Brojni građani zapjevali Moja domovina i zapljeskali svim hitnim službama
Petrov: Mjera nadzora mobitela zadire u prava i privatnost građana
Zrak u Hrvatskoj i dalje vrlo loše kvalitete, koncentracija čestica u opadanju
Božinović: Nikome ne pada na pamet ograničavati ljudska prava
Stožer: 56 novih slučajeva koronavirusa, šesti bolesnik preminuo
HUP: Vlada hitno mora donijeti nove mjere po principu nula prihoda, nula rashoda
Prijeti globalna nestašica kondoma

  Aktualnosti

Širokopojasni internet: Slatina samostalno nastavlja projekt

  Petar Žarković/glasslavonije.hr           04.08.2018.         1421 pogleda
Širokopojasni internet: Slatina samostalno nastavlja projekt

Prije desetak dana u Čađavici je potpisan sporazum između Virovitičko-podravske županije i osam općina na slatinskom i orahovačkom području o zajedničkoj izradi projekta Pristup šrokopojasnom internetu. Time su općine Čađavica, Sopje, Voćin, Mikleuš i Nova Bukovica odustale od sporazuma sklopljenog s Gradom Slatinom 2016. godine, a općine na orahovačkom području Čačinci, Zdenci i Crnac nisu ni imale sporazum s Orahovicom.
Osam općina opredijelilo se za investicijski Model B, što znači da će općine izgraditi mrežu s 85 posto sredstava fondova Europske unije, a 15 posto osigurat će same. Tako će općine biti vlasnici infrastrukture i moći će se same preko natječaja opredjeljivati za operatere koji bi se tom mrežom služili i prihodovati financijska sredstva za sebe. Vrijednost investicije procijenjena je na oko 70 milijuna kuna.
Iz Grada Slatine, međutim, stiglo je priopćenje u kome stoji da Grad i općine na slatinskom području do sastanka održanog 9. srpnja 2018. nisu imali nesuglasica oko izbora modela financiranja izgradnje širokopojasne infrastrukture. Nacrt Plana razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI) izrađen je početkom 2017., i sve općine prihvatile su Model A, koji prema analizi donosi najviše ekonomske koristi. Taj model prihvaćen je i u veljači 2018., a do promjene je došlo tek početkom srpnja. Općine su tada zatražile da Grad Slatina prihvati Model B, a nakon toga su i pisanim putem zatražile raskid sporazuma.
Grad Slatina podsjeća da je nacrtom PRŠI-ja Slatina obuhvaćeno cijelo administrativno područje općina sa svim adresama, a ne samo općinska središta, da u Modelu A jedinice lokalne samouprave ne sudjeluju u financiranju izgradnje mreže vlastitim sredstvima, ali ni u rizicima, ne postaju vlasnici mreže, ali ostvaruju prihode na temelju naknade za pravo puta koju su operateri dužni plaćati za infrastrukturu izgrađenu na javnim površinama. U Modelu B općine sudjeluju u financiranju i postaju vlasnici mreže, ali snose i velike rizike, navode iz Grada. Udjel financiranja, dodaju, vjerojatno će biti između 20 i 35 posto, znatno više od najavljenih 15 posto. "Financiranje, projektiranje i građenje tako zahtjevnog projekta i preuzimanje takvih rizika nisu spremne preuzeti ni financijski bogatije jedinice lokalne samouprave", stoji u priopćenju Grada Slatine, uz napomenu da na području Hrvatske oko 90 posto PRŠI-ja preferira Model A. Slatina projekt nastavlja samostalno.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.