Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Aktualnosti

Sindikat poslodavcima: Ne povečavajte konkurentnost štednjom na sigurnosti radnika

        28.04.2009.         989 pogleda
Sindikat poslodavcima: Ne povečavajte konkurentnost štednjom na sigurnosti radnika

U povodu Dana zaštite na radu, 28. travnja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio je javnosti proglas u kojem poziva poslodavce da  provođenjem zakonom propisanih mjera zaštite na radu  smanje rizike a time i svoje troškove koji nastaju uslijed ozljeda na radu. Povjerenik za Virovitičko-podravsku županiju, Zdravko Čačinović, istakao je važnost ulaganja u zaštitu radnika.

Tijekom 2008 godine ozljede na radu doživjelo je  25 161 radnik  od kojih je 18 smrtno stradalo. Svakog dana ozlijedilo se  69 radnika  što znači svakih 20 minuta jedan radnik doživi ozljedu na radu, a svakih dvadeset dana jedan  smrtno strada. Radi ozljede na radu prosječno trajanje bolovanja iznosi 58 dana. U Hrvatskoj trenutno ima 250 000 invalida rada

Ulaganje u zaštitu na radu predstavlja dobro uloženi novac, jer samo jedna teža nesreća može donijeti veće troškove nego što bi bila cijena ulaganja u prevenciju. Suprotno tome, unatoč riziku od nesreća i visokim kaznama za propuste u zaštiti na radu, naši poslodavci nastoje izbjeći primjenu zakonom propisanih mjera i ne izdvajaju dovoljna sredstva za ZNR. Na tome području pokušavaju pronaći dodatnu zaradu jer u cijenu rada uračunavaju provedbu tih mjera. Ulaskom u EU takva praksa bi se trebala promijeniti jer hrvatskim tvrtkama neće biti dopušteno da na račun zaštite povećaju svoju konkurentnost na zajedničkom tržištu. EU posvećuje pozornost zaštiti na radu ne samo zbog prava iz radnog odnosa i socijalne sigurnosti, nego i zbog gospodarskih razloga.  

Izbjegavanjem ozljeda i profesionalnih oboljenja ušteda je, osim za poduzeće, evidentna i za širu društvenu zajednicu (prije svega zdravstvene i mirovinske fondove). Troškovi koje zbog ozljeda na radu i profesionalnih bolesti  solidarno snosi cijelo društvo prema podacima Međunarodne organizacije rada iznose 2 - 4 % bruto nacionalnog  proizvoda. 

Pozivamo  poslodavce da  provođenjem zakonom propisanih mjera zaštite na radu  smanje rizike a time i svoje troškove koji nastaju uslijed ozljeda na radu.  Da podsjetimo  to su:

 • troškovi prve pomoći i medicinske pomoći,
 • troškovi liječenja u bolnici,
 • naknada zarade ozlijeđenom zaposleniku,
 • izgubljeno radno vrijeme ozlijeđenog zaposlenika,
 • izgubljeno radno vrijeme drugih zaposlenika,
 • izgubljeno radno vrijeme voditelja poslova,
 • gubitci u proizvodnji,
 • troškovi zapošljavanja novog zaposlenika,
 • troškovi sudskih postupaka,
 • naknada štete, jednokratna novčana pomoć i
 • izdatci na osnovi preuzetih obveza.

               Najveći pozitivan učinak  koji se ostvaruje dobrom primjenom propisa o ZNR je očuvano zdravlje i radna sposobnost radnika koji je ipak u ovoj priči najvredniji i najvažniji.

Povodom nacionalnog dana zaštite na radu 28. travnja 2009.g upućujemo zahvalu svima koji su ulagali  puno truda u ostvarivanje mjera zaštite na radu i pozivamo poslodavce da u vlastitom interesu  više pozornosti posvete  procjenama opasnosti i otklanjanju mogućih uzroka ozljeda na radu svojih radnika i tako svoje poslovanje učine racionalnijim.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti