Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Zdravlje

Simpozij Zavoda za javno zdravstvo na najvažnijem znanstvenom skupu o nasilju

        03.12.2012.         1061 pogleda
Simpozij Zavoda za javno zdravstvo na najvažnijem znanstvenom skupu o nasilju

U Osijeku je od 29. studenog do 1. prosinca 2012. godine održan IV. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja pod nazivom „Nasilje i mentalno zdravlje - interdisciplinarni pristup". Najvažniji je to i najobuhvatniji skup na kojemu se praktičari i znanstvenici u našoj zemlji bave pitanjima nasilja u najširemu kontekstu.

Na ovome se skupu stoga okupljaju najvažniji domaći stručnjaci u ovome području. Na poziv sveučilišnog profesora prof. dr. sc. Vladimira Kolesarića profesoru Siniši Brlasu, psihologu u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije predloženo je da održi predavanje na temu „Ovisnici i nasilje".

S obzirom na glavnu temu skupa koja je neposredno povezana s pitanjima mentalnog zdravlja populacije u programskom dijelu skupa ovoj je temi pridan veliki značaj i ona je uvrštena kao simpozij pod nazivom „Ovisnosti i nasilje - što mogu psiholozi?".

ovome je simpoziju aktivno sudjelovao profesor Siniša Brlas, prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije i profesorica Berta Bacinger-Klobučarić, psihologinja u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. Primarijus Miroslav Venus govorio je o javnozdravstvenom sustavu općenito i o konkretnim aktivnostima koje se u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije sustavno provode u smislu prevencije nasilja, osobito vršnjačkog nasilja, a posebno je afirmativno govorio o mjestu i ulozi psihologa u javnozdravstvenom sustavu.

Profesor Siniša Brlas nazočne je potom upoznao s projektom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja" koji se sustavno provodi od 2010. godine, osobito s posljednjom knjigom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; priručnik za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja" koja je nedavno objavljena u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije, a profesor Brlas onda je održao i predavanje na temu „Ovisničko ponašanje i agresija". Profesorica Berta Bacinger-Klobučarić simpozij je zatvorila izlaganjem na temu „Intersektorska suradnja u prevenciji i suzbijanju rizičnih ponašanja - mjesto i uloga psihologije i psihologa".

U posljednje je vrijeme sve češće prigoda da na najvažnijim državnim skupovima koji se ciljano bave važnim javnozdravstvenim problemima svoja znanja i iskustva mogu istaknuti stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije, osobito primarijus Miroslav Venus i psiholog Siniša Brlas koji su vodeći stručnjaci u državi u području prevencije i suzbijanja rizičnih ponašanja, osobito kod djece i mladih. Veliko je to priznanje stručnosti i sposobnosti stručnjaka iz Virovitičko-podravske županije.

Ovo je četvrti po redu skup o nasilju ali nije prvi na kojemu aktivno sudjeluju stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije; na prethodnom skupu, trećemu po redu, predstavljene su publikacije „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja" i „Deset protunasilnih poruka".

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje