Banner
Ministrica Vučković: Dobri rezultati u ribarstvu
INA donirala 900.000 kuna dječjim odjelima zdravstvenih institucija
Sabor: Rasprava oko hitnosti zakona kojim se osiguravaju besplatni obroci u školama
Jutarnji list: Za pripreme osmaša za nacionalne ispite traže i do 2900 kn
Večernji list: Privatnici - za isti novac obavili bismo 25 posto više pregleda
Stručnjaci upozoravaju: Privatizirani mirovinski sustav srlja u propast
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno

  Virovitica

Siniša Prpić: Izvješća gradonačelnika već dugo svrstavam u kategoriju "laka štiva prije spavanja"

  Goran Gazdek           28.09.2022.         3235 pogleda
Siniša Prpić: Izvješća gradonačelnika već dugo svrstavam u kategoriju "laka štiva prije spavanja"

Nakon ljetne stanke, ako izuzmemo svečanu sjednicu u povodu Dana grada, gradski vijećnici vraćaju se u vijećničke klupe. Jesen nam donosi nove izazove jer globalni problemi nameću nove režime i na lokalnim razinama. O najavljenim štednjama električne energije, virovitičkom gospodarstvu, radu gradonačelnika, epilogu krađe 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna i neučinkovitosti jalove oporbe razgovaramo s gradskim vijećnikom Sinišom Prpićem.

*Zbog znatnog poskupljenja energenata i nestabilnog stanja na tržištu, kao i naputaka Vlade o štednji, najavljeno je reguliranje javne rasvjete, službeno rečeno „s ciljem smanjenja rashoda za električnu energiju“. Zašto je bila potrebna svjetska kriza i vladin naputak da bi se, kao jedan od siromašnijih gradova, počeli ponašati domaćinski i tek sad gasiti nepotrebnu svjetlosnu raskoš u onome što je nekada bio Gradski park? Je li nam potrebna takva javna rasvjeta? Virovitica se počela razbacivati umjetnom svjetlošću u doba kad svi svjetski gradovi koji drže do ekologije zbog svjetlosnog zagađenja gase prekomjerne lampe?
- Upravo sam na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća podsjetio gradonačelnika da sam mu, još tamo 2003. godine, na sjednici koja se održavala u prostoru starog Vatrogasnog doma, predlagao uvođenje LED rasvjete, zbog mogućih ušteda i do 60 posto. Na posljednjoj sjednici, taj je prijedloga, ako se ne varam, jednoglasno usvojen. OK, bolje ikada, nego nikada. Dug je put od abdomena do onog dijela tijela iznad vrata, i „mi ga prolazimo šutke i u miru“, što bi pjesnik rekao.
*Imate li, kao gradski vijećnik, podatak kolikih su troškovi električne energije tog dijela grada računajući troškove za famoznu fontanu?
-
Nemam podatak koliko iznose troškovi za rasvjetu fontane i gradskog parka, preciznije, onoga što je od njega ostalo, no bahatost i rasipništvo te vrste svakako košta. Virovitičane, naravno. Kad ste već spomenuli bivši stoljetni park u središtu grada, bez imalo zle namjere, moram kao šumar ukazati na ogromne količine kisika koje je taj park stvarao, i u pravom smislu te riječi predstavljao „pluća grada“. O regulaciji (hlađenju) centra grada za vrijeme nesnosnih ljetnih vrućina u ova vremena globalnog zatopljenja, da ne govorim… Imao je naš stari park i upliva na demografsku politiku, jer u starom parku je uvijek bilo zagasitog prirodnog svijetla…. Danas, kad kakva mlađca uhvati „ljubavni pijev“, nema mu druge, nego s curom put ribnjaka i šume. A za to treba auto. Tko ga ima, naravno.

*Gradska vlast se pohvalila ovih dana da su virovitički poduzetnici na, kako su naglasili, VISOKOM 42 mjestu prema dobiti u konkurenciji 556 gradova i općina. Čestitke poduzetnicima, no po bruto društvenom proizvodu, što je jedini relevantni podatak kvalitete života, naša je županija i dalje na samom začelju. Nikako da dođemo bar na zlatnu sredinu, a logično bi bilo da težimo vrhu. Što nas to tako čvrsto vuče dnu?
-
Ako konstatiramo da se u Virovitici neto plaće zaposlenih kod poduzetnika, od mikro do velikih poduzetnika, kreću između 4.200 do 4.800 kuna, a imajući u vidu da je medijalana plaća u Hrvatskoj oko 6.500 kuna, dok prosječna seže do, za Mikeše, enormnih 7.500 kuna, jasno je da smo na samom dnu. Posljedice su nemilosrdne i jasne, a ogledaju se u gotovo 10 posto manje stanovnika Virovitice, te gotovo 20 posto manje građana Virovitičko-podravske županije, samo zadnjih deset godina, u usporedbi popisa građana 2011. i 2021. godine. Razlozi da smo u ovoj nezavidnoj situaciji leže u višedesetljetnom sputavanju razvoja poduzetništva zasnovanog na kompetencijama, trudu i poštenju. Upravo suprotno, osnovni uvjeti razvoja poduzetništva u ovom dijelu Hrvatske političko je podobništvo, gdje se posao uvjetuje pripadnošću „partiji“, pa i klanovima, sektama, rodovima i porodicama, unutar te same „partije“. Ako tome dodamo strah, beznađe i osjećaj bespomoćnosti pojedinca koji ne pripada navedenim grupacijama, formula za stagnaciju i dno je potpuna.

*Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća od srijede 28. rujna najavljeno je izvješće o radu gradonačelnika za prvu polovicu ove godine. Bit će zanimljivo čuti što će Ivica Kirin istaknutu u svom govoru na koji ćete vrlo vjerojatni imati neki komentar na licu mjesta. Kako Vi ocjenjujte njegov rad u tom razdoblju? Što je napravio dobro, što loše, a što je moglo biti bolje?
-
Izvješća gradonačelnika već dugo svrstavam u kategoriju „laka štiva prije spavanja“, pa tako kad on spominje ekologiju, ja vidim postotak razvrstanog, korisnog, otpada na 60 posto, a ne skoro dvostruko manje, kakav je trenutno u našem gradu. Kad govori o gospodarstvu i uštedama, ja vidim u funkciji termalni izvor vode u neposrednoj blizini Virovitice (Vukojevica). Vidim natkrivene bazene, manje račune za grijanje i osmijeh na licu „penzića“. Kada govori o poduzetništvu, recimo, vidim ukidanje prireza koji je sada 10 posto, plaćanje komunalne naknade 15 dana kasnije no trenutno. Vidim apsolutno korektne natječaje za radove u Virovitici, a ne da imamo svega par tvrtki koje se javljaju na njih jer su ostali digli ruke od istih. Želim se buditi u gradu u kojemu se ne krade, gdje ne može tek tako nestati 17 milijuna kuna, da ih se ne pronađe, a da krivac ne bude kažnjen…
Što je dobro učinjeno? Pa, svaki puta kad je na dnevnom redu dobar prijedlog, u mojoj je ruci zelena pločica. Nadam se dobroj suradnji vezano za Mjesni odbor Golo Brdo, a mogu reći da je gradonačelnik svojevremeno shvatio i podupro da smo zajednički nekim ljudima barem na neko vrijeme osigurali bolja primanja. Pohvalio bih i rad bivšeg vijećnika Čavarušića (Sveti Đurađ), koji se bori za svoje mještane. Cesta od Đurađa prema Šarenim mostovima, za svaku je pohvalu. Grad čine ljudi, bez njih ništa ne vrijedi. Ako nam oni odu, svi smo izgubili.

*Međutim, bez obzira na sve uspjehe i neuspjehe, priznanja i nagrade, lovorike i samohvale pitanje svih pitanja je što je s onih 17 milijuna ukradenih kuna? Osjeti li se nedostatak tog novca? Jesu li zbog toga stopirani neki projekti? I što je najvažnije hoće li i kada netko odgovarati?
- Grad je zadužen za više od 50 milijuna kuna, a na današnju sjednicu predviđene su nove odluke o mogućim kratkoročnim zaduženjima, i do dodatnih 20 milijuna kuna što znači da izvornog novca nema. Sedamnaest milijuna kuna, za koje ni danas ne znamo kuda su nestali, beskrajna je sramota, ne samo Kirina, unutarnjeg nadzora Grada, bivšeg saziva Gradskog vijeća, već i ministra Božinovića, MUP-a RH, pa ako hoćete i Plenkovića. U uređenoj demokratskoj državi, to se ne može i ne smije dogoditi. Kako to promijeniti? Pa jedini normalan i logičan put je onaj na izborima.Tko to može napraviti? Pa građani RH, odnosno Virovitice. Nova zagrebačka vlast trenutno ima puno problema. I ona Splitska. Ima tu puno nesnalaženja. No, u jedno sam siguran: ujutro, kada se Dinamovci, ili pak Hajdukovci probude, znaju da nisu pokradeni od novih vlasti. Aleluja!

*Zašto je virovitička oporba već godinama tako slaba, jalova i neučinkovita? Čak i na sjednicama Gradskog vijeće gdje se očekuje fajt djelujete kao mlaka vodica bez jasne strategije i cilja, a da ne govorimo o stranačkim aktivnostima, projektima i akcijama kojima bi zainteresirali javnost i skrenuli pozornost na stvarne probleme ovog grada i ponudili im ostvariva rješenja.
- Ne mogu prihvatiti konstataciju o „jalovoj oporbi“ u Gradskom cvijeću Virovitica, jer je činjenica da je HDZ ali i gradonačelnik Kirin, na zadnjim lokalnim prošlogodišnjim izborima ostvario jedan od svojih najslabijih rezultata do sada. HDZ i HSLS imaju tek tijesnu natpolovičnu većinu u vijeću, a Kirin je pobijedio u prvom krugu izbora za gradonačelnika, sa svega 120 glasova prednosti iznad natpolovične većine. Mogu samo konstatirati da je nesnalaženje oporbe, prvenstveno SDP-a, jednim dijelom pogodovalo tim rezultatima. Međutim, o tom dijelu oporbe nisam ovlašten govoriti, no moram ustvrditi da ni ja Vas nisam vidio na sjednicama Gradskog vijeća, ako se ne varam od 2019. godine, tako da izgleda da je jalovost i kod Vas uhvatila maha. HSPD i ja osobno, od početka novoga mandata u Gradskom vijeću, osim aktivnog sudjelovanja na sjednicama, održali smo pet tiskovnih konferencija na kojima smo ukazali na upitnost „divljeg odlagališta“ koje to nije bilo, a koje se trebalo sanirati novcem iz EU, odnosno građana Virovitice. Uslijedila je i prijava gradonačelnika OLAF-u. Upozoreno je na visoke cijene toplinske energije i alternativni termalni izvor. Sugeriran je jeftiniji pravac „spojne ceste“ Gajeva-Vinkovačka, stalo se na stranu poduzetnika prema kojemu se gradska tvrtka Flora nije ponašala u skladu s pozitivnim zakonima RH. Reklamiralo se i vino Apolitico, ni manje, ni više, u sred gradske vijećnice…. Obilazilo se i prigradska naselja, i dalje će se obilaziti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica