Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Siniša Prpić: Nedopustivo je da se javnim novcem saniraju "divlja odlagališta" koja to nisu

  Iva Anzulović           02.06.2021.         2891 pogleda
Siniša Prpić: Nedopustivo je da se javnim novcem saniraju "divlja odlagališta" koja to nisu

Na zapadnom prostoru nekadašnje vojarne u srijedu je konferenciju za medije sazvao gradski vijećnik (HSPD) Siniša Prpić kako bi novinarima ukazao na pozadinu prve odluke novog saziva gradskog vijeća. Odmah po dolasku podijelio je svima okupljenima papire na kojima piše pravna definicija ilegalnog, "divljeg" odlagališta. Zakon, tako, definira ilegalna (divlja) odlagališta otpada kao "sve površine izvan službenog odlagališta na koje je nepoznata osoba odložila otpad". Naglasivši nekoliko puta kako je upravo termin nepoznate osobe ključan moment teme njegove konferencije, pokazao je mjesta gdje su do prije dvije godine bili manji objekti koji su srušeni dok su svi ostaci tih ruševina odvezen nekoliko stotina metara dalje u smjeru azila za pse. Upravo tu hrpu otpada od ruševina Gradsko vijeće je na nedavnoj sjednici prihvatilo kao "divlje" odlagalište dok je Prpić precizno pojasnio zašto to ono nije.

TERMINOLOGIJA KOJA ČINI RAZLIKU

Nadomak brda otpada visokog desetak metara održao se drugi dio konferencije gdje je Prpić objasnio razliku između zakona i bezakonja, između iznosa većeg od dvjesto tisuća kuna privatnog i javnog novca. "Ivica Kirin i HDZ su ponovno obmanuli Virovitičane i ovaj saziv gradskog vijeća kao što su obmanuli i prije četiri godine onaj saziv gdje smo ostali bez 17 milijuna kuna" upozorio je Prpić i pojasnio; "HDZ je hitno sazvao sjednicu i to ovu radnu sjednicu na kojoj je tražio podršku ruku svojih vijećnika a na kraju je dobio i, na žalost, od debele većine oporbenih vijećnika za donošenje odluke za sanaciju ovdje u prostoru vojarne divljeg odlagališta. Naime, ovdje se uopće ne radi o divljem odlagalištu. Kako tumačiti izjavu gospodina Sabe, pročelnika za komunalne djelatnosti, da je ovdje dovezeno pet i pol tisuća kubika građevinskog otpada a da ne vide ni vatrogasci, ni vježbači ni ljudi koji dolaze u azil? Nije mogao netko nepoznat porušiti zgrade i prevesti svu građu ovdje - taj "netko" je morao biti netko jako poznat gradskoj vlasti i Ivici Kirinu. Ona pitanja koja bih ja postavio sada vezano za ovu prevarantsku odluku su slijedeža - tko je taj, ili tko su te osobe koje su dovezle ovo ovdje i napravile privremeni deponij? Tko su te osobe i jesu li imale suglasje od gospodina Kirina za ovakav potez? Na samoj sjednici gradskog vijeća očitovao sam se kako ćemo pratiti pozorno tko će se javljati na natječaj vrijedan 690 tisuća kuna na što je meni Ivica Kirin rekao kako će on mene pratiti u šumi, na mom poslu. Moj posao je da pitam i propitkujem a ova sanacija je zamotana u financiranje iz EU fondova od kojih 276 tisuća ipak ide iz džepova Virovitičana ali i svih nas jer i mi punimo taj EU fond godišnjim iznosom preko tri milijarde kuna", ustvrdio je Prpić. "Kako je moguće pet i pol tisuća kubika ovdje nabacati a da to nitko nije vidio? Ovo se jedino može zvati privremenim deponijem koji je dozvoljen ali ovo nije divlje odlagalište kako ga je nazvao Kirin".

Kako bi provjerili, za svaki slučaj, je li itko nazvao komunalnog redara, gospodina Tomislava Mikulića da bi prijavio odlaganje otpada nadomak azila, nazvali smo ga te nam je potvrdio kako nije primio nikakvu prijavu vezanu uz taj otpad. "Ne krivim ja Virovitičane niti sebe niti ikoga - pa tko bi reagirao da dođe ovdje i vidi kako bageri usred dana ruše objekte te prevoze građevni otpad na ovu hrpu iza mene? I vi ste rekli kako ste to uočili pa vam nije palo na pamet da zovete komunalnog redara jer ste pretpostavili kako se to radi uz suglasnost lokalnih vlasti",

Kako bi ovom slučaju otkrili počinitelja i istražili opravdanost odluke Gradskog vijeća o saniranju pod definicijom "divljeg" odlagališta, odlučili smo istražiti sa svjedocima sjeća li se netko natpisa na bagerima koji su danima rušili objekte i navažali otpad na livadu. Prve smo, po završetku konferencije, upitali vatrogasce koji su bili u svojoj postaji no niti jedan od trojice se ne sjeća natpisa na bagerima.

"Sama konstituirajuća sjednica je sazvana samo zbog ove točke, to je nama rečeno. Golo Brdo, Rezovac i Jasenaš bi za 180 tisuća kuna bili svi zbrinuti što se otpada tiče i mogli su se ovim natječajem također uključiti ali na taj moj prijedlog ja sam dobio odgovor kako će me se pratiti u šumi", zaključio je Prpić.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija