Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

Širokopojasni internet: Slatina samostalno nastavlja projekt

  Petar Žarković/glasslavonije.hr           04.08.2018.         2077 pogleda
Širokopojasni internet: Slatina samostalno nastavlja projekt

Prije desetak dana u Čađavici je potpisan sporazum između Virovitičko-podravske županije i osam općina na slatinskom i orahovačkom području o zajedničkoj izradi projekta Pristup šrokopojasnom internetu. Time su općine Čađavica, Sopje, Voćin, Mikleuš i Nova Bukovica odustale od sporazuma sklopljenog s Gradom Slatinom 2016. godine, a općine na orahovačkom području Čačinci, Zdenci i Crnac nisu ni imale sporazum s Orahovicom.
Osam općina opredijelilo se za investicijski Model B, što znači da će općine izgraditi mrežu s 85 posto sredstava fondova Europske unije, a 15 posto osigurat će same. Tako će općine biti vlasnici infrastrukture i moći će se same preko natječaja opredjeljivati za operatere koji bi se tom mrežom služili i prihodovati financijska sredstva za sebe. Vrijednost investicije procijenjena je na oko 70 milijuna kuna.
Iz Grada Slatine, međutim, stiglo je priopćenje u kome stoji da Grad i općine na slatinskom području do sastanka održanog 9. srpnja 2018. nisu imali nesuglasica oko izbora modela financiranja izgradnje širokopojasne infrastrukture. Nacrt Plana razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI) izrađen je početkom 2017., i sve općine prihvatile su Model A, koji prema analizi donosi najviše ekonomske koristi. Taj model prihvaćen je i u veljači 2018., a do promjene je došlo tek početkom srpnja. Općine su tada zatražile da Grad Slatina prihvati Model B, a nakon toga su i pisanim putem zatražile raskid sporazuma.
Grad Slatina podsjeća da je nacrtom PRŠI-ja Slatina obuhvaćeno cijelo administrativno područje općina sa svim adresama, a ne samo općinska središta, da u Modelu A jedinice lokalne samouprave ne sudjeluju u financiranju izgradnje mreže vlastitim sredstvima, ali ni u rizicima, ne postaju vlasnici mreže, ali ostvaruju prihode na temelju naknade za pravo puta koju su operateri dužni plaćati za infrastrukturu izgrađenu na javnim površinama. U Modelu B općine sudjeluju u financiranju i postaju vlasnici mreže, ali snose i velike rizike, navode iz Grada. Udjel financiranja, dodaju, vjerojatno će biti između 20 i 35 posto, znatno više od najavljenih 15 posto. "Financiranje, projektiranje i građenje tako zahtjevnog projekta i preuzimanje takvih rizika nisu spremne preuzeti ni financijski bogatije jedinice lokalne samouprave", stoji u priopćenju Grada Slatine, uz napomenu da na području Hrvatske oko 90 posto PRŠI-ja preferira Model A. Slatina projekt nastavlja samostalno.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti