Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Siniša Brlas predstavio preventivni program iz naše županije na simpoziju o ovisnostima u Slavonskom Brodu

  hzzj/vn           20.11.2023.         1529 pogleda
Siniša Brlas predstavio preventivni program iz naše županije na simpoziju o ovisnostima u Slavonskom Brodu

Profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, predstavio je 16. studenoga 2023. godine stručnoj javnosti preventivni program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ na 11. brodskom simpoziju o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima koji je održan u Slavonskom Brodu. Ovo je jedan od najznačajnijih stručnih skupova o ovisnostima koji se održava u našoj zemlji, a često ima i međunarodna obilježja budući da na njemu povremeno gostuju i stručnjaci iz okolnih zemalja.

Preventivni program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ provodi se već treću godinu u Virovitičko-podravskoj županiji i na samom je završetku provedbe, nositelj programa je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a profesor Brlas je voditelj programa. Globalni cilj programa je osnažiti samozaštitne kapacitete mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja, dok su specifični ciljevi usmjereni educiranju mladih o štetnom djelovanja alkohola na zdravlje i ponašanje (osobito u prometu) i povezanosti pijenja alkohola i razvoja ovisnosti, osnaživanju međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te motiviranju mladih za volontiranje u zajednici i afirmiranje zdravih životnih stilova u slobodnom vremenu. Naglasak je, dakle, na prevenciji i suzbijanju pijenja alkohola mladih, jednog od rizika koji mlade uvode u svijet štetne zloupotrebe sredstava ovisnosti.

Predstavljanje ovog preventivnog programa ostalim stručnjacima u našoj zemlji dio je transfera znanja i iskustava nastalih u našoj županiji koji može i ostalima poslužiti kao primjer dobre prakse u području prevencije rizičnih ponašanja mladih. Aktivnosti, preventivni programi i postignuća stručnjaka za ovisnosti i mentalno zdravlje iz naše županije često se prikazuju kao primjeri dobre prakse diljem naše zemlje, pa i šire u regiji, što je pokazatelj kako se u Virovitičko-podravskoj županiji provode kvalitetne preventivne i ine aktivnosti usmjerene zaštiti zdravlja.

Ova je aktivnost ujedno i prigodni doprinos obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se svake godine obilježava između 15. studenoga i 15. prosinca.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje