Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Županija

Sjeverozapadna i istočna Hrvatska neusporedive su u istoj regiji

  Dragutin Šantoši/Večernji list           30.08.2012.         1648 pogleda
Sjeverozapadna i istočna Hrvatska neusporedive su u istoj regiji

Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan, javnosti je poslao otvoreno pismo u kojem izražava nezadovoljstvo što je Vlada RH bez dogovora s hrvatskim županijama donijela novi regionalni statistički ustroj RH podijeljene u dvije regije koji će, kako se ističe, najviše štetiti najnerazvijenijim dijelovima Hrvatske. 

Umjesto smanjenja još veće razlike između sjevera i juga, zapada i istoka

- Od izrade prvih regionalnih operativnih planova, prenoseći iskustva dobre europske prakse, slušamo o „bottom-up" ili odozdo-gore pristupu, kada se oni najupućeniji pitaju što im treba i na partnerskom principu grade  ujednačeni  regionalni  razvoj.  Upravo da bismo smanjili značajne regionalne razlike sjevera i juga, zapada i istoka, potrebne su nam strategije i veliki projekti od interesa za veći broj stanovnika regije. I izradili smo ih uz mnogo hrvatskih i europskih sredstava, uz strane i domaće stručne osobe. I tek smo se navikli na regionalni, doduše statistički ustroj Hrvatske.

Slavoncima treba brza cesta, a Zagorcima toplice i ruralni turizam 

- A onda, u tišini Markova trga, bez ijedne konzultacije s nama o čijem ujednačenom regionalnom razvoju odlučuju, osvane i službena odluka u službenom listu, već prihvaćena od Brussela, da imamo drugi po redu, možda slučajno, a možda i vrlo smišljeno, regionalni ustroj. Zamislimo sada kontinentalnu Hrvatsku od Zagorja, Međimurja, Prigorja, Korduna i Banovine, Posavine, Podravine i Slavonije. Zamislimo usuglašavanje razvojnih prioriteta ovih navedenih geografskih cjelina. Dok Podravina i Slavonija traže najobičniju brzu cestu, ostali žele inovacijske centre za razvoj aeronautike. Dok su inače vrlo plodna, ali trenutačno sušna polja u Slavoniji, k tome još i poprilično minirana, na zagorskim bregima se razvijaju toplice i ruralni turizam. Poduzetnička klima i konkurentnost gospodarstva neusporediva je između sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske. I u srcu svega metropola koja trenutačno ima najvećih problema sa - smećem. I sada u toj i tako šarolikoj regiji, mi ćemo se usuglašavati i konsenzusom donositi odluke o velikim razvojnim  projektima financiranima iz Kohezijskog fonda. Vjerujem da im je prva misao pri ovom ustroju bila: „Hajdemo spojiti zapad i istok brzom cestom, tako ćemo omogućiti brži razvoj gospodarstva u Slavoniji, tako ćemo brže putovati jedni k drugima, međusobno se podupirati i pomagati. Vjerujem da su tako mislili u  sjeverozapadnoj Hrvatskoj  kada su se dosjetili ovakvom rješenju." I što nam sada slijedi - nove strategije, novi planovi i novi gubitak vremena. A vrijeme je novac, u ovom slučaju - novac iz Europske unije.

Na istoku 15 eura ne vrijedi kao na sjeverozapadu

- Novac za koji Hrvatska mora dati 15 ili 25 € da bi bespovratno znala iskoristiti 75 € koje nudi Europska unija... No, tih 15 ili 25 € ne vrijedi isto na istoku kao na  sjeverozapadu Hrvatske, jer statistika je neumoljiva u vrijednosti plaća, vrijednosti nekretnina i konačno u BDP-u. Predloženo rješenje omogućavat će sljedećih 14 godina iscrpno povlačenje sredstava za 1. cilj kohezijske politike, no u tih 14 godina slavonske županije morat će barem udvostručiti svoje fiskalne i ljudske potencijale da bi dosegle samo nivo koji sjeverozapadne županije  imaju danas.  Ili će u nekim drugim planovima i odlukama, kao sada donesenim suprotno od svih načela europske kohezijske politike, biti neki novi fond na raspolaganju samo osiromašenoj Slavoniji, u kojoj je poljoprivreda i proizvodnja hrane samo veliki teret za ovu državu. Ili će slučajno, a budući da je na pola puta između sjeverozapada i istoka Hrvatske, Virovitica postati središte ove regije, baš kao u neka davna vremena, napisao je župan Tomislav Tolušić, dipl. iur.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

guru
30.8.2012. 19:01
Gospodine župane nije li vam palo na um da je Zagreb i okolica najrazvijeniji možda i zbog toga što tamo HDZ nije obnašao vlast.
Ne tvrdim da je dobroj razvijenosti pridonjela SDP vlast već doseljavanje i ostajanje mladih i obazovanih u metropoli.
guru
30.8.2012. 18:51
Nimalo me ne čudi ovakova retorika gospodine jerko.
Kad se javnosti obračaju župan , Saborski zastupnik ili gradonačelnik Virovitice tada smo najbolji u svemu. Nažalost svi pokazatelji nezaposlenost
loša razvijenost regije
siromaštvo žitelja
neperspektivnost
neotvaranje novih pogona
bjeg mladih u druge krajeve ili preko granice govore nam da nam je ta slatka županija blago rečeno u dubokoj krizi i to zahvaljujuči upravo politici koje je župan na čelu.
Sramota me više čitati izjave župana kao da zaboravlja da HDZ od devedesetih sustavno pljačka državno bogatstvo a samim time i vlastite građane.
Zar priznanje Kirina da je sudjelovao u pljački građana preko tvrtke fimi medija ne sramoti sve nas ovdje koji i dalje trpimo HDZ-ovsku vlast i lopovluk.
Kad svemu tome dodamo da je HDZ pljčkom svojih građana vodio skupe pred-izborne kampanje postavlja se pitanje legitimiteta župana, gradonačelnika i ostale Hdz -ove klike.
U normalno pravno uređenoj zemli ti isti bi tucali kamen kao nekad na golom otoku a njihova imovina bila bi stavljena u funkciju građana
Zar vi gospodine jerko smatrate da je 25 milijuna iz fondova za županiju dovoljno pa i za pohvalu.
Sječam se suza gospođe koju spominjete da je sudjelovala u sredstvima za izgradnju štale .
Nisu to bile suze radosnice nego prosvjed zbog pada cijene mlijeku.
Slušam danas Milanoviča gdje kaže daće sredstava na raspolaganju Hrvatskoj biti u iznosu od 13 milijardi evra.
Gospodo pišite programe da nam novac ne propadne ili da ne bude poslije hvale kako smo uspjeli povuči 25 miliona kuna.
jerko
30.8.2012. 17:05
Evo gospodine guru, članak iz Bisiness.hr

"Ipak je moguće - iz pretpristupnog fonda IPA izvukli 51 milijun kuna za 29 projekata

Koliko je uspješna Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Vidra, osnovana u lipnju 2008. godine, govori činjenica da je od osnutka do danas na području te županije pribavila financijsku korist za 29 projekata financiranih iz pretpristupnog fonda IPA ukupne vrijednosti veće od 51 milijuna kuna, a bespovratna sredstva EU iznose više od 25 milijuna kuna.

Ostvareni projekti

„Projekti su različiti i iz svih komponenti IPA programa koji su dostupni Hrvatskoj. Mogu se izdvojiti tri gotova projekta iz IPARD programa među kojima je i prva farma muznih krava u Hrvatskoj financirana iz IPARD programa kod poduzetnika u Špišić Bukovici te skladišni pogon tvrtke Šafran u Turanovcu“, objasnila nam je Sanja Bošnjak ravnateljica Vidre.

Kako kaže, agencija je najviše provela i ima u evaluaciji projekte iz IPA prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, što je i bio razlog zašto je tadašnje ministarstva rada i poduzetništva Vidru lani proglasilo najuspješnijom razvojnom agencijom u Hrvatskoj. Naime, od 15 projekata u kojima je sudjelovala Vidra 14 ih je odobreno za financiranje, a većina ih je u završnim fazama provedbe.

„Izdvojila bih projekt Hrvatskih šuma iz Našica, koji se odnosi na obnovu jedinstvenog arboretuma u Lisičinama, zatim projekte za razvoj poduzetništva, projekte naših osnovnih i srednjih škola poput popularizacije fizike i matematike, gradnju vinskog podruma u Orahovici, škole u prirodi“, pohvalila se Bošnjak te dodala da je u tijeku provedba najvećeg projekta vrijednog više od sedam milijuna kuna.

Taj se projekt odnosi na gradnju e-inkubatora za mlade poduzetnike koji će biti smješten u Poduzetničkoj zoni u Virovitici, a financira se iz IPA III C programa za regionalnu konkurentnost.

Poduzetnička klima

Iz IPA komponente za razvoj ljudskih resursa Vidra ima provedena tri projekata, ali i niz novoprijavljenih u raznim fazama evaluacije. Ova razvojna agencija ne samo da pruža tehničku pomoć svim općinama, gradovima i ustanovama u matičnoj županiji, već pruža i specijalizirane treninge za razvoj poduzetništva i poboljšanje poduzetničke klime, stoga su na raspolaganju i poduzetnicima.

„Završili smo opsežan projekt u suradnji s ministarstvima poduzetništva i gospodarstva `Razvoj investicijskog okruženja` u kojem smo stekli potrebna znanja i kompetencije za rad sa stranim investitorima te ih počeli primjenjivati u praksi proaktivnim pristupom investitorima. Vjerujemo da će takav pristup dati rezultate i u budućnosti“, smatra Bošnjak.

Agencija zapošljava 15 visokoobrazovanih, mladih i motiviranih suradnika koji žele pridonijeti daljnjem razvoju Virovitičko-podravske županije, a u radu ima veliku podršku župana Tomislava Tolušića te izvrsnu suradnju sa svim upravnim odjelima i ustanovama u vlasništvu Županije, a intenzivno se priprema i za strukturne fondove EU."

guru
30.8.2012. 13:38
Ova priča je zaista odraz dosega znanja roxa ili ti našeg župana. Kad već tako dobro zna da će istok ostati bez novca iz fondova onda je red da objasni narodu zašto nismo povlačili novac iz fondova ( bilo ih je i ima ih još) već su ostajali neiskorišteni. Sva istina je nema pameti u županiji. Nema pameti ni u HDZ-u jer su i pelješki most htjeli graditi na račun svih građana a u EU fondovima ima novca i za takove projekte samo treba znati prezentirati projekte a što je najvažnije tamo ne prolazi HDZ -ovski način financiranja ( pola pijem pola šarcu dajem).
Ja vjerujem da na ovaj način podjele na regije imamo veće šanse da povučemo što više novca jer sav nečemo to je sigurno.
Tolušiču gdje su projekti?
Imate li gotov projekat zbrinjavanja odpada a samim time i saniranja dosadašnjih odlagališta?
Projekat navodnjavanja također može ići iz EU fondova.
Nadam se da će i palača Peačević biti nominirana.
Gospodine župane na vlasti ste dugo pa vas pitam zašto ti projekti nisu gotovi i jeste li razvojnu agenciju osposobili za takove projekte.
Očito je da vam nedostaje dobrog kadra pa unapred pripremate narod da su eto oni u Zagrebu krivi što smo mi siromašni. Krivi smo mi jer smo dozvolili da nas vode nesposobni, lopovski HDZ.
Lynx
30.8.2012. 11:35
Znači, vi mislite da će brza cesta riješiti sve naše probleme?
Ako je tomu tako, a čini se da jest, evo dobrovoljno se javljam da ću u svoje slobodno vrijeme uzeti štihaču i lopatu i kopati do Vrbovca.
Mada se pitam zašto se odustalo od izgradnje teleportacijske stanice i svi aduti bačeni na brzu cestu?
Kako stvari stoje, ja vidim da nam nije problem povezanost cestom nago ono što se već tisućama puta napisalo i izreklo - problem je proizvodnja, nove investicije i birokracija. Naime, izvrsno smo povezani prugom koja je nepravedno izostavljena. Prednosti pružnog prijevoza su očite, a dovoljan podatak je svakomu da se velika većina tereta iz luka prevozi upravo na ovaj način.
Nije mi jasno i što će se dogoditi kad se cesta izgradi, mislim, što vi to točno očekujete?
I kada je bude, opterećenja obrtnika će biti prevelika, vječno će se čekati na kojekakve dozvole i rješenja nadležnih, nezaposleni će i dalje čamiti na birou....
Dajte, iznesite ciljeve, strategiju, svoju viziju budućnosti poslije ceste, objasnite nama - neukom puku što to točno možemo očekivati i kako će nam to promijeniti živote nabolje.
Ovako ispada da će samo hedonističke guzice dobiti na komforu i brzini putovanja u vlastitim limuzinama koje su velika većina zaslužili neplaćanjem poreza dok je na vlasti bila vaša stranka.


Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.