Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Politika

Šimić: HDZ i župan Tolušić mogu pričati što hoće ali ne mogu promijeniti činjenice

        08.11.2010.         2230 pogleda
Šimić: HDZ i župan Tolušić mogu pričati što hoće ali ne mogu promijeniti činjenice

Danas je održana konferencija za novinare Županijskog vijeća HSP-a. Tema je bila aktualna politička situacija u županiji, odnosno reagiranje na izjave župana Tomislava Tolušića u emisiji Aktualni sat Radija Virovitice. Govorili su Zvonimir Šimić, predsjednik Županijskog vijeća HSP-a županije Virovitičko-podravske, Stjepan Kapoli županijski vijećnik, predsjednik Podružnice HSP Virovitica te županijski vijećnici Željko Teri i Stanko Ivanac.              

Šimić je rekao:

Jučerašnje gostovanje župana u radio emisiji „Aktualni sat" daje nam za pravo reagirati.  Zbog prozivki župana na račun oporbe to jest HSP-a da je oporba bez ideja i konstruktivnih prijedloga koristim ovu priliku da ga podsjetim na neke činjenice.  Proširenje i izgradnja bolničkih kapaciteta započeto je dok  sadašnji župan nije znao kakvi su problemi u bolnici. HSS sadašnji partner HDZ-a bio je izričito protiv projekta i ovakvog  načina dogradnje bolnice.  Na zadovoljstvo svih nas u županiji i gradu Virovitici završeno je naj bitnije u vremenu 2005. - 2008. a to je: kompletna projektna dokumentacija i financijska konstrukcija . Župan Tomislav Tolušić se jedino požurio zajedno s HSS-om ovaj projekt otvoriti  svečano za dan županije bez prisutnosti ijednog pacijenta , bez potrebne opreme i itd. To je njegova odnosno njihova zasluga.

Za razvoj visokog školstva na županiji sadašnji župan je zaslužan odnosno ima koristi jedino što sjedi na prijedlog HDZ-a u upravnom vijeću Visoke škole i uzima naknadu.  Projekt dislociranog studija drvne tehnologije realiziran je zbog potrebe Tvina, tadašnjeg Gaja, drvne industrije na našoj županiji . Realiziran je uz  svesrdnu potporu i razumijevanje gospodina Ivana Slamića.

Visoka škola za Menadžment u turizmu i informatici kao ideja i projekt svakako pripada HSP-u. HDZ i sadašnji župan mogu pričati što hoće ali ne mogu promijeniti činjenice koje su zapisane. Županova i hvala HDZ-ovca glede izgradnje športskih dvorana u Šp. Bukovici i Gradini , zbog  javnosti želimo podsjetiti da je te projekte HSP pokrenuo dok je na istoj skupštini HDZ tražio veće naknade za vijećnike i za rad političkih stranaka. Možda smo to trebali prihvatiti? Možda danas HDZ ne bi toliko zagrabio u državnu blagajnu? Županove izjave  glede ulaganja u školstvo već su toliko prazne da pozivamo župana neka odradi projekte poput Strukovne škole u Virovitici, Strukovne škole u Slatini itd.  Projekt Veleučilišta odnosno kampusa u bivšoj vojarni stara je stvar. Neka županija poradi na izgradnji srednje škole u Pitomači.

Da ne bude zabune ulaganja u školstvo HSP podržava u potpunosti i držimo da će se svaka uložena kuna višestruko vratiti u dogledno vrijeme ali se trebaju stvoriti gospodarski preduvjeti. Na primjer mene osobno zanima gdje će raditi budući prvostupnici koji završe  menadžment u ruralnom turizmu. Hoće li županija pratiti i poticati  razvoj ruralnog turizma, na Križnici, (uz rijeku Dravu), brdski turizam? Gdje će sadašnji studenti prve godine odrađivati praktičnu nastavu? Imamo li dovoljno kapaciteta za njihovu adekvatnu obuku? Na račun dosadašnjih župana odapeta je strelica da će se ove godine uložiti 73 milijuna kuna u projekt navodnjavanja Kapinci - Vaška. Zbog javnosti , predanog rada bivšeg pročelnika u županiji Željka Viljevca, Željka Kumrića koji su upravo sve odradili za ovaj projekt pitam župana u koji projekt  poljoprivrede bi uložio toliki novac da sav posao nije odrađen davno prije. Jednako tako još se može uložiti u započete projekte iz vodno gospodarskog programa iz 2005. Godine kojeg je usvojila županija na primjer projekt navodnjavanja Detkovac - Novi Gradac. Jedini je problem u tome što su ljudi kao Viljevac i Kumrić proglašeni nesposobnima i neradnicima pa sad nema tko odraditi u cijelosti ove ili slične projekte u županiji.

U jučerašnjem istupu župana oporba , direktno HSP bili su prozvani da ne dajemo konkretne prijedloge za razvoj županije.  E pa župane,  Ti, tvoji zamjenici, HDZ, HSS i HSLS dobili ste glasove većine žitelja naše županije i Vi ste dužni odraditi sve ono što ste govorili da ćete napraviti. Da Vas podsjetimo što ste govorili ? Na prvom mjestu to je povećanje zaposlenih, projekt pruge do Terezinog polja, izgradnja tvornice za proizvodnju betonskih pragova, pogon za proizvodnju dijelova za Škoda vozila, Stavljanje u funkciju svih poduzetničkih zona u Virovitici, Slatini, Orahovici, Pitomači ....... itd. Dolazak nekoliko jakih tvrtki kojima je potrebna upravo naša radna snaga. Izgradnja brze ceste prema Zagrebu i još niz projekata koji su bitni za razvoj naše županije. Novi projekti u poljoprivredi , posebni poticaji, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, rješavanje zakupa poljoprivrednog zemljišta, otvaranje novih farmi muznih krava, svinjogojskih, peradarski itd.

Osnivanje elektro tehničkog studija, studija poljoprivrede, studija za medicinske sestre, studija za diplomate. HSP ima konkretne prijedloge što trebate žurno napraviti kako županija ne bi zapala u još veće teškoće : žurno riješite s općinama i gradovima jednogodišnje zakupe poljoprivrednog zemljišta, poradite na postojećoj visokoj školi da dobije diplomski studij za informatiku i turizam kako bi naši studenti završavali kompletan studij u našoj županiji. To isto pokušajte napraviti i s dislociranim studijem drvne tehnologije. I na kraju slobodno zatražite još projekata imamo ih na pretek.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

općinaSlatina
9.11.2010. 16:29
od izbora do izbora kako frula svira
Psiho
9.11.2010. 16:12
Zvonimire zar i HSP ne pleše po ritmu HDZ-a??
Psiho misli da DA!!
ivan2
8.11.2010. 22:42
Neka gospoda iz VPŽ svojim građanima pokaže na čega je potrošena naša lova u ovih 20 godina a ovo su otrcane fraze o uspjehu!
anakonda
8.11.2010. 19:49
kuda plovi brod vpž? zašto je vlast nervozna pa napada oporbu. na naplatu dolazi dugogodišnji loš rad ove vlasti!


Još iz kategorije Politika