Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Aktualnosti

Sjednicom općinskih vijeća u Zagrebu do vlasništva kuća

  Petar Žarković, Glas Slavonije; Foto: Tomislav Felbar           31.07.2014.         1278 pogleda
Sjednicom općinskih vijeća u Zagrebu do vlasništva kuća

Općinska vijeća Voćina i Đulovca održala su u ponedjeljak zajedničku tematsku sjednicu u Zagrebu na terasi pored ulaza u zgradu Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Bio je to jedinstveni oblik prosvjeda zbog nerješavanja imovinsko-pravnih odnosa na stambenim objektima mještana Đulovca i Voćina, koji su dvije općine i najavile prije dva tjedna. Na taj način izraženo je nezadovoljstvo što nadležne državne službe godinama nisu reagirale na zahtjeve mještana doseljenih u ta mjesta i općinskih vlasti da se napokon riješe imovinsko-pravni odnosi u svezi s vlasništvom stambenih objekata i da doseljeni mještani napokon ostvare prava koja smatraju da im pripadaju na temelju Zakona o područjima posebne državne skrbi.

Kako bi pomogla u rješavanju stambene problematike Hrvata doseljenih 1992. i 1993. godine s područja Kosova i BiH, država je otkupila od prijašnjih vlasnika i dala im na korištenje oštećene i devastirane kuće, ruševine i zgarišta. Osam godina kasnije doseljenici su dobili suglasnost za stambeno zbrinjavanje, doniran je građevinski materijal, i uz pomoć rodbine i prijatelja sami su izgradili ili obnovili kuće. Oni, međutim, još uvijek nisu vlasnici svojih kuća, premda im je država prema Zakonu o područjima posebne državne skrbi trebala ustupiti i vlasništvo.
O tome su na zagrebačkoj sjednici govorili načelnici dviju općina, Predrag Filić i Drago Hodak, a zaključak kojim „izražavaju nezadovoljstvo dinamikom kojom nadležne institucije rješavaju imovinsko-pravne odnose na području općine Voćin i Đulovac“ te kojim žele „potaknuti nadležne institucije da intenziviraju aktivnosti na rješavanju navedene problematike“ potpisali su svi nazočni vijećnici.

Predstavnici Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje na sastanku s načelnicima Filićem i Hodakom izrazili su spremnost da pomognu stanovnicima njihovih općina, pa je postignut određeni sporazum o rješavanju stambene problematike za oko 400 obitelji iz ovih dviju općina.

„Dogovorili smo kvartalne susrete kako bismo pratili tijek dinamike rješavanja predmeta. Općina daje svoju infrastrukturu da se odradi taj dio posla, a Ured nije zadovoljavajuće kadrovski kapacitiran pa će naši zaposlenici pomoći mještanima da prikupe potrebnu dokumentaciju“, rekao je načelnik općine Voćin Predrag Filić. – Čekamo odobrenje Zavoda za zapošljavanje da zaposlimo tri osobe na stručnom usavršavanju pa će dvije od njih biti zadužene za rješavanje te problematike. One će biti servis građanima, spona između Ureda i građana kako bismo ljudima olakšali provođenje procedure.

Prema riječima načelnika Filića, predmeti će biti kompletirani u Općini, a predstavnici Ureda dolazit će po dokumentaciju. Oni će kompletirane predmete dostavljati na mišljenje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom i DORH-u te ispisivati ugovore. – Ako se ne ostvari zapošljavanje radi stručnog usavršavanja, zaposlit ćemo jednu osobu na određeno vrijeme na teret općinskog proračuna, da naši građani napokon i formalno postanu vlasnici svojih kuća, kaže načelnik Filić. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.