Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Siniša Prpić Kirinu: Ni tri don Mattea Vam ne mogu pomoći

  Goran Gazdek           27.06.2019.         9252 pogleda
Siniša Prpić Kirinu: Ni tri don Mattea Vam ne mogu pomoći

Gradski vijećnik Siniša Prpić (HSPD) godinama je, najglasnije među oporbom, upozoravao na pogubnu politiku vođenja grada koju u ime HDZ-a predvodi gradonačelnik Ivica Kirin što je na kraju dovelo do nezapamćene krađe najmanje 17 milijuna kuna i nerazjašnjene smrti mladog pročelnika Siniše Palma, žrtve pogrešnog, interesnog i pohlepnog kadroviranja.

Na neke od tih upozorenje predsjednik Hrvatske stranke prave države podsjetio je na izvanrednom Aktualnom satu redovne sjednice Gradskog vijeća, posvećenog samo jednoj temi – novoj blamaži gradske uprave koja je definitivno Virovitici zacementirala epitet grada slučaja.

Donosimo najzanimljivije dijelove Prpićevih zapažanja i pitanja. U cijelom govoru najviše se obračao gradonačelniku Kirinu. Evo što mu je rekao.

Koliko pokvarenosti treba da se izlije pred naše noge i kako je do neprepoznatljivosti dovedena suština prevare?

Prvo vam moram reći: svaka vam čast gradonačelniče, vi imate želudac. Imam osjećaj kao da sam ja nešto kriv, vjerujte mi. Drugo, ja bih stavio radni naslov i formulirao pitanje zbog građana: niste tema vi, nego građani Virovitice. Postavio bih pitanje koje stane u dva stiha mog omiljenog pjesnika koji kaže: Koliko pokvarenosti treba da se izlije pred naše noge i kako je do neprepoznatljivosti dovedena suština prevare? Jer, ovdje je prevarena kompletna Virovitica, gađani su prevareni. Pitanje je da li i oni koji su glasali za vas, danas misle ovako kao što vi govorite?

Zatražite obdukciju, Virovitičani nisu ubojice

U jednom prijateljskom razgovoru sam vam rekao: Učinite kao gradonačelnik nešto za sebe, nemojte si stalno pucati u nogu. Ovo što se događa na ICV je protiv vas. Piše navodni suicid! Pa nisam to ja napisao, to je pisao netko do vas. Prije 15 godina na virovitičkoj Bilogori. Čovjek izvrši suicid. Bio je kockar – tih, miran povučen. Sve isto. Policija je izvršila obdukciju bez da je pitala obitelj. Ja vama sad kažem ovdje zbog jedne loše slike, glembajevštine: ako smo varalice, mi Virovitičani nismo ubojice. I nemamo gradonačelnika ubojicu, siguran sam da nemamo. Onda odite do MUP-a i kažite: Ja gradonačelnik želim da se provede obdukcija. Da tu crnu sliku maknemo sa sebe i da kažemo gotovo je. Jer ja ne želim vjerovati da se to dogodilo. Mene je sram pred Hrvatskom. Da se čovjek koji ima 100 godina i slučajno se zove Joža Manolić popikne i zbog toga umre radila bi se obdukcija. Jer puno zna.

Onaj koji nije dio rješenja taj je dio problema i ima da ode

Govorim kao prijatelj, jer ja sam vam ovdje bio prijatelj, a vi ste u meni deset godina vidjeli neprijatelja. I danas ću vam biti prijatelj. I podsjetit ću vas na sve ono što vam govorio. Nisam pametan poslije bitke, ali Vas pitam, ne želeći vrijeđati. Odgovor na gotovo svako pitanje glasio bi da.

Jesam li Vas s ove govornice upozoravao kad ste smjenjivali gospođu Grbac, višegodišnju pročelnicu i iskusnog financijaša i kad ste objedinjavali odjel za financije i gospodarstvo? Jesam li Vam rekao nemojte na leđa tako mladog čovjeka, u ono dona 35 godina, stavljati tako veliku odgovornost i davati mu tako veliku moć?

Jesam li krajem prošle godine, ovdje s ove govornice, pokušao dobiti odgovor za kreditno zaduženje Grada Virovitice. Izašao je Siniša Palm. Na žalost, moj imenjak nije adekvatno odgovarao pa sam tražio da mi dopunski odgovori. Nemušto se odgovaralo, a kada sam na to reagirao meni se ovdje govorio da sam ekonomski i financijski nepismen i da nemam pojma o roll up kreditima.

Jesam li Vas početkom ove godine upozoravao i molio da nedjeljom u emisijama ICV na radiju dođe i oporba i da sudjelujemo u raspravi zato što možda imamo naše viđenje upravljanjem proračuna. Citirat ću Vam što ste mi tada rekli: da bi mi tamo lupali gluposti, i da tamo nemamo što raditi. To ste za ovom govornicom rekli oporbenim vijećnicima.

Sa ove govornice sam pitao prošle godine: da li je moguće da nadzorni inženjer u projektu obnove dvorca daje ostavku ne želeći potpisivati situacije za radove koje nisu izvršeni ili koji nisu izvršeni adekvatnim materijalom. Častan čovjek, nisam spominjao ime. Dobio sam odgovor, ne od Vas, ali Vi znate od koga: Onaj koji nije dio rješenja, taj je dio problema i ima da ode. Da, to je rekla Vaša pročelnica Đurđa Aragović.

Gospodine gradonačelniče, kao vaš veliki politički neprijatelj, sjetite se prije deset godina jesam li Vas za ovom govornicom upozoravao na Centar za gospodarenje otpadom u Jasenašu?. Jesam li Vam rekao da se 30 metara od pravoslavnog groblja ne gradi centar? Jesam li Vam rekao nemojte to činiti da ne zatrujemo vodu u Bilogori. Trebalo vam je četiri –pet godina da kažete: je, u pravu si.

Jesam li vam rekao za Ulicu Mile Budaka prije deset godina?

Kasnite, stalno kasnite.

Siniša Palm je bio Vaš izbor

Vi ste slično doživjeli od jednog čovjeka koji je bio stariji od Vas. Po meni nepoštenog, koji Vas je doveo u situaciju da dan danas imate problem. On je zadnje smeće, zato što je Vas, mladog čovjeka doveo u tu situaciju. Ne kažem da je ovo isto, ali Vas je doveo do toga da teško breme nosite na sebi.

Ni tri Don Mattea Vam ne mogu pomoći

Vi ostavku koliko vidim ne namjeravati dati. Ali ni tri don Mattea Vam ne mogu pomoći. Neće ići, vidjet ćete. Imat će te problem sa Zagrebom. Ali dobro. Razumijem da se branite, ali nemojte smetnuti s uma, da ukoliko ostajete, svaki puta kada budete govorili imat ćemo sliku Siniše Palma i 17 milijuna kuna. Ostanite vi gradonačelnik još dvije godine, nama kao oporbi dobro, ali se toplo nadam da će HDZ napokon izgubiti, Ako odlazi on onda odlaze i dogradonačelnici. Onda treba i nas sve raspustiti. Zato što ne želim da se ovog čovjeka odreknete kao Sanadera. I da kažete: Nema problema otišao, a mi dobri smo ostali.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

corvus
28.6.2019. 15:02
Moj fokus je na sadržaju članka, komentare ne želim analizirati niti komentirati.
…u javnost je potrebno pustiti ovakve članke, jer vjerujem da će čitatelji („slobodni“), a ponajviše mladi ljudi, nasljednici, iz „mentalnog sklopa“ izbaciti izlizan i potrošen izraz „svi političari su isti“…
Survive
28.6.2019. 8:45
Virovitička oporba je zbrda zdola skupljen orkestar. Netko vam je isključio zvučnike pa vas nitko ne čuje. Ovaj prilog i Matine opservacije više djeluju kao prijateljska ili "drugarska" kritika s malo pravih akcija.


Još iz kategorije Dossier Palm