Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Promet

Sindikat vozača Ministarstvu prometa: Uvedite red u prijevozu roba i putnika

        30.08.2012.         2050 pogleda
Sindikat vozača Ministarstvu prometa: Uvedite red u prijevozu roba i putnika

Potaknuti informacijama iz javnosti o poništenju natječaja, angažiranosti politike prilikom odabira kadrova, a ponajviše nedostupnosti Ministra pomorstva, prometa i infrastrukture osjećamo potrebu da širu javnost upoznamo sa viđenjem cijele situacije vezane uz navedeno Ministarstvo.

Sindikat hrvatskog vozača duže vrijeme upozorava na nezakonitosti u cestovnom prijevozu RH, među kojima posebno skrećemo pozornost na nezakonit obračun plaće vozača koji je u većini slučajeva vezan na postotak od izvršenog prometa ili se bazira na osnovu prijeđenih kilometara, što je u suprotnosti sa Zakonom o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, a direktno obvezuje vozače na prekomjernu vožnju, te samim time negativno utječe na sigurnost u cestovnom prometu.

Pored toga upozoravamo na nered na tržištu cestovnog prijevoza robe, obzirom da postoji određen broj prijevoznika kako robe, tako i putnika koji zapošljavaju vozače bez prijave koji su nerijetko u mirovini ili korisnici naknade za nezaposlene. Sve je to moguće i sve je to ustaljeni način rada, obzirom da resorno Ministarstvo nije u stanju kontrolirati ni banalnije nezakonitosti od ovih. Pod banalnim nezakonitostima smatramo višegodišnji rad nekih poduzeća koja vozilima registriranim za osobne potrebe obavljaju javni prijevoz, obavljanje prijevoza bez dozvola, a između ostalog i višegodišnje nezakonite radnje sa poništenim cemt dozvolama koje izdaje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, potpisane od strane Ministra, svakodnevno ovjeravane od strane državnih institucija, a zbog kojih prijevoznici u zemljama Europske unije ostaju bez teretnih motornih vozila koja se plijene nerijetko i na 3 mjeseca, uz plaćanje velikih novčanih kazni, prema našim saznanjima za prvi takav prekršaj 4.000, eura pa sve i do 12.000, eura.

Promjenom vlasti, očekivali smo i promjenu, naravno na bolje, na poštenije, čemu smo voljni dati i svoj doprinos, no međutim nismo uspjeli doći do traženog sastanka sa Ministrom Komadinom, jer se čovjek nakon nekog vremena razbolio.

Nakon imenovanja novog Ministra gospodina Siniše Hajdaš Dončić ponovili smo postupak, zatražili smo prijem, zatražili smo sastanak Ministra sa predstavnicima sindikata u cilju upoznavanja sa saznanjima koja posjedujemo, no međutim nismo dobili odgovor, a nismo na osnovu čega imali ni steći dojam da novi Ministar poduzima neke radnje vezano uz navedenu problematiku.

U cilju održavanja sastanka i upoznavanja Ministra sa problematikom, kako na cesti, tako i u njegovog kući, obratili smo se Predsjedniku Republike Hrvatske, da nam svojim autoritetom i položajem pomogne ostvariti traženi sastanak, no međutim sa žaljenjem moram konstatirati da do istog do danas nije došlo, iako se Ured predsjednika Republike Hrvatske pismenim putem obratio Ministru Hajdaš Dončić, prenoseći mu naš zahtjev da se održi traženi sastanak.

U javnosti se govori o tome kakva će biti reakcija Premijera Zorana Milanovića na dosadašnje postupanje, a mi su usuđujemo dodati i nepostupanje Ministra Hajdaš Dončić, hoće li on biti pošteđen ili će biti smijenjen.

Vozači koji odrađuju prijevoz robe i putnika u cestovnom prijevozu, ne mogu čekati da se netko probudi, da konačno počne rješavati problematiku i omogući im rad na zakonit način, a još manje mogu prihvatiti mogućnost da se ponovo pristupi izboru novog Ministra, jer bi to u konačnici značilo da ove godine neće doći do nikakvih pomaka, što bi nekome vjerujemo i pogodovalo, obzirom da bi već spomenute CEMT dozvole za narednu 2013. godinu bile podijeljene, a za vrijeme zimskih praznika onog koji se uhodava za funkciju Ministra bile bi podijeljene i zamjenske dozvole (CEMT dozvola izdaje se prema određenim kriterijima, no međutim prijevoznik prijavljuje da je istu dozvolu izgubio, te mu Ministarstvo izdaje zamjensku sa drugim brojem, a nerijetko isti prijavljuju da su izgubili i zamjensku, te im Ministarstvo ponovo izdaje novu dozvolu, nakon čega isti cijelu godinu obavljaju prijevoze sa sve tri dozvole, koje ovjeravaju prilikom svakog prijelaza granice RH).

Možda se sindikat hrvatskog vozača sa ovim saznanjima trebao obratiti DORH-u, no međutim smatramo da red u prijevozu roba i putnika ponajprije mora uvesti resorni Ministar, s toga ulažemo sve napore da istog i upoznamo sa problematikom, te da isti uvede red prvo u svojoj kući, a onda u cijelom resoru koji vodi, za što je na kraju krajeva i plaćen.

Ne možemo se oteti dojmu vezanom uz natječaje za radna mjesta u pojedinim tvrtkama, gdje se traži čitav niz sposobnosti i kvalifikacija, u toj mjeri da je izbor smanjen na gotovo jednog čovjeka, a da za funkciju Ministra nije potrebna stručnost kao ni iskustvo na poslovima vezanim uz resor koji vodi.

Jednako tako polagali smo nade u trenutnog Ministra da će doista poduzeti prijeko potrebne radnje u cilju dovođenja reda kako u samo Ministarstvo tako i u sektor, no međutim što vrijeme dalje prolazi sve smo bliže mišljenju da do promjena neće doći sve dok sam Ministar izbjegava primiti na znanje postojanost problema.

Miljenko Gočin, predsjednik sindikata

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Promet