Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Novinarstvo i mediji

Siniša Prpić obilježio Dan slobode medija: Novinarkama ruže a urednici Informativnog centra - i kaktus

  Iva Anzulović           04.05.2021.         1164 pogleda
Siniša Prpić obilježio Dan slobode medija: Novinarkama ruže a urednici Informativnog centra - i kaktus

Na svjetski Dan slobode medija, virovitički su novinari primili poziv višegodišnjeg gradskog vijećnika i ovogodišnjeg kandidata za gradonačelnika Virovitice Siniše Prpića (HSPD) na konferenciju za tisak. "Povodom svjetskog Dana slobode medija, još jednom čestitam novinarkama i novinarima njihov dan, osobito onima koji su pod cijenu sukoba sa aktualnom vlašću, pod cijenu otkaza, pod cijenu odlaska na sudove zastupali istinu", rekao je u početku svog obraćanja Prpić te i "čudno pohvalio onaj dio pravosuđa koji je odbacivao tužbe koje su se odnosile novinarke i novinare" podsjetivši kako je njegova stranka uvijek, kao i on osobno, bio oštro protiv sudskog progona novinara. Početkom ove godine, naime, Prpić je kao gradski vijećnik jedini održao konferenciju za medije kako bi javno pozvao serijskog tužitelja Tomislava Tolušića da stane sa svim svojim sudskim progonima novinara.

SLOBODA NOVINARSTVA U VLADAVINI STRAHA

Prije samog početka konferencije, Prpić je nazočnima podijelio ruže no glavnoj urednici Informativnog centra Virovitice Mariji Lovrenc poklonio je i mali kaktus.

Nakon što je u četvrtak na Gradskom radiju gostovao u emisiji organiziranoj od strane Hrvatskog novinarskog društva (HND) te Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u sklopu projekta "Lokalni mediji građanima a ne lokalnim šerifima", Prpić je i ovog puta istaknuo važnost novinarskog ceha te njegovu neizostavnost u razvoju demokratičnog društva.

"Uloga medija je vrlo važna. Mediji mogu formirati javno mnijenje do mjere da to utječe na neke izbore, da to utječe na formiranje vlasti a onda samim time i na poluge vlasti. Važan je edukativni karakter novinarskog rada; od situacije u prometu, komunalnih djelatnosti, zaštite okoliša, bilo čega. Nemjerljiv je doprinos novinara u toj cijeloj priči."

Poznatog kao žestokog i uvijek argumentiranog kritičara načina upravljanja gradom aktualnog gradonačelnika Ivice Kirina i njegove stranke HDZ, Prpića smo ovom prilikom upitali što je razlogom isključivo njegove osobne kontinuirane otvorenosti prema novinarima. "Strah", bio je njegov odgovor. "Viroviticom, bastionima HDZ-a, caruje strah. Strah od gubitka radnog mjesta, strah da se radno mjesto ne dobije, strah za egzistenciju. U filmu Michael Moora Sicko imate izjavu jednog kongresmena koji kaže; Ako želite negdje vladati pedeset godina, samo uvedite strah i beznađe. To ne treba biti tako ali ja držim da je tako, to je moje mišljenje. To je posljedica 18 godina vlasti HDZ-a u ovom gradu. Punoljetnost političku smo doživjeli i nadam se da su Virovitičani politički odrasli, postali punoljetni i da će to promijeniti".

Kritički se osvrnuo na rad ICV-a koji je 25% u vlasništvu Grada Virovitice koji se financira iz gradskog proračuna. Kao javnom servisu svih građana Virovitice, Prpić mu je ovom prilikom, pred njegovom glavnom i odgovornom urednicom Marijom Lovrenc, zamjerio manjak pluralizma istaknuvši kako unatrag četiri godine članovi oporbenih stranaka nisu bili niti jednom pozvani na nedjeljne emisije na Radio Virovitica dok je Ivica Kirin gostovao pedeset puta godišnje. Izrazio je nadu da će nakon izbora 16.svibnja novinari "prodisati" od cenzure, odnosno, autocenzure.

JAVNI SERVIS BEZ PRAVA JAVNOSTI

Tom je prilikom, u svom prvom upitu, Marija Lovrenc ustanovila kako se sve sjednice Gradskog vijeća prenose na radiju te je upitala Prpića je li joj se unatrag te četiri godine ijednom javio tražeći termin za emisiju. "Ono što smo mi na aktualnom satu rekli u jednoj ili dvije minute nije isto kao što bi imali reći u polusatnoj emisiji ili u punih sat vremena na radiju. I za oporbu i za vlast je jako dobro da imaju novinare koji im stalno postavljaju pitanja. Citirati ću Ivicu Kirina koji je nedavno rekao da 'što mi imamo raditi na radiju Virovitica' i u toj njegovoj izjavi je sve posve jasno", ustanovio je Prpić. Na konstataciju Lovrenc "kako se o ICV-u priča a nju kao urednicu nitko ništa ne pita", Prpić je ustanovio kako je u pravu i kako je time sama potvrdila ono što i on sam tvrdi - kako javni servis svih građana Virovitice nije javan već je poluga vlasti HDZ-a. "U nedavnoj emisiji na Gradskom radiju koja je bila u organizaciji HND-a, Ivica Kirin je izjavio kako ste ga prali kao novinarka Večernjeg lista. Kritizirali ste ga, dakle, do dolaska na ovo radno mjesto.", konstatirao je Prpić.

Kako javni servis ne bi bio polugom vlasti, bilo koje, Prpić rješenje vidi isključivo u odgovornom radu urednika i novinara kojima, smatra, nitko ne smije ni na koji način sugerirati ili diktirati način rada. "Strah vlasti od novinara je dobar, to je dobro, zdravo. Novinari su ti koji moraju pitati, koji moraju biti sa druge strane političara i vlasti i oporbe te propitkivati stalno naš rad jer nas na taj način usmjeravaju." Financiranje lokalnih medija vidi kroz natječaje i projekte koje bi ocjenjivala struka, smatrajući "novac građana svetinjom koja se ne može olako dijeliti kako to Ivica Kirin radi".

Svjetski dan slobode medija, inače, obilježava se od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog Dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, odnosno, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom - zaštititi temeljnih prava slobodnog tiska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji