Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Županija

Sjedište Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u Virovitici!

        19.02.2003.         3425 pogleda
Sjedište Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u Virovitici!
VIROVITICA, 19. veljače - Najkasnije do 31. ožujka Dom zdravlja Virovitica, Dom zdravlja Slatina i Dom zdravlja Orahovica radit će kao jedinstvena zdravstvena ustanova pod nazivom Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, čije će sjedište biti u Virovitici, u Gajevoj 21, u prostoru gdje se sada nalazi uprava virovitičkog Doma zdravlja. Odlučilo je tako Poglavarstvo Virovitičko-podravske županije, uz glasove protiv Marijana Perića i Dražena Vujčića iz Slatine, te suzdržani glas Stjepana Kuruca iz Orahovice. Oni su, naime, ostali pri stavu da se trebao uvažiti slatinski zahtjev da sjedište novog doma zdravlja bude u Slatini.

Ti su se zahtjevi spominjali, a Marijan Perić je uoči sjednice svim članovima Poglavarstva podijelio i u pismenom obliku zaključke slatinskih gradskih vijećnika. No, izravno se o njima nije raspravljalo iako je rasprava bila najavljena za kraj sjednice, dakle, post festum, nakon što se već odluči o sjedištu!

Župan Ivan Begović nije propustio priliku da cijelu priču o slatinskim zahtjevima ponovno okarakterizira kao `politkanstvo` i još je jednom najavio da će oni koji su cijelu tu `igru` započeli `snositi posljedice`. Prepričao je i vlastito viđenje nedavnog sastanka sa slatinskim liječnicima, na koje je, tvrdi, gradonačelnica neovlašteno pozvala i slatinske gradske vijećnike i članove Gradskog poglavarstva. Župan misli da je svojevrsni incident koji se dogodio nakon što je oduzeo riječ doktoru Goranu Stipeču bio unaprijed `režiran`. Aplauz kojim su oni koji su napustili taj skup ispraćeni protumačio je kao znak podrške ostalih liječnika Elaboratu i predloženoj koncepciji primarne zdravstvene zaštite jer, tvrdi, oni su se u kasnijoj raspravi čak `zahvalili` što je takav dokument izrađen i potakli da se on što prije ostvari. Zamjenik župana Dražen Vujčić je upozorio da je to tek jedna strana priče i da je za potpun informaciju članovima Poglavarstva možda trebalo pozvati i slatinsku gradonačelnicu da da svoje obrazloženje. Indikativna je još jedna županova rečenica: ona glasi da će Poglavarstvo Virovitičko-podravske županije privremenom ravnatelju županijskog Doma zdravlja, a to je, da vas podsjetimo, Tomislav Boban, sadašnji ravnatelj Doma zdravlja Slatina, dati rokove za ostvarenje svega onoga što je u Elaboratu zapisano i tražit će od njega da se izjasni može li to učiniti. `Ako ne može, morat će odstupiti`, kazao je župan Begović. Tu rečenicu možda bi bilo dobro zapamtiti jer iza nje se vjerojatno krije mnogo više nego sumnja župana u sposobnosti čovjeka koji je odlukom Županijskog poglavarstva imenovan na funkciju privremenog ravnatelja koji treba oživotvoriti ideju Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije.

Jedini koji je dao pravo Slatinčanima da traže sjedište doma zdravlja je Željko Čupen iz Pitomače. On je, kaže, za to da sjedište bude u Virovitici ali je protiv da se Slatini osporava takvo demokratsko pravo. Na njegovo pitanje objašnjena je i nejasnoća oko vlasničkih odnosa prostora u kome će, kako je to danas odlučilo Poglavarstvo, biti sjedište Doma zdravlja. `Problema neće biti jer postoji diobena bilanca bivšeg virovitičkog Medicinskog centra, a sada se odluke iz toga provode i kroz katastar i gruntovnicu`, objasnila je ravnateljica Opće bolnice dr. Ljiljana Valnečak-Tonković.

Na kraju rasprave o sjedištu Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije župan Ivan Begović je još jednom ocijenio da su zahtjevi koji su stigli iz Slatine zapravo napad na sjedište Virovitičko-podravske županije, dakle, Viroviticu i da se nada da će sada, kada je odlučeno o sjedištu, slatinski političari početi prikupljati političke poene na nekim drugim, kako je to župan rekao, `važnijim pitanjima za život građana`. U nastavku sjednice Poglavarstvo je dalo pristanak da župan potpiše ugovor s ministrom zdravstva o uređivanju međusobnih prava i obveza te uvjetima za sanaciju dugovanja zdravstvenih ustanova koje su sada u vlasništvu Županije. Županija će na ovaj način u potpunosti preuzeti odgovornost za rad zdravstvenih ustanova, a ono što je također važno, nakon što župan i ministar stave potpis na ovaj dokument Hrvatski zavod zdravstvenog osiguranja otpisat će Virovitičko-podravskoj županiji 6,5 milijuna duga za neplaćeni doprinos za zdravstveno osiguranje. Nakon toga sa županijskog proračuna bit će skinut veliki teret i moći će čak ići i u kreditna zaduženja (između ostaloga i za automobil!)

Odlukom Poglavarstva krenulo se u još jedan bitan korak u reformi zdravstva: objedinjavaju ljekarni u jedinstvenu ustanovu! Prihvaćena su danas očitovanja upravnih vijeća domova zdravlja iz Virovitice i Orahovice kojim oni izdvajaju ljekarničku djelatnost iz ovih zdravstvenih ustanova i prenose ih u jedinstvenu županijsku ljekarničku ustanovu. Radna grupa koja je radila elaborat o primarnoj zdravstvenoj zaštiti dobila je zadatak da sada, u skladu sa zakonskim uvjetima i mogućnostima, naprave i plan osnivanja takve jedinstvene ljekarničke ustanove. Članovi Županijskog poglavarstva bili su na kraju zasjedanja vrlo široke ruke: iz tekuće rezerve podijelili su čak 18.000 kuna! Najviše, 6.000 kuna dobili su virovitički gimnazijalci koji idu u Belgiju na kongres `Mladi za vodu`, po 5.000 kuna dobio je slatinski muški rukometni klub i Šahovski klub Virovitica, a 2000 kuna udruga umirovljenika iz Korije. `Odradili` su i neke kadrovske križaljke: umjesto Dragutina Hrale, predsjednik Upravnog vijeća slatinske Ljekarne sada će biti njegov stranački kolega iz HSS-a Josip Rastija, a župana Begovića će u bolničkom Povjerenstvu za nabavu zamijeniti stranački kolega Mato Verić iz Virovitice.

Dogodio se i jedan presedan: na prošloj sjednici članica Poglavarstva Marija Radijevac iz SDP-a je spomenula priču da je u Općoj bolnici Virovitica rashodovan skupi ultrazvučni ginekološki aparat i da je isti prodan privatnom ginekologu koji ga je popravio i dalje ga koristi. Kako je jedini privatni ginekolog ne samo u Virovitici nego i u Županiji suprug ravnateljice Opće bolnice ona se osjetila uvrijeđenom, tim više što to, kaže, nije istina pa je uz pismeno na sjednici dala i usmeno obrazloženje. Izazvalo je to podužu raspravu koja je u jednom trenutku krenula i u smjeru treba li na ovaj način rješavati takve dileme ili je dovoljno bilo samo pismeno obrazloženje koje je gospođa Radijevac prihvatila i za nju je tu, kaže, cijela rasprava završila. Unatoč tome, rasprava se itekakva vodila između ostaloga, i tome je li uopće ispravno da članovi Poglavarstva javno iznose takve podatke, ne navodeći im izvora.

Presedan bilježimo za povijesne anale.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Županija