pisani podnesak koji je potpisao J.B., otac dječaka koji je također pao razred, a koji potvrđuje dio njezinih navoda.

Taj je podnesak stigao na adresu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Odjela za inspekcijske poslove u Osijeku uz još dva anonimna podneska i peticiju s potpisima roditelja upućenih ravnateljici, u kojima iznose primjedbe na rad ravnateljice, pedagoginje i nastavnika.

- Riječ je o veoma osjetljivom problemu za čije je rješavanje nužna pomoć stručnih tijela - kaže Klara Žeravica, viša prosvjetna inspektorica u Osijeku. Ona i njezini kolege Vlado Matas, viši savjetnik za ravnatelje osnovih škola Agencije za odgoj i obrazovanje Split, te Ružica Pažin-Ilakovac, viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge iz Osijeka, uključeni su u rješavanje ovog delikatnog slučaja. "Očigledno je da postoje problemi u komunikaciji i treba prepustiti zaduženima da ih riješe. Škola je sada zatvorena i početkom sljedeće školske godine moći će se poduzeti mjere koje predlažemo moji kolege i ja, kako bi se problem riješio što prije u interesu učenika, roditelja i nastavnika”, kaže inspektorica Žeravica.

U međuvremenu izdano je rješenje kojim inspektorica Žeravica nalaže OŠ "I.G.Kovačić" da ravnateljica i pedagoginja održe zajednički roditeljski sastanak sa svim roditeljima iz Crnca te razgovaraju o primjedbama roditelja na rad škole, da ravnateljica, pedagoginja te učiteljice razredne nastave u PŠ u Crncu poboljšaju međusobnu komunikaciju, kao i da novi razrednici, pedagoginja i učitelji osobito skrbe o dvojici učenika koji su upućen na ponavljanje razreda.
Ravnateljica Mirjana Buneta Knežević zgranuta je optužbama, koje su, tvrdi, neutemeljene i neistinite.

Posebno je smeta optužba majke da nije u školi nailazila na suradnju: “Tomislavova majka pozivana je u školu zbog problema u ponašanju i učenju njezina djeteta, te se nastojalo suradničkim odnosom pomoći učeniku. Majka je u razgovorima sve probleme negirala, u komunikaciji bila vrlo neuljudna, vrijeđajući razrednicu i ravnateljicu”, tvrdi ravnateljica.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ivana27
16.7.2009. 18:00
Smatram da je ovaj slucaj bio bar malo istrazen ,da bi se znalo da je Tomislavov otac vec 2 tjedna kod kuce u Crncu,a ne na Bliskom Istoku.Isto tako bi se znalo da su djeca iz crnacke skole pohadjali nastavu za vrijeme renoviranja u ogromnoj sali prekoputa skole u Crncu,a ne u Velikom Rastovcu.Isto tako bi se znalo da i Tomislav i sin od J.B. permanentno upadaju u svakojakve svadje i svadjice koje roditelji zele rijesiti na svoj nacin,u svoju korist.Pod bilo kojim uvjetima!
Svatko tko imalo pozna doticnu S.H. zna da ravnateljica ima pravo i za te ispade i prijetnje sa strane S.H.ima mnogo svjedoka .Zalosno ali istinito.


Još iz kategorije Prosvjeta