Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Suhopolje

Sitniš iz Fimi medije

  Sanja Midrić/Novi list           20.03.2012.         2457 pogleda
Sitniš iz Fimi medije

Kad čovjek promatra stvar u kontinuitetu od ovih 20 godina, to jučer započeto suđenje za Fimi mediju nije ništa drugo nego čista komedija. Pohvalno je, naravno, to da je izveden na optuženičku klupu HDZ kao entitet zajedno s jednom skupinom svojih dičnih članova na čelu sa Ivom Sanaderom te glavnim carinikom Mladenom Barišićem i njegovom vjernom ljubovcom Nevenkom Jurak.

Kako je izračunala optužnica, ta je ekipa opelješila državu za 70 milijuna kuna, što za račun cosa nostre preko koje su vladali Hrvatskom, što za svoje džepove. Red je, znači, da lopuže dobiju po nosu, i radi njih kao takvih, a i da se opomenu drugi, i tu je sve pet. Problem je, međutim, u tome što danas, nakon svega, nikoga ne može ni jedan posto umiriti optužnica za pišljivih desetak milijuna eura, niti ovo suđenje ikome može djelovati kao jedan stvarno ozbiljan događaj u vezi s ostvarivanjem pravde.

Dobro, možda ćemo se stvarno lijepo zabaviti kad budemo gledali bivšeg premijera kako se koprca u optužbama za korupciju kao žuto pile u kučinama. Ali, dajte molim vas, koga još može utješiti utjerivanje te minorne svotice koja ne bi zavila u crno ni malo jaču tvrtku? Kakva je zadovoljština taj sitniš za hrvatske građane koji dva puna desetljeća rintaju da raznorazni tipovi iz HDZ-a mogu kontinuirano pljačkati sve po spisku? Jasno: nikakva.

Umjesto ove optužnice za Fimi mediju, trebalo bi napisati jednu drugu optužnicu za svih ovih 20 godina pa da onda svedemo račune za sve što je u nepovrat isparilo iz kase na ovaj ili onaj način. E, to bi bio posao, a ovo djeluje kao farsa.

Mooolim? Tužit će me jer blatim HDZ, »stranku od 220.000 poštenih članova«, kako vole isticati ovi iz njihovog vodstva? Ne vjerujem da hoće. Jer ni po muke pobrojiti njihove poznate vitezove i domoljube od 90-ih do danas, koji su jednu ruku držali na srdašcu za Hrvatsku, a drugom su grabili što god se ugrabiti dalo.

Pa možemo krenuti polako, od Zagorca, Kutle, Tuđmana i Pašalića, Granića, Žužula i ženice mu Tatjane, do Sanadera, Nevena Jurice, Ježića, Mačeka, i tako dalje, i tako dalje, i nećemo završiti nikad jer tih je kod njih bilo na vagone. Evo sada, na primjer, izlaze nezgodne stvari o Fioliću i Čobankoviću, a tko zna o kome će još nakon toga.

I nitko se tome više ne čudi jer HDZ je stvorio takav okvir u kojem su se jatili prevaranti i lopovi, i to u svim sferama od gospodarstva, do sporta i diplomacije. I bilo ih je stotine i stotine, u svim ligama, u selu i u gradu, na sjeveru i na jugu. Vižljasti HDZ-ovci su k tome imali zetove i kumove, prijatelje s nogometa i ljubavnice, pastorke i obiteljske liječnike preko kojih se radilo sve u šesnaest. Modeli su bili nebrojeni. Bujali su poticaji, lažne mirovine, fiktivne kupoprodaje, transferi na Kajmanske otoke, šverc, zamračivanje preko ortačkih društava, šleperi nafte koje nitko nije vidio, fantomski manjkovi iz robnih rezervi...

Da je Hrvatska opljačkana za samo 70 milijuna kuna, gdje bi bio kraj našoj sreći? Ne bi ovi momci za to prljali ruke. Zato stvarno ne možemo uživati u ovom procesu.

Komentar Sanje Modrić,  Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Suhopolje